Zaščitne kreme - najvišji faktor res tudi najbolj zaščiti?

  • Image

Dandanes se sploh v poletnih mesecih ne moremo izogniti teme škodljivosti sonca, nasvetu o zaščiti in podatkih o kožnem raku kot posledici prekomernega sončenja.

Dejanski podatki kažejo, da se pogostnost kožnega raka povečuje, tako kot se povečuje UV žarčenje na zemeljski površini. Povezave med UV sevanjem in spremembami na koži, vključno s kožnim rakom, so dokazane.

In kako se zaščititi?

Že naši predniki so pri delu na polju uporabljali dolge obleke, krila, klobuke, rute, pri tem pa niso vedeli, da se s tem ščitijo ne samo proti vročini, ampak tudi proti škodljivemu delu sončne energije. Kaj pa danes? Vsi pomislimo na zaščito proti soncu, ko odhajamo na morje, ko vemo, da se bomo sončili, kopali, gibali na prostem... Ali tega ne počnemo doma, na vrtu, na igrišču, na tenisu, na pikniku? Katere zaščite sploh so? Pokrivala, sončna očala, obleka, senca, zaščitne kreme s faktorjem....

Pa spregovorimo še nekaj o zaščitnih faktorjih za sonce.

Številka na embalaži pomeni, da npr. faktor 15 zagotavlja 15-krat daljšo izpostavitev soncu kot brez tega faktorja. Pomembno pri izbiri zaščitnega faktorja je, da znamo oceniti kateri tip kože imamo. Bolj kot smo bledi in svetlolasi, višji faktor izbiramo, temnejša je naša polt, nižji faktor je potreben. Pojavljajo se dileme glede varnosti in učinkov visokih zaščitnih faktorjev. Nobena študija ni pokazala škodljivosti, postavlja pa se vprašanje potrebnosti faktorjev, ki se danes pojavljajo že s številkami 100 in več.

Dejstvo je, da so običajno potrebni zaščitni faktorji med 15 in 30, le v izjemnih primerih višji, na najbolj izpostavljene dele pri zelo občutljivih ljudeh, otrocih, svetlopoltih....

Pri izbiri oz. nakupu bodimo pozorni na to, da ščitijo proti UVB in UVA žarkom, izberimo si podlage, ki ustrezajo naši koži, če smo veliko v vodi, izberemo vodoodporne, sicer pa se je potrebno mazati tako pogosto, kot to piše na navodilu, saj pri športu, kopanju zaščita namreč s potenjem izgine.

Osnovni napotki pa so: sonce je škodljivo, izogibajmo se ga. Zaščitimo se in vseeno lahko uživamo tako na morju, pikniku, smučanju, na vrtu, na dopustu in doma.