Kaj se skriva v zimskem pohodnem nahrbtniku?

Pozimi so priprave na pohod z otroki še nekoliko bolj zahtevne. Poleg primerne obutve in oblačil moramo bolj razmisliti tudi o vsebini našega pohodnega nahrbtnika. Ko se odpravljamo od doma z otroki je še poseben poudarek na primerni prehrani. Hrano razdelimo na prigrizke in malico. Prigrizki so tiste dobrote, ki včasih služijo za motivacijo že med potjo, malica pa je bolj obilen obrok, ki si ga privoščimo na vrhu in nadomesti kosilo. Če se odpravljate po zasneženi pokrajini, pa so tukaj še razni pripomočki za lažjo hojo, ki vam lahko olajšajo izlet.

1. Prigrizki

IMG 3247

Med prigrizki se pri nas skoraj vedno znajdejo prigrizki v obliki oreščkov ter suhega in svežega sadja. Pri svežem sadju pazimo predvsem to, da zadrži obliko. Pozimi so to navadno jabolka, ki jih lahko tudi narežemo. Za dodatno motivacijo pa naj ne manjkajo »motivacijski prigrizki«, kot so čokolada in piškoti, pa tudi energijske ploščice. Navadno pri izboru »motivacijskih prigrizkov« upoštevamo otrokove želje. Prigrizke že doma razporedimo po manjših posodicah, kot so Tupperware, ki jih imamo v zunanjih, bolj dostopnih žepih, da nahrbtnika med potjo ne odpiramo po nepotrebnem. Če prigrizke razporedimo v Tupperware posodice, na izlet ne nosimo nepotrebne dodatne embalaže in tako smeti res vedno ostanejo v dolini.  

2. Malica ali kosilo

image0

Kot kosilo za sabo so na našem meniju najpogosteje bogati sendviči. Še posebej sedaj, ko so koče praviloma zaprte, pa za daljši pohod rajši predvidimo bolj konkreten obrok. Če se dobro organiziramo že prejšnji dan, so primerne testeninske, riževe ali druge žitne solate. Pa tudi ostanki večerje prejšnjega dne, kot so tortilje ali slane palačinke. Tudi te shranimo v kvalitetne posodice, kot so Tupperware in na ta način ohranimo svežino. Kvalitetna embalaža poskrbi tudi za to, da posodice med potjo ves čas ostanejo tesno zaprte. Poleg tega bomo kvalitetno embalažo uporabljali vrsto let, zato bodimo pozorni na to že ob nakupu.

3. Topli napitki in voda

image3

Termovka s toplim čajem se redno znajde v našem nahrbtniku. Priprava čaja res vzame dobro minuto, zato je nikoli ne izpustimo. Ker imajo termovke navadno samo en pokrovček, ki je namenjen pitju, kandidatov za čaj pa je več, priporočamo, da s seboj vzamete rezervne kozarčke. Priporočamo nakup kvalitetne termovke, ki ima dvojni mehanizem zapiranja in dobro tesni. Tako termovko boste lahko uporabljali desetletje in še več.

Večkrat se nam zgodi, da otroci vseeno raje pijejo vodo, zato je ta obvezna tudi pozimi. Seveda naj bo tudi tukaj vodilo steklenička za večkratno uporabo.

4. Higienski pripomočki

IMG 3251

V našem nahrbtniku so vedno tudi suhi in mokri robčki. V času posebnih ukrepov pa priporočamo, da v nahrbtniku nosite rezervno masko. Namreč v teh časih je delovni čas koč nepredvidljiv, vas lahko preseneti, da boste na vrhu hriba ravno ob vašem obisku prodajali dišeče dobrote za sabo, vi pa brez maske ne boste mogli varno v vrsto. Za mlajše otroke so obvezne rezervne plenice in pa vrečka, kamor boste spravili uporabljeno plenico in jo odnesli nazaj v dolino.

5. Rezervna oblačila

IMG 3313

Pozimi so to predvsem rokavice, rokavice in še ene rokavice. Za povrh pa še ene rezervne nogavice :) Za mlajše otroke pa v vseh letnih časih vzamemo celotno osnovno garderobo (spodnje hlače, trenirka, majica), saj so skoki v luže in druge nesreče pri nas kar pogoste. Če se odpravljamo na zasneženo področje, je priporočljivo vzeti s sabo gamaše in dereze. Za lažji povratek v dolino pa priporočamo plastično lopatko, ki jo z lahkoto pritrdimo na nahrbtnik in nas ne ovira pri hoji navzgor. Prav tako pride prav za igro na vrhu.