Pravna obvestila

Splošni pogoji uporabe spletišča Mercator

Namen teh splošnih pogojev uporabe je določiti pogoje uporabe Spletišča Mercator. Splošni pogoji, ki so sestavljeni v skladu z zakonodajo Republike Slovenije, veljajo za vse obiskovalce in / ali uporabnike Spletišča Mercator, Profila Mercator in povezanih spletnih strani.

Ob vstopu na Spletišče Mercator je uporabnik oziroma obiskovalec dolžan pozorno prebrati te splošne pogoje uporabe in jih v celoti upoštevati.

1. Spletišče Mercator

Spletišče Mercator je dostopno na svetovnem spletu na www.mercator.si in na enem mestu združuje spletne strani Mercatorja in z njim povezanih družb z namenom, da uporabniku zagotovi boljši dostop do informacij o celotni ponudbi in dodatnih ugodnostih v Mercatorjevih prodajalnah, klubih in v prodajalnah povezanih družb ter preko portala Moja Pika vpogled v poslovanje s Pika kartico. Uporabnik lahko preko Spletišča Mercator dostopa do portala Moja Pika, za katerega veljajo »Splošni pogoji za uporabo portala Moja Pika in Mobilne aplikacije Moj Mercator – MOJ M (Mobilna denarnica)«.

2. Pomen izrazov

2.1. Spletišče Mercator

Izraz »Spletišče Mercator« oziroma njegove izvedenke pomenijo skupen izraz za spletne strani  www.mercator.si, www.lumpi.si, www.maxi.si, trgovina.mercator.si/market, trgovina.mercator.si/tehnika, www.mercator.si/kariera, www.veleprodaja.mercator.si, druge podstrani www.mercator.si in povezane spletne strani, ki jih upravljavec umesti v spletišče.

2.2. Lastnik in upravljavec

Lastnik spletišča in upravljavec osebnih podatkov (v nadaljevanju »upravljavec«) v teh splošnih pogojih pomeni družbo Poslovni sistem Mercator d.o.o., Dunajska cesta 107, Ljubljana.

2.3. Obiskovalec in uporabnik

Obiskovalec je vsaka oseba, ki obišče Spletišče Mercator, pa ni nujno registrirana kot uporabnik spletnega portala. Uporabnik spletnega portala je oseba, ki se je za uporabo spletišča registrirala v Profil Mercator in je pridobila uporabniško ime in geslo za uporabo spletišča.

2.4. Spletni portal

Spletni portal so spletne strani, prilagojene za posameznega registriranega uporabnika. Z registracijo v Spletišče Mercator in ustvarjenim profilom lahko uporabnik z enotno prijavo dostopa do vseh spletnih vsebin, opisanih pod točko 4.1.

3. Sprejem splošnih pogojev

Z uporabo Spletišča Mercator obiskovalec in/ali uporabnik sprejema te splošne pogoje in potrjuje, da je z njimi seznanjen.

4. Registracija v Spletišče Mercator in preklic registracije

4.1. Postopek registracije

Obiskovalec se lahko registrira kot uporabnik spletišča tako, da na spletni strani mercator.si (https://www.mercator.si/user/prijava/) klikne gumb »Ustvari profil«, izpolni registracijski obrazec in si tako ustvari Profil Mercator.

Če se uporabnik registrira za uporabo portala Moja Pika ali preko aplikacije MOJ M, upravljavcu posreduje naslednje obvezne podatke:

 • uporabniško ime (elektronski naslov);
 • geslo (izbrano geslo mora vsebovati najmanj 6 (šest) alfa numeričnih znakov, od tega najmanj 1 (eno) črko in najmanj 1 (eno) številko);
 • ime in priimek;
 • država;
 • poštna št. in kraj.

Na registracijskem obrazcu za Profil Mercator lahko uporabnik vpiše tudi svoj naslov prebivališča (kar pa ni obvezni podatek).

Uporabnik s kljukico označi, da je seznanjen s temi splošnimi pogoji in se z njimi strinja ter klikne gumb »Potrdi«.

Z registracijo pridobi uporabnik pravico do uporabe Spletišča Mercator ter storitev in ugodnosti, ki jih ta nudi:

 • Eno uporabniško ime za vse digitalne storitve Mercator.
 • Dostop do digitalnih storitev na različnih napravah.
 • Pregled nakupov in ugodnosti na Pika kartici preko mobilne aplikacije MOJ M in Portala Moja Pika.
 • Upravljanje z vsebino obvestil in načini obveščanja.
 • Posebej prilagojene strani za uporabnike.
 • Urejanje poslovanja z Mercatorjem na enem mestu.
 • Nakupovanje v spletni trgovini (e-trgovina).

V kolikor se uporabnik kasneje odloči za nakupovanje preko spletne trgovine, mora dopolniti registracijski obrazec z vpisom podatka o svoji telefonski številki in naslovu prebivališča. Vpisana telefonska številka in naslov prebivališča se uporabljata izključno za namene poslovanja v spletni trgovini in storitvami, ki jih ponuja upravljavec in njegovi poslovni partnerji.

Registracija za uporabo Spletišča Mercator je možna samo ob posredovanju vseh obveznih osebnih podatkov in ob sprejemu potrdila o prejemu prijave, ki ga uporabnik prejme na vpisani e-naslov takoj po vpisu v prijavni obrazec. Če uporabnik ne želi posredovati katerega od obveznih podatkov ali ne sprejme potrdila o prejemu prijave, ne bo mogel uspešno dokončati prijave in njegova prijava v Spletišče Mercator ne bo izvedena.

Uporabniški račun se aktivira, ko uporabnik potrdi prejem prijave, ki jo je prejel v svoj elektronski poštni predal. Uporabniško ime in geslo uporabnika nedvoumno določata in ga povezujeta z vnesenimi podatki. Po opravljeni registraciji lahko uporabnik spletišče uporablja tako, da se prijavi z uporabniškim imenom, ki je enak elektronskemu naslovu in geslu, ki si ga je izbral ob registraciji.

Če želi uporabnik prejemati obvestila o posebnih ugodnostih prek elektronske pošte, se lahko na posameznih spletnih straneh spletišča, ki to omogočajo (npr. www.mercator.si, www.trgovina.mercator.si/market, …), naroči na e-obvestila: to so obvestila in ponudbe o akcijah in novostih. Prijavi se tako, da v pojavno okno na spletni strani vpiše svoj e-naslov, označi, da z naročanjem na e-novice dovoljuje, da Mercator uporablja ta e-naslov za pošiljanje ponudb, ter klikne gumb »Potrdi«.
Uporabnik se lahko od prejemanja obvestil preko elektronske pošte kadarkoli odjavi. To stori tako, da v nogi prejetega e-obvestila klikne ponujeno možnost za objavo, ki jo ima vsako e-obvestilo. Odpre se mu novo okno, v katerem lahko označi enega od ponujenih razlogov za odjavo oz. navede svoj razlog za odjavo oz. lahko zgolj klikne gumb »Odjavi me«.

4.2. Pomoč uporabnikom

Uporabnik lahko vsa morebitna vprašanja glede registracije ali glede teh splošnih pogojev posreduje na elektronski naslov info@mercator.si ali pokliče na brezplačno telefonsko številko 080 20 80.

4.3. Preklic registracije

Preklic registracije za uporabnika pomeni prekinitev uporabe morebitnih registriranih aplikacij in prenehanje prejemanja vseh obvestil, namenjenih uporabnikom. Če želi uporabnik preklicati svojo registracijo, lahko to stori tako, da se prijavi v Spletišče Mercator in prekliče registracijo z izbiro možnosti »Izbriši profil (Preklic registracije)«. Po dokončni potrditvi preklica registracije bo upravljavec izbrisal osebne podatke uporabnika.

5. Točnost podatkov

Upravljavec ne prevzema odgovornosti za verodostojnost, točnost in ažurnost osebnih podatkov in kontaktnih podatkov, ki jih posreduje uporabnik, ampak je zanje odgovoren uporabnik. Uporabnik je dolžan sam poskrbeti za točnost in ažurnost vseh posredovanih podatkov.

6. Varstvo osebnih podatkov

Upravljavec se zavezuje, da bo s podatki, ki jih uporabnik vpiše preko Spletišča Mercator, ravnal v skladu z vsakokratnimi veljavnimi predpisi o varstvu osebnih podatkov (Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov in Zakon o varstvu osebnih podatkov ZVOP-1).

Več o varovanju osebnih podatkov si preberite tukaj.

6.1 Piškotki

Spletišče Mercator uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih ob vašem prvem obisku naložimo v vaš brskalnik zato, da vas lahko prepoznamo, ko se naslednjič vrnete na našo spletno stran in vam nudimo boljšo uporabniško izkušnjo.

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Več o politiki o uporabi piškotkov preberite tukaj.

7. Omejitev odgovornosti

Upravljavec se bo po najboljših močeh trudil zagotavljati točne in ažurne informacije na spletišču, vendar uporabnika opozarja, da so besedila informativnega značaja, zato ne jamči za njihovo točnost oziroma ažurnost, bo pa v tej zvezi naredil vse, da se v primeru napake objave uredijo. Upravljavec ne prevzema odgovornosti za kakršnokoli škodo, ki bi izhajala iz delovanja spletnih strani ter informacijami, objavljenimi na njih, in ki jih uporabnik opravi na podlagi objavljenih podatkov.

Upravljavec ni odgovoren za občasno nedelovanje spletne strani in tudi ne za morebitno škodo, nastalo zaradi uporabe netočnih ali nepopolnih informacij. Niti upravljavec, niti katerakoli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi spletišča, ne odgovarja za škodo, ki bi izhajala iz dostopa do informacij, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Upravljavec si pridržuje pravico, da kadarkoli spremeni, doda ali odstrani vsebino spletnih strani Spletišča Mercator, ne glede na razlog ter brez predhodnega opozorila. Uporabniki objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Upravljavec ne odgovarja za nobene posredne ali neposredne poškodbe ali izgube informacij, do katerih bi lahko prišlo pri uporabi in prebiranju internetnih strani, ki niso v upravljavčevi lasti. Uporabnik je pri izbiri drugih internetnih strani, na katere se lahko poveže preko spletišča, popolnoma samostojen in v celoti odgovoren.

8. Avtorske pravice

Vsebina spletišča je avtorsko delo in je kot taka predmet avtorske zaščite ali druge oblike zaščite intelektualne lastnine, imetnik avtorskih pravic pa je upravljavec. V avtorskopravno in z drugimi pravicami intelektualne lastnine varovano vsebino spada poleg besedila in podatkov tudi celotna grafična podoba spletnega mesta z vsemi grafičnimi elementi.

Uporabnikom je dovoljeno uporabljati objavljene vsebine samo v osebne in nekomercialne namene. Prepovedano je vsakršno drugo razpolaganje z vsebino, ki zajema, a ne izključno, spreminjanje, kopiranje, objavljanje katerekoli vsebine v celoti ali delno na drugih mestih, razen če to upravljavec izrecno dovoli v pisni obliki. Če uporabnik posreduje kakršnokoli gradivo upravljavcu, brezplačno prenaša na upravljavca vse materialne avtorske pravice teritorialno neomejeno, neizključno, časovno omejeno (do preklica) in dovoljuje uporabo ter objavo posredovanega gradiva, kar zajema zlasti pravico do javne objave, dajanja na voljo javnosti, javnega predvajanja, javnega prikazovanja, kopiranja, prevoda, pravico do uporabe dela vsebine in distribucije objavljenih vsebin za kakršenkoli namen, vključno v marketinške in promocijske namene, na podlagi potreb in presoje upravljavca. Uporabnik, ki želi, da se katerokoli njegovo gradivo odstrani s spletnih strani, je dolžan o tem obvestiti upravljavca preko e-pošte na  info@mercator.si.

9. Spremembe splošnih pogojev

Upravljavec si pridržuje pravico, da kadarkoli in brez predhodnega obvestila spremeni določbe Splošnih pogojev uporabe Spletišča Mercator oziroma jih dopolni. O morebitnih spremembah splošnih pogojev bo uporabnik obveščen preko posebnih spletnih oken, ki se mu bodo prikazala ob uporabi spletišča.

Zadnja posodobitev splošnih pogojev – september 2022.