Aktualno branje

 • Banner dieta 3 770x500px

  Semena

  Semena načeloma povezujemo z zdravo in uravnoteženo prehrano. V ljudskem izročilu so zasidrana kot bogat vir najrazličnejših hranil in v trgovinah jih po navadi najdemo na policah s t.i. »zdravimi« živili. Določene predstavnice semen se celo razglašene za t.i. »superživila«.

 • Banner hrana morski sadezi 770x400px

  Ribe in druga morska hrana

  Ribe in ostala morska hrana (morski sadeži, školjke, škampi itd.) so že tisočletja, najbrž celo stotisočletja del prehrane ljudi in naših prednikov. Evolucijski antropologi celo domnevajo, da je bilo uživanje morske hrane eden izmed pomembnejših dejavnikov, ki so prispevali k razvoju naših (velikih) možganov.

 • Banner CC Spodbuda gostinstvu 770x500px2

  Spodbuda gostinstvu

  V Mercator Cash&Carry smo vam v sodelovanju z dobavitelji pripravili izjemne spodbude za gostinstvo. Pravne osebe in podjetniki lahko od 1. 6. 2021 do 30. 9. 2021 sodelujete v naši aktivnosti in se potegujete za prenovo gostinskega lokala v vrednosti 10.000 EUR ali sredstva v vrednosti 1.000 EUROd 1. 6. do 11. 7. 2021 pa lahko sodelujete tudi v veliki nagradni igri »Zadenite mizo za namizni nogomet«.

 • Banner orescki 770x500px

  Oreščki

  Oreške se pogosto smatra kot del »zdrave in uravnotežene prehrane« ter vir »zdravih« maščob in celo beljakovin. Namiguje se, da bi več oreškov v prehrani koristilo skorajda vsakomur. Pa je temu res tako?

 • Banner zitarice 770x500px

  Žita – vpliv na zdravje in telesno sestavo

  V tokratnem članku predstavljamo skupino živil, okoli katere se je v zadnjih nekaj letih nabrala občudovanja vredna mitologija. Žitarice so iz nekega razloga povsem neupravičeno postale znane kot izvor vsega slabega v prehrani – podtika se jim vse od debelosti do najrazličnejših kroničnih obolenj. Če vas zanima koliko od tega so čenče in kaj o žitih ugotavlja znanstvena literatura na področju prehrane, prebrite preostanek članka.

 • banner nimm2 770x500px

  Nimm2 nagradna igra

  Sodelujte v nagradni igri Nimm2 od 1. 6. do 31. 7. 2021 in se potegujte za lepe nagrade. Izžrebali bomo 4 x električno kolo Neom.

 • Banner jod 770x500px

  Kaj pa jod in jodirana sol?

  Ste vedeli, da je bila golšavost še ne tako dolgo nazaj eden izmed največjih svetovnih javno-zdravstvenih problemov? Dokler ni raziskava med leti 1916 in 1920, na vzorcu 5000-ih ameriških učenk iz mesta Akron v zvezni državi Ohio (ZDA), prva dokazala, da je dodajanje joda v prehrano 100 % učinkovito za preprečevanje golšavosti. Poleg tega, da z dodajanjem joda v prehrano enopotezno preprečujemo golšavost, ki je bila zgodovinsko gledano po navadi posledica pomanjkanja, je jod pomemben še za številne druge ključne telesne funckije. Jodiranje soli je zaradi tega še danes eden izmed najpomembnejših in najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov na področju prehrane.

 • shutterstock 615440897 770x500

  Povejte z okusom - piknik

  Počasi le prihajajo k nam tudi toplejši dnevi. Ko je vreme toplo in se letni čas obrača na poletje, se začne obdobje piknikov. Vsi se jih veselimo, saj piknik pomeni družinsko druženje v naravi, pečenje mesa, uživanje sveže zelenjave in sadja, kakšne športne igre, dobro glasbo itd.

 • Banner Minerali 770x500px

  Kaj pa baker?

  Baker ima podobno vlogo v skupini elementov v sledovih, kot je na primer tista vitamina E v družini maščobotopnih vitaminov - čeprav sta oba, baker in vitamin E, zelo pomembna za naše zdravje, se ju v luči svojih bolj znanih »partnerjev« rado spregleda. Podobno kot vitamin D pogosto zasenči pomen vitamina E, tudi železo meče senco na baker.

 • Banner selen 770x500px

  Kaj pa selen?

  Selen je bil odkrit v prvi polovici 19. stoletja in v dvestotih letih od njegovega odkritja se je znanje o pomenu tega mikrohranila za človeško zdravje bistveno razvilo. Sprva je bil selen namreč kategoriziran kot rakotvoren in škodljiv, danes pa vemo da je esencialno hranilo. Kljub temu s selenom ne gre pretiravati, saj se večina ugodnih učinkov tega elementa nahaja v relativno ozkem intervalu vnosa. Prekoračenje tega intervala se začne že precej hitro povezovati s toksičnimi učinki.