Aktualno branje

 • shutterstock 615440897 770x500

  Povejte z okusom - piknik

  Počasi le prihajajo k nam tudi toplejši dnevi. Ko je vreme toplo in se letni čas obrača na poletje, se začne obdobje piknikov. Vsi se jih veselimo, saj piknik pomeni družinsko druženje v naravi, pečenje mesa, uživanje sveže zelenjave in sadja, kakšne športne igre, dobro glasbo itd.

 • Banner Minerali 770x500px

  Kaj pa baker?

  Baker ima podobno vlogo v skupini elementov v sledovih, kot je na primer tista vitamina E v družini maščobotopnih vitaminov - čeprav sta oba, baker in vitamin E, zelo pomembna za naše zdravje, se ju v luči svojih bolj znanih »partnerjev« rado spregleda. Podobno kot vitamin D pogosto zasenči pomen vitamina E, tudi železo meče senco na baker.

 • Banner selen 770x500px

  Kaj pa selen?

  Selen je bil odkrit v prvi polovici 19. stoletja in v dvestotih letih od njegovega odkritja se je znanje o pomenu tega mikrohranila za človeško zdravje bistveno razvilo. Sprva je bil selen namreč kategoriziran kot rakotvoren in škodljiv, danes pa vemo da je esencialno hranilo. Kljub temu s selenom ne gre pretiravati, saj se večina ugodnih učinkov tega elementa nahaja v relativno ozkem intervalu vnosa. Prekoračenje tega intervala se začne že precej hitro povezovati s toksičnimi učinki.

 • tiktak banner 770x514