Aktualno branje: Feelgood

Feelgood so Mario Sambolec, trener, strokovnjak za prehrano in predavatelj ter njegova ekipa. Pripravljajo nasvete o tem, kako lahko sami z izbiro kakovostne prehrane in rednim gibanjem prispevate k boljšemu počutju. 

 • Banner zdrave navade 770x500px

  Fitokemikalije - koristne rastlinske spojine in njihov učinek na zdravje

  Ogljikohidratna živila so vir za optimalno zdravje in dolgoživost ključnih bioaktivnih snovi, poljudno imenovanih »koristne rastlinske snovi«, strokovno pa »fitokemikalije«. O teh se podrobneje razpišemo tokrat.

 • Banner zdravo prehranjevanje 720x500px

  99 % stvari, ki jih je o vlakninah dobro vedeti

  Prehranske vlaknine predstavljajo »neprebavljivi« del ogljikovih hidratov, ki jih kot vir energije izkoriščajo mikrobi našega črevesja ter ob zadostnem dnevnem vnosu nudijo številne zdravstvene koristi.
  Vlaknine so izjemno pomembne za naše zdravje in dobro počutje. Večina ljudi zaužije premalo vlaknin in bi jim dodaten vnos koristil.

 • Banner zdrava hrana 770x500 1021126003px

  Kaj pa ogljikovi hidrati?

  Ogljikovi hidrati so pogosto »na tapeti«, ko je govora o hujšanju in preoblikovanju telesa. Na žalost pa so ogljikovi hidrati v sodobni družbi prepogosto le napačno razumljeni in je njihova resnična »esencialnost« zanemarjena.
  Kaj sploh so ogljikovi hidrati, zakaj so pomembni, kje jih najdemo v prehrani in kakšne so potrebe po njih … vse to sledi v nadaljevanju članka.

 • Banner sol 770x385px

  Kaj pa sol?

  Sol je del naše prehrane že od vekomaj in vsebuje nekaj za zdravje ključnih mineralov. Kljub temu se o njej govori marsikaj, pogosto nič kaj lepega. Sol radi povezujemo s povišanim krvnim tlakom, srčno-žilnimi obolenji ter drugimi zdravstvenimi neugodnostmi. A kaj, ko je po drugi strani nesoljena hrana za mnoge neužitna ali vsaj brezokusna.

 • Banner sladkor 770x385px

  Je res za vse kriv cuker?

  Priznam, nekaj časa sem tudi jaz pihal v ta rog. Če je pa tako popularen in lepo zveni, kot Madonna na playback. Ampak, ko te enkrat zadane zvok resnice je sprenevedanja konec: cuker ni »droga«, v klasičnem smislu in kraljica popa zveni v živo kot glavna pevka naključne bjelovarske grupe za svatbe.

 • Banner Dieta 770x385px

  Kaj v resnici pomeni zdrava in uravnotežena prehrana?

  Na predavanjih rad vprašam slušatelje »kaj je zdrava prehrana« in najpogosteje slišim naslednje: uravnotežena, več manjših obrokov, domače z mojega vrta, brez cukra, bele moke in umetnih sestavin. Samo naravno in nepredelano.
  Ko vprašam »kaj to pravzaprav pomeni«, pogosto ne slišim ničesar več. Logično, saj nam izpostavljeni opisi ne povedo veliko uporabnega kljub temu, da lepo zvenijo in smo jih vajeni reči, ker smo tako naučeni.

 • Banner zdrava prehrana 770x385px

  Dejavniki uspešnosti (novoletnih) zaobljub

  Je tisti čas v letu, ko izraz »narediti nekaj zase« razvije novo dimenzijo. Izguba odvečne teže in približevanje idealni postavi vidno poskoči na prioritetnih lestvicah, tudi izboljšanje kondicije ter drugih komponent zdravega življenjskega sloga. S tega vidika je celo škoda, da nova leta ne prihajajo bolj pogosto.

 • banner 770x385px 2020 12 30

  Kako se ne zrediti čez praznike?

  Praznični čas, ko je kozarec vedno poln in so mize bogato obložene z mamljivimi jedmi. Za mnoge je to obdobje prepolno skušnjav, ko utapljanje v kratkoročnih užitkih premaga ozir na dolgoročne posledice. Na žalost prej kot slej vino popusti, veselje mine, a trebuh vendarle ostane. Kaj lahko naredimo, da tekom praznikov omejimo ali se povsem izognemo pridobivanju odvečnih kilogramov? V nadaljevanju podamo pet napotkov.

 • Banner praznicno vzdusje 770x385px

  Kaj pa alkohol?

  Mislim, da se decembru ne reče veseli kar tako in ima alkohol precejšnje zasluge za ta pridevnik. Ni novica, da praznike in druženja, četudi zgolj v družinskem krogu, povečini spremljajo pojedine ter kozarček ali dva. V naslednjem članku predstavim kako ravnati v primeru morebitnega prazničnega prenajedanja, da bi zajezili tako zdravstvene kot estetske posledice. Tokrat besedo primarno namenjam alkoholu in napotkom, kako njegovo uživanje postaviti v čim manj škodljiv kontekst.

 • Bannerji slike 770x385px vitamin B

  Vitamini skupine B

  B-jevci so najštevilčnejša ekipa vitaminov med vsemi. Vsak od osmih članov ima drugačno vlogo, najboljše rezultate kar se tiče našega zdravja pa dosegajo takrat, ko igrajo skupaj in jih s prehrano primerno zastopamo. V članku se ne bomo podrobno posvečali prav vsakemu posebej med vitamini skupine B, bomo pa izpostavili ključne posameznike in analizirali situacije, ko se zaradi njihovega pomanjkanja v prehrani najpogosteje pojavijo težave.