Aktualno branje: Feelgood

Feelgood so Mario Sambolec, trener, strokovnjak za prehrano in predavatelj ter njegova ekipa. Pripravljajo nasvete o tem, kako lahko sami z izbiro kakovostne prehrane in rednim gibanjem prispevate k boljšemu počutju. 

 • Banner vitamin C 770x385px

  Vitamin C

  V tem članku bomo govorili o tem kakšen je vpliv vitamina C na prehlad, telesne zmogljivosti in kako z dopolnili? Albert Szent-Györgyi je malokomu znano ime. Ta biokemik Avstro-Ogrskih korenin je leta 1928 odkril vitamin C in kasneje za to prejel Nobelovo nagrado.

 • Banner omega3 770x400px

  Omega-3

  Vpliv na zdravje, zmogljivosti in razlike med posameznimi viri ter dopolnili. Omega-3 so verjetno najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo, ki mu prikimajo še tako zadržani in se v splošnem priporoča kar vsepovprek.
  Imaš PMS? Izvoli omega-3. Migrene? Omega-3. Holesterol? Omega-3. Bi shujšal(a)? Omega-3, … se ti ne da peljat psa na sprehod pri minus 5? Daj mu omega-3. Kaj sploh so omega-3 maščobe in zakaj so pomembne? Je dopolnilo res tako vsemogočno ali pričakujemo od njega preveč? Nam morda lahko celo škodi?

 • Banner hrana prigrizki 770x400px2

  Beljakovinski izdelki – koristni ali čista kemija?

  Že dlje opazujem trend dodajanja beljakovin v najrazličnejše izdelke, tudi takšne, ki jih v osnovi sploh ne dojemamo kot beljakovinska živila. Kako je zdaj s tem? So takšne izbire boljše ali ne?

 • Banner hrana zn 770x385px

  Cink – superjunak med minerali

  Če bi bili minerali košarkarji, bi dres Dennisa Rodmana oblekel cink – heroj med minerali, zaščitnik imunskega sistema, čuvaj pred vsiljivci in steber neprebojne obrambe pred nasprotniki. Kakšne so vloge cinka v našem telesu, kje se nahaja v prehrani in ali ga je potrebno dopolnjevati v obliki dopolnila? Več v nadaljevanju.

 • Banner Dr Feelgood 770x385px vitamin D

  Vitamin D

  Vitamin D je v zadnjih letih dosegel globalno slavo, sprva zaradi pozitivnih učinkov na zdravje kosti pri otrocih in starejših. V zadnjem času se t.i. »sončni vitamin« pogosto omenja tudi kot steber zaščite pred številnimi obolenji, od sladkorne bolezni tipa 2, srčno-žilnih težav, do različnih oblik raka in nalezljivih bolezni.

 • Banner dieta 770x385px

  Beljakovine v prehrani

  Beseda protein (beljakovina) izhaja iz stare grščine in jo lahko opišemo s sopomenkami primarno, glavno ali vodilno. Že s tem postaja jasno, da vloga beljakovin v prehrani ne more biti zanemarljiva. V tem obsežnem, podrobnem in upam tudi uporabnem članku izveste več o vplivu beljakovin na naš apetit, telesno sestavo, sposobnost obnove telesnih tkiv in seveda tudi na imunski sistem. Jačanje slednjega je v tem obdobju še posebej aktualna tema.

 • Banner zajtrk 770x500px

  Kaj pa proteini; 2. del: Različni viri in oblike beljakovin v prahu

  Je bolje izbrati koncentrat, izolat ali hidrolizat? Beljakovine v prahu (»proteini«, pogovorno) so pogosto na slabem slovesu, predvsem zaradi stigmatizacije kot »čista kemija« in pakiranj, ki so podobna Jupol kantam za pleskanje.

 • Banner Dr Feelgood 770xx500px tek prehrana

  Prehrana za maraton

  Prehranski del priprav na maratonske športne preizkušnje, za cilje večine, ki niso izrazito tekmovalni, ne bi smel zahtevati pretiranega kompliciranja. S tem v mislih je vendarle smiselno nameniti nekaj pozornosti določenim prehranskim prilagoditvam, posebej v dnevih pred maratonom in na dan maratona, če imamo cilj doseči dober performans ter se istočasno izogniti prebavnim nevšečnostim.

 • Banner Dr Feelgood 770x500px hidracija2

  Kaj pa izotoniki?

  Izotoniki so napitki, ki se jih  primarno uporablja med vadbo z namenom izboljšati telesne zmogljivosti. 

 • Banner Dr Feelgood 770x500px Potenje

  Miti in resnice o potenju

  Potenje je normalen fiziološki odziv telesa, ki je pospešen v času telesne aktivnosti ali ob višjih okoljskih temperaturah. V članku izveste zakaj je potenje pomembno, kako se znoj razlikuje med posamezniki in v kakšnih situacijah lahko z namernim ter prekomernim potenjem resno ogrozimo svoje življenje.