Aktualno branje: Dobro počutje

Pomemben del dobrega počutja je uravnotežena in raznolika prehrana ter razumevanje, kaj vaše telo v določenem trenutku potrebuje. Še posebej koristno je, da poskrbite tudi za sprostitev in redno gibanje.

 • Banner dieta 770x385px

  Beljakovine v prehrani

  Beseda protein (beljakovina) izhaja iz stare grščine in jo lahko opišemo s sopomenkami primarno, glavno ali vodilno. Že s tem postaja jasno, da vloga beljakovin v prehrani ne more biti zanemarljiva. V tem obsežnem, podrobnem in upam tudi uporabnem članku izveste več o vplivu beljakovin na naš apetit, telesno sestavo, sposobnost obnove telesnih tkiv in seveda tudi na imunski sistem. Jačanje slednjega je v tem obdobju še posebej aktualna tema.

 • Banner zajtrk 770x500px

  Kaj pa proteini; 2. del: Različni viri in oblike beljakovin v prahu

  Je bolje izbrati koncentrat, izolat ali hidrolizat? Beljakovine v prahu (»proteini«, pogovorno) so pogosto na slabem slovesu, predvsem zaradi stigmatizacije kot »čista kemija« in pakiranj, ki so podobna Jupol kantam za pleskanje.

 • 82 Mercator M soseska kaj z mulcem 770x500px

  Po poti Orla belorepca - Orlova pot v Kočevski reki

  V Sloveniji imamo kar nekaj posebnih kotičkov, kjer še vedno lahko opazujemo neokrnjeno naravo in njene prebivalce. Eno takih območjih je Kočevsko, kjer živi kar nekaj ogroženih, zavarovanih živalskih vrst, med njimi tudi Orel belorepec, po katerem je dobila ime tematska Orlova pot. 

 • Banner Dr Feelgood 770xx500px tek prehrana

  Prehrana za maraton

  Prehranski del priprav na maratonske športne preizkušnje, za cilje večine, ki niso izrazito tekmovalni, ne bi smel zahtevati pretiranega kompliciranja. S tem v mislih je vendarle smiselno nameniti nekaj pozornosti določenim prehranskim prilagoditvam, posebej v dnevih pred maratonom in na dan maratona, če imamo cilj doseči dober performans ter se istočasno izogniti prebavnim nevšečnostim.

 • Banner Dr Feelgood 770x500px hidracija2

  Kaj pa izotoniki?

  Izotoniki so napitki, ki se jih  primarno uporablja med vadbo z namenom izboljšati telesne zmogljivosti. 

 • 76 Mercator M soseska kaj z mulcem 770x500px4

  Ideja za jesenski izlet: Družinsko na Tolminska korita

  Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

 • Banner Dr Feelgood 770x500px Potenje

  Miti in resnice o potenju

  Potenje je normalen fiziološki odziv telesa, ki je pospešen v času telesne aktivnosti ali ob višjih okoljskih temperaturah. V članku izveste zakaj je potenje pomembno, kako se znoj razlikuje med posamezniki in v kakšnih situacijah lahko z namernim ter prekomernim potenjem resno ogrozimo svoje življenje.

 • Banner Sport Magnezij 770x500px

  Magnezij in njegova vloga v športu

  Magnezij je »in«. Reklame zanj vidimo v revijah, po televiziji in postaja kar splošno nepogrešljivo dopolnilo, še posebej tistih, ki so športno aktivni. Najdemo ga na policah trgovin v obliki kapsul, šumečih tablet, soli, olja in sprejev.

 • 70 Mercator M soseska kaj z mulcem 770x500px5

  IZLET TEDNA: Jamnik

  Jamnik je odlična izletniška točka za družine in ostale pohodnike vseh starosti in kondicij.

 • Banner clanek 770x500px

  Superživila

  So superživila vredna svojega denarja ali jih od ostalih živil loči zgolj svetleča nalepka na prsih ter dober predstavnik za stike z javnostjo?