Aktualno branje: Dobro počutje

Pomemben del dobrega počutja je uravnotežena in raznolika prehrana ter razumevanje, kaj vaše telo v določenem trenutku potrebuje. Še posebej koristno je, da poskrbite tudi za sprostitev in redno gibanje.

 • Banner zdrava prehrana 770x385px

  Dejavniki uspešnosti (novoletnih) zaobljub

  Je tisti čas v letu, ko izraz »narediti nekaj zase« razvije novo dimenzijo. Izguba odvečne teže in približevanje idealni postavi vidno poskoči na prioritetnih lestvicah, tudi izboljšanje kondicije ter drugih komponent zdravega življenjskega sloga. S tega vidika je celo škoda, da nova leta ne prihajajo bolj pogosto.

 • banner 770x385px 2020 12 30

  Kako se ne zrediti čez praznike?

  Praznični čas, ko je kozarec vedno poln in so mize bogato obložene z mamljivimi jedmi. Za mnoge je to obdobje prepolno skušnjav, ko utapljanje v kratkoročnih užitkih premaga ozir na dolgoročne posledice. Na žalost prej kot slej vino popusti, veselje mine, a trebuh vendarle ostane. Kaj lahko naredimo, da tekom praznikov omejimo ali se povsem izognemo pridobivanju odvečnih kilogramov? V nadaljevanju podamo pet napotkov.

 • Banner praznicno vzdusje 770x385px

  Kaj pa alkohol?

  Mislim, da se decembru ne reče veseli kar tako in ima alkohol precejšnje zasluge za ta pridevnik. Ni novica, da praznike in druženja, četudi zgolj v družinskem krogu, povečini spremljajo pojedine ter kozarček ali dva. V naslednjem članku predstavim kako ravnati v primeru morebitnega prazničnega prenajedanja, da bi zajezili tako zdravstvene kot estetske posledice. Tokrat besedo primarno namenjam alkoholu in napotkom, kako njegovo uživanje postaviti v čim manj škodljiv kontekst.

 • Bannerji slike 770x385px vitamin B

  Vitamini skupine B

  B-jevci so najštevilčnejša ekipa vitaminov med vsemi. Vsak od osmih članov ima drugačno vlogo, najboljše rezultate kar se tiče našega zdravja pa dosegajo takrat, ko igrajo skupaj in jih s prehrano primerno zastopamo. V članku se ne bomo podrobno posvečali prav vsakemu posebej med vitamini skupine B, bomo pa izpostavili ključne posameznike in analizirali situacije, ko se zaradi njihovega pomanjkanja v prehrani najpogosteje pojavijo težave.

 • Banner hrana prebava 700x385px

  Probiotiki in prebiotiki

  Mikroorganizmi so povsod naokoli. V nas naj bi jih bilo neverjetnih 100 trilijonov članov, ki bi tehtali približno dva kilograma, če bi jih skupaj postavili na tehtnico. Govora je o skupku različnih bakterij, virusov, kvasovk in praživali, ki lahko poseljujejo naša prebavila ter oblikujejo t.i. črevesno mikrobioto.

 • Banner vitamin C 770x385px

  Vitamin C

  V tem članku bomo govorili o tem kakšen je vpliv vitamina C na prehlad, telesne zmogljivosti in kako z dopolnili? Albert Szent-Györgyi je malokomu znano ime. Ta biokemik Avstro-Ogrskih korenin je leta 1928 odkril vitamin C in kasneje za to prejel Nobelovo nagrado.

 • Banner omega3 770x400px

  Omega-3

  Vpliv na zdravje, zmogljivosti in razlike med posameznimi viri ter dopolnili. Omega-3 so verjetno najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo, ki mu prikimajo še tako zadržani in se v splošnem priporoča kar vsepovprek.
  Imaš PMS? Izvoli omega-3. Migrene? Omega-3. Holesterol? Omega-3. Bi shujšal(a)? Omega-3, … se ti ne da peljat psa na sprehod pri minus 5? Daj mu omega-3. Kaj sploh so omega-3 maščobe in zakaj so pomembne? Je dopolnilo res tako vsemogočno ali pričakujemo od njega preveč? Nam morda lahko celo škodi?

 • Banner hrana prigrizki 770x400px2

  Beljakovinski izdelki – koristni ali čista kemija?

  Že dlje opazujem trend dodajanja beljakovin v najrazličnejše izdelke, tudi takšne, ki jih v osnovi sploh ne dojemamo kot beljakovinska živila. Kako je zdaj s tem? So takšne izbire boljše ali ne?

 • Banner hrana zn 770x385px

  Cink – superjunak med minerali

  Če bi bili minerali košarkarji, bi dres Dennisa Rodmana oblekel cink – heroj med minerali, zaščitnik imunskega sistema, čuvaj pred vsiljivci in steber neprebojne obrambe pred nasprotniki. Kakšne so vloge cinka v našem telesu, kje se nahaja v prehrani in ali ga je potrebno dopolnjevati v obliki dopolnila? Več v nadaljevanju.

 • Banner Dr Feelgood 770x385px vitamin D

  Vitamin D

  Vitamin D je v zadnjih letih dosegel globalno slavo, sprva zaradi pozitivnih učinkov na zdravje kosti pri otrocih in starejših. V zadnjem času se t.i. »sončni vitamin« pogosto omenja tudi kot steber zaščite pred številnimi obolenji, od sladkorne bolezni tipa 2, srčno-žilnih težav, do različnih oblik raka in nalezljivih bolezni.