Aktualno branje: PRIPOROČENO IZ SKLOPA Dobro počutje

Pomemben del dobrega počutja je uravnotežena in raznolika prehrana ter razumevanje, kaj vaše telo v določenem trenutku potrebuje. Še posebej koristno je, da poskrbite tudi za sprostitev in redno gibanje.

 • Banner kruh 770x500px5

  Kruh po pameti

  Ko sem bil mali, sta bila kruh in mleko dve osnovni živili, po kateri sem z nekaj sto tolarji v žepu hodil v Mercator čez cesto praktično vsak dan. Nisem se spraševal ali je kruh zdrav. Sam koncept »zdrave hrane« smo v tistem času na Fužinah, glavnem mestu Ljubljane kjer sem odraščal, razumevali malo drugače. Zdravo je v prvi vrsti pomenilo imeti dovolj in biti skromen.

 • Banner slike fitness 770x500px

  Smernice za različne oblike vadbe pri mladih

  Serijo člankov na temo vadbe in gibalnega razvoja otrok in mladostnikov zaključujemo še z zadnjim prispevkom, ki se ukvarja specifično s smernicami za razvoj različnih sposobnosti gibalnih pripravljenosti. V mislih imamo 3 glavne gibalne sposobnosti, ki so v takšni ali drugačni meri prisotni v večini športov. To so vadba za moč, vadba za vzdržljivost in pilometrija.

 • Banner sporti 770x500px

  Vadba za otroke in mladostnike: faze treninga

  V članku predstavljamo osnovnih pet faz treninga, na poti od otroka do vrhunskega športnika. Razčlenili bomo vadbo za otroke in mladostnike, vezano na posamezno starostno obdobje: kaj je najbolj pomembno v posameznem obdobju odraščanja, čemu moramo nameniti več pozornosti v vsakem izmed teh obdobij, kako prilagoditi vadbo za najboljši uspeh, tudi dolgoročno in na način, ki bo kar se da zmanjšal možnost poškodb.

 • Banner sport 770x400px 002

  Poškodbe pri mladih športnikih – trije ključni, a pogosto spregledani vzroki

  Poškodbe so sestavni del življenja, ne izključno športa. No, v mojem primeru je večina poškodb res vzročno povezana s slednjim. Ali s tem, ker sem smotan, če verjamete mojemu očetu. Ali pa je imel prav moj trener in sem imel pač smolo. Veliko smole, očitno.

 • Banner sport otroci 770x500px

  Vadba za otroke in mladostnike

  Na spletu lahko zasledite ogromno priporočil kako zasnovati »najboljši« trening, a veljajo ta predvsem za polnoletne odrasle, če sklepamo na podlagi izpostavljenih ciljev: boljša vzdržljivost, več moči, mišična masa, manj celulita in »juicy-fruit« ritka, idr. Veliko manj je govora o smernicah glede vadbe mlajših - za zdravje, boljšo samopodobo, preprečevanje nepotrebnih poškodb in celosten motorični ter kognitivni razvoj.

 • Banner sport 770x500px2

  Prehrana mladega športnika

  Primerna prehrana je vsekakor pomembna v vseh življenjskih obdobjih. Morda pa je vredno še posebej izpostaviti ključen pomen prehrane v podporo razvoju, rasti in splošnega zdravja pri otrocih in mladostnikih. Vloga prehrane postane še toliko bolj izrazita, ko se ti ukvarjajo s športom.

 • Banner zdrava prehrana 770x500px

  Mikrohranila v veganski prehrani

  V prehrani velja pravilo, da omejevanje večjega deleža živil, ali kar celotne skupin živil, občutno poviša tveganje za pomanjkanja nekaterih hranil. Različne skupine živil so namreč svojevrstni viri hranil in to velja tako za živila živalskega, kakor tudi rastlinskega izvora.

 • Banner detox 770x500px

  Razčistimo z razstrupljanjem: ga rabimo ali ne?

  Vsebine, ki promovirajo razstrupljanje telesa na različne načine, z različnimi izdelki, a s podobno senzacionalističnimi trditvami, so sicer redno prisotne, v obdobju po novem letu pa se jim je praktično nemogoče izogniti. Tu so jumbo plakati ob cestah, plačane objave vplivnežev in prodajalcev prehranskih dopolnil na socialnih omrežjih, reklame v številnih revijah ter zavajajoči oglasi, od katerih se ne ogradi prav noben televizijski program.