Distribucija jajc v plastični embalaži za večkratno uporabo v Mercatorjevih prodajalnah

AVTOR: Tomaž Gorenc (e-Log)

Danes vse več pozornosti namenjamo ohranjanju okolja in tudi trgovska veriga Mercator se zaveda pomena trajnostnih praks ter njihovih prednosti za poslovanje.

Mercator je spoznal prednosti uporabe embalaže eLog za večkratno uporabo pri rednem in dodatnem razstavljanju izdelkov v segmentu sadja in zelenjave, zato je uporabo te embalaže v vseh svojih prodajalnah razširil tudi na segment jajc.

Slika1

Gre za korak naprej pri zmanjševanju porabe plastike za enkratno uporabo in spodbujanju odgovornega ravnanja z okoljem. Z uporabo plastične embalaže za večkratno uporabo je mogoče neposredno zmanjšati količino plastike, ki konča na odlagališčih in v oceanih, kar prispeva k zmanjšanju onesnaženja in ohranjanju naravnih virov.

Posnetek zaslona 2024 05 20 115158

Mercator kot največja trgovska veriga v Sloveniji z uporabo eLogove embalaže izboljšuje učinkovitost oskrbovalne verige pri preskrbi s svežimi živili v sodelovanju s svojimi dobavitelji, kupci in partnerji.

Posebej oblikovana embalaža za večkratno uporabo bolje ščiti jajca pred razbitjem in poškodbami, obenem pa prispeva k višji kakovosti izdelka. Embalaža eLog omogoča enostavno premikanje blaga v prostorih podjetja, ne glede na vremenske razmere in pogoje v skladišču. Embalaža za večkratno uporabo ne predstavlja bioloških, kemičnih ali fizičnih tveganj za udeležence v prehranski verigi, kar potrjuje certifikat ISO 22000.

Izdelke je mogoče zlagati enega na drugega za boljši izkoristek transportnih enot in znižanje stroškov prevoza. Manjše število poti neposredno zmanjšuje skupne izpuste CO2 in prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa.

slika3

Elog in Mercator s sodelovanjem z dobavitelji in izobraževanjem potrošnikov spodbujata krožno gospodarstvo z namenom doseganja pozitivnih vplivov na okolje in družbo, pri čemer je poudarek na pomenu uporabe embalaže za večkratno uporabo.

Dobavitelji, ki uporabljajo eLogovo embalažo za večkratno uporabo, ne zapravljajo več sredstev za izdelke za enkratno uporabo. Prav tako je po daljšem obdobju uporabe embalaža reciklirana v nove izdelke, kar pomeni manj odpadkov za trajnostno dobavno verigo.

Kot potrošniki smo vsi odgovorni, da podpiramo ta prizadevanja in aktivno sodelujemo pri ustvarjanju bolj trajnostne prihodnosti za vse.