6 idej kako preusmerimo otroka od ekrana

Ekrani so postali del našega življenja, ki se mu težko izognemo, saj jih uporabljamo za delo, informiranje in zabavo. V tem letu pa so ekrani veliko bližje postali tudi šolarjem. Vsaka družina oblikuje svoja pravila glede časa in pogojev za uporabo različnih ekranov, vsi pa se verjetno strinjamo, da je tega časa predvsem v zimskih mesecih preveč in da je treba biti zelo dosleden pri postavljanju meja.

In s čim najbolj enostavno odvrnemo otroke od ekranov, ki ponujajo toliko zabave in dražljajev? S ponudbo druge zabave seveda. In kaj ustvarja več serotonina, kot kvalitetno preživeti čas skupaj z družino? Tukaj je nekaj naših idej.

1. Ustvarjanje prazničnega vzdušja

IMG 0981

Nekateri otroci so bolj nagnjeni k ustvarjanju kot drugi, vendar jih večina zelo uživa pri risanju, slikanju in ustvarjanju likovnih podob. Izkoristite praznični čas in poskrbite za domače okraske. Pinterest je poln dobrih idej. Naj letos otroci kar sami izdelajo okraske in okrasijo vaš dom. Ne pozabite na izdelavo voščilnic za vse tiste, ki jih letos ne boste mogli obiskati in jim tako narišite nasmeh na obraz.

2. Pismo Miklavžu, Božičku ali Dedku Mrazu

IMG 8344

Pismo želja Miklavžu, Božičku ali Dedku Mrazu je eno izmed najbolj pomembnih pisem leta, zato naj si otroci vzamejo dovolj časa za izdelavo. Mlajši otroci naj želje narišejo ali pa si pomagajo s fotografijami iz katalogov. Starejši pa naj seveda pismo napišejo sami. Pisanje pisma je tudi čas, da se pogovorite z otrokom o zmožnostih Dedka Mraza in Božička.

3. Kuhanje ali peka slaščic

IMG 8334

Zabava v kuhinji ponuja tako možnost za kvalitetno preživet čas med družinskimi člani kot učenje novih veščin. Da užitkov, ko okušamo doma spečene muffine ali slastno pito ne govorimo. Naj vaši Mali šefi nadenejo predpasnik in pripravijo posladek.

4. Igranje družabnih iger

IMG 5680

Družabne igre so odlične tako za spodbujanje sodelovanja med sorojenci kot skupne družinske zabave. Izbirajte igre, ki so primerne starosti vašega otroka in poiščite tisto, ki najbolj ustreza vsem družinskim članom. Klasike kot so Človek ne jezi se in Enko lahko igrajo že malčki, le če zmorejo toliko pozornosti.

5. Branje ali poslušanje zvočnih pravljic

naslovka

Romantična predstava o tem, kako ležite zaviti v odejo s čajem v roki in v miru berete, je v primeru majhnih otrok verjetno že dolgo neizpolnjena želja. Vendar pa izkoristite priložnost in ljubezen do knjig prenesite na svoje otroke. Na spletu obstaja veliko priporočil za kakovostne otroške knjige, ki jih boste z veseljem na glas brali vašim malčkom. Če vam čas ne dopušča, pa so odlična ideja zvočne pravljice.

6. Sestavljanje

IMG 5677

Naj bodo Lego kocke ali pa preproste sestavljanke. Oboje dokazano zvišuje koncentracijo in omogoča otrokom, da se lažje osredotočijo tudi na druge naloge.