Zakaj je sankanje najboljša zimska rekreacija

Sankanje je zabavna dejavnost na prostem, ki je žal večkrat vezana na snežne razmere. Letos pa nam je zima prinesla obilo snega, tako da je sankanje možno po večini slovenskih regij. Tudi tistih, ki tradicionalno niso znane po zimskih vragolijah.

Če so vaši mulci še malčki, potem bo za začetek dovolj dričanje po sosednjem hribu, za starejše mulce pa boste morali najti že kakšno zahtevnejšo, po možnosti dolgo in adrenalinsko progo. Ko so otroci večji, pridejo na vrsto proge po katerih se vzpenjamo na katerega od priljubljenih vrhov in se nazaj v dolino spustimo s sanmi. In zakaj mislimo, da je sankanje najboljša družinska zimska rekreacija?

1. Rekreacija, pri kateri se razgiba cela družina

IMG 2792

Še tako fit starši bodo potrdili, da je vlečenje sani v hrib odlična rekreacija, ki z lahkoto nadomesti kak zahtevnejši kardio trening. Še posebej, če je na saneh kateri od družinskih članov. :) Dričanje po hribu, hoja po zasneženih poljanah ter zabava polna smeha in adrenalina pa kar sama po sebi skuri kalorije, ki so ostale od praznikov. ;)

2. Gibanje na svežem zraku

IMG 2812

Pozimi, ko so dnevi krajši, vreme pa prevečkrat megleno in deževno, je sankanje odličen izgovor, da odpeljete v naravo celo družino. Če je sončen dan, vas bo gibanje v naravi s snežno kuliso zagotovo napolnilo z energijo za cel teden. Večkrat pa se zgodi, da na sankališču tudi ob gršem vremenu kar naenkrat nikogar več ne moti megla, veter ali rahlo sneženje. Samo, da se zabavamo na snegu. 

3. Druženje različno starih otrok

59742CBF E5C6 4237 B7B3 61D5451EA180

Večkrat se zgodi, da nas starostna razlika med otroki odvrne od določenih dejavnosti. Pri sankanju pa lahko sodelujejo vsi! So vaši otroci že najstniki, ki jih komaj spravite iz hiše? Mogoče pa jih premami sankaški izlet? 

4. Dostopna zabava

IMG 2922

Sanke, lopatke, bobi... oprema za sankanje je vaša izbira in ni treba, da je pretirano draga. Če ste ljubitelji zimskih športov, razmišljajte o tem, da boste opremo verjetno koristili več let. Za cenejši nakup preverite cene na spletu, saj marsikatere sanke tradicionalne izdelave, presežejo današnje modele ali pa preverite kaj se skriva v kleti vaših staršev. Po naših izkušnjah je pametno investirati v dobre čevlje za v sneg, za malčke pa vsaj dvojne nepremočljive rokavice.

5. Ne potrebujete posebne infrastrukture

IMG 2930

Za sankanje ne potrebujete posebne infrastrukture. V primeru padavin do nižin, zadostuje že sosednji breg. Navadno so zanimiva sankališča v sklopu ali poleg smučišč. Mi še posebno skrbno izbiramo manjša, lokalna smučišča, ki niso tako oblegana. In kar je še posebna prednost - za sankanje ne potrebujete plačati karte za vlečnico.