Stres in otrokov razvoj

  • Image

Stres nas pogosto spremlja v našem vsakdanjem življenju.

Zjutraj se nam mudi v službo, v službi imamo veliko obveznosti, držati se moramo rokov, potem se nam mudi v vrtec po otroka, na cesti pa zastoj...

Čeprav mogoče dobimo tak vtis, pa stres ni pojav novejšega časa. Človeka spremlja že od nekdaj. Verjeli ali ne je stres lahko koristen, saj v telesu povzroči, da se mobilizirajo vse zaloge energije in tako človeku omogoča, da zbeži ali pa se bojuje. Zaradi tega je človek v pradavnini lahko zbral dovolj energije, da se je postavil po robu živali ali pa ji dovolj hitro ušel in odnesel celo glavo. Tudi v današnjem času lahko poskusimo stres sprejeti kot zaveznika, ki nam daje energijo, da smo kos izzivom, ki nam jih življenje prinaša.
Takoj nam bo lažje.

Čeprav si odrasli predstavljamo, da je stres domena sveta odraslih, pa ga pogosto izkusijo tudi otroci. Določena raven stresa je otrokom v pomoč. Pomaga jim razviti spretnosti, ki jih potrebujejo, da se uspešno spopadajo in prilagajajo stresnim situacijam, s katerimi se srečujejo skozi življenje. Pri tem pa je podpora staršev nujno potrebna, da se otrok nauči, kako reagirati na fizično in čustveno zdrav način.

Stres otroci izkusijo na primer ob vključitvi v novo skupino v vrtcu, ko dobijo injekcijo, ko spoznajo nove ljudi, ko se z vrstnikom prepirajo glede igrače. Te vrste stres povzroči manjše fiziološke spremembe, ki vključujejo spremenjeni ritem srca ter manjšo spremembo ravni hormonov v krvi. Ob podpori ljubečih staršev, se otroci naučijo, kako obvladati in se spopasti s stresom. Pridobljeno znanje jim koristi tudi kasneje v življenju, ko se morajo spopadati z izzivi odraslega sveta. Te vrste stres je torej koristen, saj pripomore k otrokovem razvoju.

Blagodejni učinki stresa se zmanjšajo, ko je ta zelo hud in preplavi otrokovo sposobnost, da bi se učinkovito spopadel z njim. Intenziven in dolgotrajen stres lahko vodi v negativne učinke na zdravje. Moti zgodenj razvoj možganov in ovira delovanje živčnega in imunskega sistema. Otroci imajo lahko zaradi hudega stresa težave z zdravjem kasneje v življenju: alkoholizem, depresivnost, motnje hranjenja, bolezni srca, rak in kronične bolezni. Hud stres je tisti stres, ki traja mesece ali leta, na primer zanemarjanje, nasilje, fizične in spolne zlorabe, emocionalno nasilje itn.

Viri:

  • Middlebrooks, J. S. in Audage, N. C. (2008). The effects of childhood stress on health across the lifespan. Atlanta: Centers for disease control and prevention, National center for injury prevention and control
  • Mielke, U. (1997). Če z otrokom ni lahko. Radovljica: Didakta