Skrb za otroško kožo v zimskih dneh

  • Image

Otroška koža je bistveno bolj občutljiva na zunanje dejavnike, ni sposobna dobre zaščite in obrambe proti temperaturnim spremembam, proti vplivom mraza, vlage, zato se tudi hitro odraža z vnetji, luščenji, izpuščaji, ki so lahko posledica le temperaturnih sprememb ali mraza.

Otrok naj preživi veliko časa na svežem zraku, ker se s tem utrjuje, ker s tem razvija ne samo odpornost kože, ampak tudi dihal in seveda gibalnih organov, ob tem seveda v družbi vrstnikov razvija socialne stike, odnose in podobno. Pa vendar zahteva izpostavitev nizkim temperaturam, še bolj pa spremembam pri prehodu iz toplega na mrzlo in obratno, nego kože, zaščito kože tudi s kremami, ne samo fizično z rokavicami, šalom, kapo... Katere kreme izbrati, je težko opredeliti, ker je, prvič, na trgu poplava takih in drugačnih krem, drugič, pa vsaki koži ne ustrezajo.

Moje mišljenje je, da se izbere kremo, proizvajalca, ki garantira z dobro preizkušenostjo proizvoda, ki zagotavlja, da so bile kreme preizkušene, ki namenja kremo otroški koži. Kožo je potrebno pred izpostavitvijo mrazu zaščititi na obrazu, na rokah, prav tako pa je priporočljivo po celem telesu, poleg tega pa so primerne tudi fizikalne zaščite pred vlago in mrazom. Neredko imajo otroci probleme na licih, z rdečino, luščenjem, predvsem pa na konicah prstov rok in tudi nog, kjer jim koža poka, se lušči, jih peče in se ne celi.

Namen zaščite je preventiva, saj zdravljenje takih posledic poteka zelo počasi.

Avtor: Prim. Boris Kralj, dr. med.