Prednosti sončnih žarkov

  • Image

Gibanje na svežem zraku, hoja, igra, zabava so zdrave in prijetne izkušnje za otroka, ki ob tem pomenijo krepitev zdravja. Pomenijo stik z naravo in razvijanje gibalnih sposobnosti.

Kaj pa sonce? Sonce gotovo ni škodljivo za otroško kožo, vendar pa moramo pri izpostavljanju kože soncu upoštevati, da je v zadnjih letih moč sončnih žarkov večja kot pred leti. Izpostavljanje soncu ni priporočljivo v opoldanskem času, ko lahko pričakujemo slabe učinke sonca na koži, v smislu opeklin ali pa dolgoročno seštevanje energije sončnih žarkov.

Otroška kože je občutljivejša na sončne žarke kot odrasla, zato potrebuje zaščito proti soncu. Pri tem priporočamo mehansko zaščito z obleko, klobuki, kapami, sončna očala in seveda kreme z zaščitnimi faktorji, kjer pa je pomembno prebrati navodila, koliko časa krema ščiti in jo temu primerno nanašati. Vprašanje, ali potrebujemo sonce zaradi D vitamina, je na mestu. Vendar to ne pomeni, da moramo zato otroka sončiti!

Dovolj je že gibanje na zraku in to, kot rečeno, v primernem času. Če sklenemo: peljite otroke na zrak, naj uživajo, naj se igrajo, naj ne čepijo samo za računalniki. Upoštevajte pa, da sonce ni nedolžno, zato otroško kožo primerno zaščitite. Ne pozabite pa tudi, da v vodi, na bazenu, na morju, odboj sončnih žarkov, jakost sevanja dosega še večjo moč.