Otrokova pomoč pri gospodinjskih opravilih

  • Image

Predšolski otroci niso samo zmožni pomagati pri nekaterih gospodinjskih opravilih, temveč si to tudi zelo želijo. Zelo radi namreč pokažejo svoje sposobnosti, znanje in samostojnost ter se tako dokažejo pred svojimi starši. Zato naj starši izkoristijo to njihovo zagnanost in pripravljenost, dokler še traja.

Pospravljanje postelje
Ravnanje rjuh in odej je lahko za male rokice zelo naporno, saj včasih ne dosežejo niti iz enega konca postelje na drugega. Vendar je za otroke pospravljanje postelje lahko zelo zabavno in koristno za učenje delovnih vrednot. Starši jih morajo pri tem spodbujati ter jih na koncu pohvaliti, tudi če rjuhe niso popolnoma poravnane in tudi če blazine niso točno na sredini postelje.

Priprava mize
Pripravljanje mize je odlično za razvoj otrokove samozavesti, saj bodo njegovo delo vsi opazili, ko bodo sedli za mizo k obroku. Nič ni narobe, če so vilice in žlice na napačni strani krožnika, ravno tako lahko otroku pustite, da na mizo doda še kaj po svoji želji.

Pospravljanje igrač
Starši naj otroka spodbujajo naj po končani igri igrače spravi v temu namenjene škatle ali omare. S tem si bodo tudi starši prihranili precej dodatnega dela v prihodnosti.

Pospravljanje oblačil
Seveda starši od otroka ne morejo zahtevati, da lika srajce in hlače, lahko pa mu dajo nogavice, ki naj jih otrok najprej razporedi po parih, potem pa naj jih še pospravi v predal. Iskanje parov nogavic je za otroka zelo zabavno, sami pa si boste prihranili nekaj časa.

Viri: