Obolenje nohtov

  • Image

Nohti so kožni privesek, ki pri človeku izgublja pomen, pomembni so le še na nogah, kjer so del opornega sistema stabilnosti prstov nog, na rokah pa izgubljajo tudi to funkcijo.

Nohti rastejo v podnohtju, v nohtni lunici, nohtna plošča predstavlja neživi, roženi del, medtem ko so ostali deli živi in aktivni.

Poznamo različne oblike prizadetosti nohtov, od prirojenih do pridobljenih. Prirojene deformacije nohtov so lahko od tega, da se nohti sploh ne razvijejo, do tega da so razbrazdani, prečno, vzdolžno, da so zadebeljeni... Pridobljene bolezni nohtov so lahko v sklopu drugih bolezni, kot so revmatična obolenja, obolenja presnove, pomanjkanja vitaminov, mineralov, do sprememb na nohtih , ki spremljajo druge kožne bolezni, kot so npr luskavica, keratodermije ....

Seveda je zelo pogosto obolenje nohtov - glivično. Dokaz take infekcije je samo s specifično laboratorijsko preiskavo, odvzemom obolelega dela nohta in preiskavo tega odvzetega materiala. Seveda pa so nohti lahko tudi poškodovani, kar opažamo pri nepravilnem striženju nohtov, nepravilni manikiri, ki poškoduje obnohtno kožico, čemur sledi nepravilna rast nohta.

Zadebeljeni nohti na nogah so pogosto tudi posledica številnih drobnih travm, poškodb zaradi nepravilne, pretesne obutve, pogosto pri športnikih, pogosto pri gornikih, kjer noht stalno udarja na konico čevlja.

Pri starejših opažamo deformacije nohtov zaradi motnje prekrvitve, ali pa zaradi spremembe statike stopal. Čeprav smo omenili, da nohti niso več tako pomembni za človeka, pa predstavljajo pomemben del izgleda rok in nog, zato se poskušamo čimbolj približati lepemu izgledu nohtov, kar pomeni, da moramo zagotoviti ustrezno prehrano, da bo noht zdrav in čvrst, ter ustrezno nego in striženje.