Možnost ustvarjanja in razvoja otrokovih sposobnosti v počitniških dneh

  • Image

Otroci so že po svoji naravni danosti najbolj ustvarjalna bitja.

To nam pokažejo že malčki, ko se skozi otroško igro približujejo svetu odraslih in nas navdušujejo s svojimi izvirnimi izrazi, deli, petjem, itd.

Otroci tudi razpolagajo z vsemi sposobnostmi, ki so za ustvarjalni proces potrebne, samo priložnosti in pogoje jim je potrebno ponuditi. Med počitnicami se lahko otrok nauči ogromno spretnosti. Prav vsa domača opravila terjajo veliko vztrajnosti, natančnosti in preizkusa sposobnosti. Od kuhanja, do dela na vrtu, košnje trave, pospravljanja, pleskanja, prav pri vseh delih lahko otroci pomagajo in si pridobivajo svoje spretnosti.

Verjetno nisem edina, ki ima na otroške počitnice tako lepe spomine. Živeli smo v bloku in takrat smo bili tako vzgajani, da je moralo biti stanovanje »tip-top« pospravljeno, preden so prišli starši z dela. Zato smo vsi zjutraj pospravljali, potem pa je sledila igra pod stopnicami. Ne spomnim se, da bi nam bilo kadarkoli dolgčas. Toda vse igre smo si morali ustvariti iz nič. Potrebna je bila cela logistika, kako bomo naredili šotor, si pripravili ležišča, hrano, toda vedno nam je uspelo.

Menim, da so danes starši preveč obremenjeni s tem, kako bi zaposlili otroke med počitnicami. V veliko pomoč bi jim bilo, če bi se zavedali, da imajo otroci v sebi več kot dovolj ustvarjalnih idej za igro in dovolj sposobnosti za delo.

Prepričana sem, da bo treba otrokom vrniti igro v njihove roke, staršem pa dati več zaupanja v njihove starševske vloge, da bodo tudi med počitnicami od otrok zahtevali aktivno udeležbo v družinskem življenju. Vsi želimo svojim otrokom srečo, toda zato jim moramo najprej omogočiti srečno otroštvo, ne pa naveličanost pred televizijo in računalniki.