Jesenske aerobne aktivnosti v naravi

  • Image

Jesensko vreme je kot nalašč za nekatere aerobne aktivnosti, ki jih lahko v krogu družine izvajamo na prostem.

Hoja, tek, kolesarjenje in rolanje so aktivnosti, ki jih lahko vključimo v vsakdanje družinske aktivnosti. S športom se lahko tako ukvarjamo vsi člani družine hkrati, potrebujemo le malo kreativnosti!

Hitra hoja in tek spadata med naravne oblike gibanja, ki se jih tudi najmlajši otroci hitro naučijo. Mlajši otroci (do vstopa v šolo) navadno zelo radi tečejo, kasneje pa jim moramo veselje do tega privzgojiti. Predvsem lahko to storimo s svojim zgledom, lahko se skupaj s celo družino prijavimo na kakšno tekaško prireditev in spodbudimo otroke, da se udeležijo teka v okviru interesnih dejavnosti. Otroke je za tek najlažje navdušiti skozi igro. Na kakšnem družinskem izletu lahko priredimo preproste štafetne igre. Vedno se ogrejemo in začnemo postopoma, najprej s hojo in postopoma povečujemo hitrost do teka. Štafetne igre popestrimo z različnimi pripomočki. Krajše teke lahko postopoma povežemo med sabo v dolgotrajnejši tek. Otroku lahko tudi razložimo, da je tek koristen za zdravje, saj nam pomaga skrbeti za naše srce, ožilje in dihala.

Kolesarjenje in rolanje sta odlični dejavnosti za družinsko rekreacijo. Na kolesu ali rolerjih lahko tudi mlajši otroci spremljajo svoje starše pri teku. Če smo navdušeni kolesarji lahko vse povsod po Sloveniji najdemo veliko lepih kolesarskih tur, ki so primerne tako za slabše kot za boljše pripravljene kolesarje. Tudi rolerji so vsestranski športni pripomoček, s katerim lahko organiziramo zabavno športno druženje družine in prijateljev: priredimo tekmo v hokeju na rolerjih, ali pa postavimo spretnostni poligon.

Avtor: Maša Habjan, univ. dipl. prof. športne vzgoje