Izberite ustrezno oblačilo za vašega otroka

  • Image

Poplava modnih dodatkov, oblačil, modne smernice, ponudba, reklame, želje otrok, pritiski na starše in še kaj, vse to vpliva na nas pri izbiri obleke za otroka.

Pa vendar ohranimo zdrav razum in poskusimo otroku omogočiti čimbolj primerno obleko in obutev, ki bo preprečevala možne težave na koži ali celo na drugih organih, ki bi bile posledica neprimerne izbire omenjenih oblačil.Naravni, zračni materiali, primerni letnemu času, naj omogočajo koži, da diha, poleti ohlapna, lahkotna in zračna obleka, pozimi pa topla, tudi zračna in večplastna obleka naj bo izbor. Sodobni materiali, ki temeljijo na umetnih materialih tudi niso neprimerni, če zagotavljajo nedražeč občutek, če zagotavljajo kroženje zraka in odvajanje potu, obenem pa so tanjši in s svojo večplastnostjo zagotavljajo zračne plasti, ki pomenijo občutek toplote, obenem pa niso tako debele kot stari naravni materiali.

Še vedno da prisegamo na preizkušene volnene in bombažne materiale, ki večinoma niso dražeči za kožo, so dokaj enostavni za uporabo in čiščenje, predvsem pa jih koža dobro prenaša. Problem se pojavi pri določenih ljudeh, ki so preobčutljivi na naravna vlakna, tam pa je izbira dobrih umetnih materialov nujna. Tudi pri obutvi moramo biti zelo pozorni.

Posebno pozornost pri izbiri materialov moramo nameniti otrokom z vnetnimi kožnimi , kroničnimi boleznimi kot so zelo pogosti atopični dermatitis, suha kože, luskavica in podobna obolenja kože.
Otroci so navdušeni nad športnimi copati, v katerih preživijo skoraj cele dni, ob tem pa se jim noge potijo, luščijo, pojavijo se glivice in drugi problemi. Zračna obutev, bombažne nogavice, usnjena obutev, če je le možno nošenje odprte obutve, vsaj doma, bodo pripomogli, da bo težav z nogami manj.

Pri športni vzgoji, hoji ob bazenih, tuših in podobnih skupnih prostorih, kjer se zamenja veliko ljudi, priporočamo nošnjo enostavnih natikačev, s čemer se izognemo možnim okužbam z glivicami ali bradavicam, ki so zelo pogoste v obdobju otroštva, mladostnikov.