Glivična obolenja pri otrocih

  • Image

Otroška koža je drugačna od odrasle; je tanjša, manj odporna proti zunanjim vplivom in infekcijam.

V našem okolju so številni dejavniki, ki vplivajo na kožo - določene bakterije, glive in virusi so stalno na površini našega telesa in v primeru velikega števila klic ali majhne odpornosti organizma in kože, povzročijo lahko spremembe na koži, ki se kažejo kot infekcija kože.

V primeru glivic so spremembe na koži lahko izražene kot vnetje, rdečina, luščenje, mehurčki in podobno na koži, kot zadebeljeni in razbrazdani, belkasti, rumenkasti ali zelenkasti nohti, kot lomljivi in odpadli lasje, kot vneta in pordela, obložena sluznica, npr. ust ali drugih vidnih sluznic.

Klinična slika nam velikokrat zadošča za postavitev diagnoze glivične okužbe, le v primerih, ko se težko odločimo med več boleznimi, se poslužujemo tudi laboratorijskih preiskav za dokaz glivic. Te metode so z odvzemom prizadetega tkiva z odpraskanjem in mikroskopiranjem odvzetega materiala, nato pa tudi s kultivacijo tega materiala, torej postavitvijo v določenem gojišču , v določenih pogojih za porast glivic in njihov dokaz.

Specifična glivična vnetja pri otroku so pogosto v ustni sluznici pri dojenčkih, pod plenicami pri dojenčkih, sicer pa je klinična slika pri otroku podobna kot pri odraslih: pogoste so spremembe na podplatih, med prsti nog, v koraku, na nohtih.

Od glivičnih bolezni ne smemo pozabiti omeniti mikrosporijo, ki se širi pogosto med otroki, ker so kontakti med otroci in ali med otroci in obolelimi mačkami ali psi, zelo pogosti. V primeru te bolezni je potrebno seveda zdraviti obolenje, poleg tega pa upoštevati navodila za pokrivanje in zaščito obolelih delov kože, ter s tem preprečevati širjenje bolezni, ki je zelo nalezljiva!