Sprejemanje bolezni v družini

  • Image

Kadar zboli prej zdrav malček, šolar ali mladostnik je to za družino stres.

Najhujše je soočenje z boleznijo takrat, ko se starši po pogovoru z zdravnikom zavedo, da bo bolezen trajala več mesecev, let ali celo življenje. Ne glede na bolezen, naj bo to sladkorna bolezen, anoreksija, epilepsija ali rakavo obolenje so faze soočanja in sprejemanja bolezni povsem enake.

Sama se pri svojem vsakdanjem delu najpogosteje srečujem z družinami, kjer otrok zboli s sladkorno boleznijo tipa 1. Sladkorna bolezen je posledica pomanjkanja hormona inzulina ali pa njegovega zmanjšanega učinka (inzulinska rezistenca). Po podatkih mednarodne diabetološke zveze (IDF – International diabetes federation) je na svetu preko 250 milijonov ljudi, ki imajo sladkorno bolezen. Med njimi je približno 95% tistih, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2 in le 5% tistih, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1, ki že od prvega dne zahteva inzulinsko zdravljenje.

Vzrok za nastanek te oblike sladkorne bolezni je v človekovem obrambnem sistemu, ki nas običajno brani pred okužbami in nastankom rakastih celic. Obrambni sistem pri sladkornemu bolniku pomotoma napade ravno tiste celice trebušne slinavke, ki izločajo hormon inzulin - govorimo o avtoimunemu obolenju. Ko propade več kot 95% vseh teh celic, se tvori le še majhna količina hormona inzulina.

Pri otroku s sladkorno boleznijo se tako raven sladkorja v krvi močno poviša. Zaradi te velike količine sladkorja v krvi postanejo bolniki žejni, hujšajo, se utrujajo in veliko lulajo. In prav ti značilni bolezenski znaki pripeljejo starše in otroka ali mladostnika na posvet k svojem pediatru in potem na Pediatrično kliniko v Ljubljani.

Pri nekaterih je vrednost krvnega sladkorja ob sprejemu v bolnico že zelo visoka, do 50 mmol/l, imeli pa smo celo primere, ko je bil krvni sladkor skoraj 100 mmol/l. Normalna vrednost sladkorja na tešče je pod 6,2 mmol/l. V Sloveniji zboli za sladkorno boleznijo tip 1 vsako leto okrog 50 otrok, mladostnic in mladostnikov.

Pogostnost bolezni se postopno veča iz leta v leto, žal je v največjem porastu prav pri malčkih - otrocih v predšolskem obdobju. V Sloveniji smo izračunali, da je incidenca bolezni 11/100.000. To pomeni, da bo v enem letu med 100.000 otroci mlajšimi od 15 let z znaki sladkorne bolezni zbolelo 11 otrok. Ta verjetnost se vsako leto poveča za 3.6%.