Babuška Matrjoška

  • Image

Babuška,

ta ruska lepotica, je osvojila srca ljubiteljev narodnih igrač in lepih spominkov po celem svetu. V današnjem času je babuška (Rusi ji pravijo matrjoška) ne samo igrača in ohranjevalka ruske kulture, je tudi spominek za turiste; nepozabna ročno pisana lutka, ki ima na svojem predpasniku izrisane igrive scene, prizore iz pravljic in podobe raznih znamenitosti; je tudi iskani predmet zbirateljev, ki lahko doseže vrednost do več sto dolarjev.

Babuška pa ne obstaja že od nekdaj, kakor mislijo mnogi. 

Obliko ji je dala figurica budističnega modreca, ki so jo v Rusijo prinesli konec 19. st. z enega od japonskih otokov. Figurica starega modreca je imela podolgovato glavo in dobrodušen obraz ter kot tak vdihnil podobo prekrasni igrački, ki je navdušila ruske mojstre. 

Prva babuška  je bila okroglolična, polna in vesela deklica z rutico, oblečena v rusko narodno nošo. Čisto prva je bila osem-delna. Znotraj velike deklice se je skrival manjši deček in tako dalje – vrstili so se dečki in deklice, najmanjša pa je bila nedeljiva, bila je dojenček.

Od kod pa pravzaprav izvira beseda babuška (matrjoška)? Nekateri zgodovinarji so prepričani, da ime izhaja iz enega najbolj priljubljenih in razširjenih ruskih imen: Maša, Manja ipd. Spet drugi trdijo, da izhaja iz imena Matrjona, v osnovi katerega lahko najdemo latinsko besedo »mati«. To ime asociira na mamico, ki ima veliko otrok, na njeno dobro zdravje, lepoto in mladost. Sčasoma se je ime posplošilo in začelo označevati prekrasno ročno poslikan leseni izdelek, ki še danes ostaja simbol materinstvaljubezniženske sreče in družinskega blagostanja.

Banner Ruska pravljica Babuska 1400x916px responsive

Konec 19. stoletja se je v Rusiji pojavilo veliko zanimanje za narodno umetnost, ruske pravljice in tradicionalno obrt. Babuška je bliskovito postala vsesplošno znana in priljubljena. Vendar pa je bila igračka precej draga; to lutko, ki je bila v prvi vrsti namenjena otroški igri, so večinoma kupovali odrasli zbiralci umetnin.

Leta 1900 so babuške prišle v Pariz, saj so bile razstavljene na Svetovni razstavi, kjer so jim podelili svetovno priznanje in bronasto medaljo. Od takrat babuška predstavlja Rusijo in vse, kar je povezano s to deželo.

Načini izdelovanja lesenih lutk se tekom let niso prav nič spremenili. Izdelujejo jih iz dobro posušenega lesa lipe ali breze. Rezljanje lesenih figuric je filigranska umetnost, ki se je mojstri učijo dolga leta.

Pred poslikavo figurico premažejo z osnovno barvo, po slikanju pa polakirajo. Najprej se poslika obraz in predpasnik z raznobarvnimi podobami, nato pa še pisan sarafan (tradicionalna ruska obleka brez rokavov) in ruta. V današnjih časih izdelovalci uporabljajo pri poslikavi predvsem tri barve – rdečo, modro in rumeno, ki se ujemajo z barvami rutice, obleke in predpasnika.

Banner Ruska pravljica Babuska 1400x916px responsive3

 

Tradicionalno babuška vsebuje od 3 do 12 lutk. Ena najbolj prostornih babušk v Rusiji je bila izdelana  v mestu Semjonov in je bila sestavljena iz 72 lutk, največja je merila kar meter v višino! Najbolj severna babuška v Rusiji pa je vjatska. Te znamenite lutke živih barv so kupovali celo člani carske družine.

V Rusiji obstajajo tudi muzeji, ki so posvečeni samo babuškam. Eden prvih takih v Rusiji je bil muzej babušk, ki so ga odprli v Moskvi. Pred kratkim pa so odprli svoj muzej tudi v Novgorodski regiji, kjer je razstavljeno več kot 300 teh tradicionalnih ruskih igračk. Največja babuška v muzeju vsebuje 40 lutk. Najmanjša pa je velika le kot riževo zrno!

Dandanes je mogoče na ulicah Sankt Peterburga in Moskve kupiti raznorazne spominke za vsak okus – babuške, ki ponazarjajo politike, slavne glasbenike, groteskne osebnosti … Vseeno pa vsakič, ko izgovorimo besedo "babuška", pomislimo na veselo deklico v narodni noši živih barv, ki predstavlja družinsko srečo, materinstvo in ljubezen.

Banner Ruska pravljica Babuska 1400x916px responsive2

 

Prispevek pripravila Olga Kupljenik, Rusinja, doma v Sloveniji.

Več info na: www.rusija.si  ali na www.ruski-ekspres.com