Res znate uporabljati kremo za sončenje?

  • Image

Res znate uporabljati kremo za sončenje?

Ste tudi vi komaj čakali dolge poletni dni, ko si končno lahko privoščite oddih in sprostitev v osvežujočem morju, medtem ko vas prijetno božajo sončni žarki? Žal pa ima izpostavljanje soncu lahko tudi neprijetne posledice. Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja, povezana s sončenjem in sončnimi kremami.

Zakaj ljudje potrebujemo sonce?

Sonce nedvomno ugodno vpliva na naše počutje in razpoloženje, pomembno pa je predvsem za nastajanje vitamina D, nadvse pomembnega za vzdrževanje ustrezne koncentracije kalcija in fosforja v krvi, ki vpliva na mineralizacijo kosti in imunski sistem. Ta vitamin se nahaja v hrani, največ v jajčnem rumenjaku, maslu in jetrih. Hkrati pa je tudi edini vitamin, ki ga ljudje lahko tvorimo sami, ne da bi ga morali zaužiti s hrano. Torej ima zmerno izpostavljanje soncu – nekaj centimetrov kože, nekaj minut na dan – v zgodnjih in poznih urah dneva pozitiven učinek.

Clanek Soncenje

Zakaj je sončenje lahko nevarno?

Dovolj je torej, da se soncu izpostavimo do 15 minut dnevno. Prekomerno in nespametno izpostavljanje soncu, tudi obiski solarijev, ima lahko številne neželene učinke – sončne opekline, alergije in staranje kože so pogoste posledice sončenja, v najslabšem primeru pa tudi kožni rak. Nekatere posledice sončenja so lahko vidne takoj, mnoge pa šele čez več let.

Zakaj koža na soncu porjavi? Gre za obrambno reakcijo kože. UV-žarki spodbudijo tvorbo rjavega pigmenta melanina, ki varuje kožne celice.

Kaj so UV-žarki?

UV-žarki so energija v obliki elektromagnetnega valovanja, ki je v večji meri škodljiva za človeka. Glede na valovno dolžino delimo UV-sevanje na tri dele: kratkovalovno (UVC), srednjevalovno (UVB) in dolgovalovno (UVA). Najnevarnejši so UVC-žarki, sledijo jim UVB-žarki in UVA-žarki, ki so med vsemi še najmanj škodljivi. Zaradi absorpcije v ozonski plasti Zemljinega ozračja UV-sevanje, ki doseže površje Zemlje v 99 % sestavljajo žarki UVA.

Kako delujejo kreme za sončenje?

UVA-žarki ne povzročajo sončnih opeklin, a pospešujejo nastanek prostih radikalov, ki lahko izzovejo alergije in povzročijo staranje kože. UVB-žarki ne prodrejo tako globoko v kožo, povzročajo rjavo obarvanost kože, a tudi opekline in kožnega raka. Kakovostne sončne kreme ščitijo tako pred UVA- kot tudi UVB-žarki. 

Kako izbrati pravi zaščitni faktor?

Ločimo nizek (-10), srednji (15-25) in zelo visok zaščitni faktor (50+). Številka na embalaži kreme za sončenje pomeni, da vam denimo faktor 20 omogoča 20-krat daljšo izpostavitev soncu, brez neželenih posledic. A, kako vemo, kateri faktor izbrati? Pravilo je, da bolj ko je naša polt svetla, višji zaščitni faktor potrebuje. Če je torej vaša polt svetla, lasje pa blond ali rjavi, potem se lahko na soncu nezaščiteni zadržujete približno 10 minut. Če boste uporabili zaščitni faktor 20, se ta čas poveča na 200 minut, ob predpostavki, da sončno kremo nanašate vsaki dve uri in po vsakem kopanju. Še vedno pa ni odveč poudariti, da strokovnjaki vsako namerno izpostavljanje soncu odsvetujejo.

Priporočljiv zaščitni faktor za odrasle je vsaj 20, za otroke vsaj 30. Moč UV-žarkov se znatno razlikuje tudi glede na lokacijo – ob morju, na snegu, ob ekvatorju … 

Clanek Visoke temp

V čem je razlika med mineralnimi in kemičnimi filtri?

Filtre v kremah za sončenje delimo na mineralne in kemične. Mineralni ali anorganski UV-filtri v kremah za sončenje običajno vsebujejo titanov dioksid in cinkov oksid. Na koži ustvarijo zaščitno plast in delujejo na podlagi odbijanja UV-svetlobe. Kemični ali organski UV-filtri delujejo tako, da absorbirajo UV-svetlobo in škodljive sončne žarke pretvorijo v toplotno energijo.

Če ste kremo za sončenje, ki ste jo kupili lani, hranili pri sobni temperaturi in, če nima neobičajnega videza ali vonja, jo lahko uporabite tudi letos.

Zakaj otroška koža potrebuje drugačno zaščito pred soncem?

Otroška koža še nima povsem razvite zaščitne plasti, zato je bolj občutljiva na sončne žarke kot koža odraslih. Posledično potrebuje drugačno zaščito. Pogoste opekline v otroštvu žal lahko vodijo v pojav raka v odrasli dobi. V prvi vrsti moramo otroke zaščiti z ustreznimi oblačili in pokrivali, na izpostavljenih mestih pa uporabiti tudi kreme z visokimi ali zelo visokimi zaščitnimi faktorji, ki jih je treba redno in dosledno nanašati po vsakem kopanju.

Clanek Zascita otrok

Koliko kreme za sončenje je dovolj?

Zaščita, ki jo nudi krema za sončenje, je odvisna od količine, ki smo jo nanesli, pri čemer pa ni odveč opozorilo, da dvojna količina izdelka še ne pomeni dvojne zaščite. Za lažjo predstavo – 5 ml oz. 1 čajno žličko kreme naj bi nanesli na vsako okončino, na vsako stran trupa in glavo, vsaki dve uri.

Povprečen odrasel človek bi moral nanesti količino kreme za sončenje, ki ustreza 2–3 jedilnim žlicam.

Kaj storiti, če nas opeče sonce?

Prizadeto mesto najprej hladimo s hladno vodo, nato si pomagamo s hladilnimi sredstvi, ki so v ta namen na voljo v lekarnah in trgovinah. V primeru hujših opeklin je potreben obisk zdravnika. Ko se koža po nekaj dneh prične luščiti, je priporočljiva nega z mastnimi kremami. 

5 zlatih nasvetov za varno gibanje na soncu

  1. Izogibajte se sončnim žarkom takrat, ko so najmočnejši – med 10. in 16. uro.
  2. Ne pozabite na zaščitna oblačila, pokrivala in kakovostna sončna očala.
  3. Ne sončite se namerno. Na predelih, ki jih ni mogoče zaščiti drugače, uporabite kremo za sončenje z ustreznim zaščitnim faktorjem za vašo polt. Tudi v mestu.
  4. Zaščitite se vsaj pol ure pred izpostavljanjem soncu in ne pozabite obnoviti zaščite po kopanju, potenju, brisanju oz. vsaki dve uri.
  5. Odpovejte se uporabi solarija.

Viri: Wikipedia.org; Lekarnar.com; Priporočila za zaščito pred soncem, NIJZ, 2016;

Sončenje nekoč in danes

Nekoč je bila zagorela polt značilna za kmete, ki so delali na polju, svetla, bleda polt pa je bila znak višjih slojev. A le do industrijske revolucije, s katero se je do 19. stoletja delo preselilo v rudnike in tovarne. Pred približno 100 leti, je zagorela polt postala modna, saj je pomenila, da si je tisti, ki jo je imel, lahko privoščil dopust ob morju. Danes strokovnjaki svarijo, da zagorela polt ni zdrava polt. Pa vendar se mnogi še vedno premalo zavedajo, kako pomembna je ustrezna zaščita pred škodljivimi sončnimi žarki.

Olea Sun za brezskrbne užitke

Za zaščito pred soncem izberite kakovostne izdelke Olea Sun in Olea Sun Kids, obogatene s kakavovim maslom in oljčnim oljem. 

IZBERITE USTREZNO ZAŠČITO

Zabava za vso družino

Ne pozabite na svoj dopustniški seznam prtljage dodati napihljivih blazin za nepozabne trenutke z vašimi najmlajšimi.

IZBERITE NAPIHLJIVO BLAZINO

Dober sladoled dobro dene

Osvežite svoje poletne dni z odličnimi sladoledi, ki ne vsebujejo umetnih barvil in so narejeni v Sloveniji.

PREVERITE PONUDBO

Osvežite poletje

Pridružite se naši poletni osvežitvi in spoznajte raznolik svet čajev in osvežilnih poletnih napitkov.

PREBERITE VEČ