Živjo, bio!

  • Image

Novi v Mercatorjevi Bio Zone ponudbi sta tudi dve vrsti BIO kruha iz ekološke pridelave. Enega so mojstri peki zamesili iz pirine, drugega pa iz ovsene moke.

Pira

Piro prištevamo med prvotna žita. Pri nas so jo gojili že v Valvasorjevih časih, a so jo po letu 1900 začeli opuščati. V zadnjih desetletjih so jo ponovno odkrili predvsem ekološki pridelovalci hrane in jo zdaj spet sejejo na višje ležečih predelih Koroške, gričevnatem Goričkem in na Kozjanskem. Zrno pire ostane tudi po žetvi v plevi in je tako naravno zavarovano pred onesnaženjem, pesticidi in žuželkami, najpomembnejša lastnost pire pa je vsebnost beljakovin.

Banner 1400x916px vizuali kruh2

Oves

V preteklosti je bil bolj znan kot krma, danes pa ga cenimo kot ovseno kašo, ovsene kosmiče in ovseni zdrob, in tudi v kruhu, saj so to visoko hranljiva polnovredna živila, ki imajo pomembno vlogo pri uravnoteženi prehrani. Uporabljamo ga pri raznovrstnih dietah, ugodno vpliva tudi na razvoj bakterijske flore v črevesju in tako ugodno vpliva na prebavo. Oves vsebuje med vsemi žiti največ v vodi topnih vlaknin.

Preverite ponudbo