• Image

Po ribe v Mercator ribarnico

Vsak dan nudimo veliko izbiro svežih in kakovostnih rib po dostopnih cenah.

Modre ribe

Modre ribe, npr. sardele in skuše, so bogat vir biološko visoko vrednih beljakovin, koristnih maščob ter nekaterih vitaminov in mineralov, zato predstavljajo dobrodošlo obogatitev in popestritev naših jedilnikov. Modre ribe namreč odlikujejo omega-3 maščobe, zaradi česar predstavljajo pomemben vir esencialnih maščob v prehrani človeka, predvsem dokozaheksaenojske (DHK) in eikozapentaenojske kisline (EPK). Omega-3 maščobni kislini EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca, za kar jih je potrebno dnevno zaužiti 250 mg. To dosežemo z obrokom, v katerega vključimo modro ribo. V modrih ribah vsebovana DHK podpira delovanje možganov ter ohranjanje vida. Dodatno so modre ribe tudi prava zakladnica vitaminov in mineralov, predvsem niacina, ki prispeva k delovanju živčnega sistema ter joda, ki je zelo pomemben pri nastajanju ščitničnih hormonov in delovanju ščitnice. V okviru pestre in uravnotežene prehrane, ki je popotnica za ohranjanje zdravja, se modre ribe zaradi svoje bogate prehranske sestave v jedilnik vključujejo vsaj enkrat tedensko.

Tekstura in okus rib

Glede na njihovo meso lahko ribe delimo med tiste z rahlo, srednjo in čvrsto teksturo, v teh skupinah pa glede na okus na ribe z blagim, zmernim in polnim okusom.

  • Rahla tekstura in blag okus: oslič, šarenka, raki in sipe.
  • Rahla tekstura in zmeren okus: ostriž, sardon in slanik.
  • Rahla tekstura in poln okus: skuša.
  • Srednja tekstura in blag okus: brancin, rožnati losos, orada, rakovice in pokrovače.
  • Srednja tekstura in zmeren okus: srebrni losos, klapavice in kozice.
  • Srednja tekstura in pol okus: ameriška čepa in določene vrste lososa.
  • Čvrsta tekstura in blag okus: krap, som, kirnja, morska spaka, jastogi in lignji.
  • Čvrsta tekstura in zmeren okus: mečarica, tuna, pokrovače.
  • Čvrsta tekstura in pol okus: jegulje, ciplji in barakude.

Med vretenčarji je prav rib največ vrst. Njihovo življenjsko okolje predstavljajo vode od najmanjših potočkov do oceanskih globin. Velike so od delčka centimetra do več kot 15 metrov. Rib, rakov in mehkužcev ne uvrščamo med meso, čeprav so vir plemenitih beljakovin. Celo nekateri ljudje, ki se sicer opredeljujejo kot vegetarijanci, jedo ribe.

Kako prepoznamo svežo ribo?

  • oči so izbočene, čiste in lesketajoče,
  • škrge so svetlo rdeče in se tesno prilegajo,
  • sluznica ne sme biti spolzka,
  • meso je čvrsto in elastično,
  • je svežega vonja.