Je žar res moška domena?

Če v Google vtipkate kombinacije pojmov mojster žara, mojster peke na žaru, žar mojster, dobite v slovenskem jeziku več deset strani zadetkov. Če namesto mojster vtipkate mojstrica, dobite vsega skupaj osem zadetkov. Na to, da je žar v 80-odstotni moški domeni, kažejo tudi rezultati dolgoletne raziskave vzorcev gospodinjskih navad, ki jo opravlja agencija NPD Group.

Mercator zar moska domena 324 324

Prazgodovina, kot jo pišejo Kremenčkovi?

Malce se spet opremo na zadetke v brskalniku in vidimo, da žar zelo pogosto povezujemo z jamskim človekom: kombinacije besed caveman, grill in bbq nanesejo več kot 1,6 milijonov zadetkov. Sodeč po teh zapisih, naj bi si moški peko na žaru v gensko zasnovo vsrkali že kmalu po iznajdbi ognja okoli milijon let nazaj. V tistih časih so moški uplenili živali, zakurili ogenj in spekli večerjo, medtem ko so ženske skrbele za otroke. Nadzor nad ognjem in hrano je način dvorjenja, pa tudi stvar prestiža, s katerim si je moški pridobil veljavo. In ko so moški odšli na lov in ostali čez noč? So ženske preklopile na vegetarijanski meni, se vdale pranojedstvu ali namesto obrokov samo hrepeneče pomislile na soproge? Ne ve se točno. Izrazita ločnica, ki ženske postavlja v notranjost k štedilniku in moške ven na prosto k ognju, je zelo prisotna še danes, ni pa čisto jasno, ali res izhaja iz časov jamskih ljudi. Antropolog Richard Scweder v svoji knjigi Why Do Men Barbecue? trdi, da je današnja razdelitev vlog pri peki na žaru odraz dobe, ko so se nomadska ljudstva ustalila in začela ukvarjati s poljedelstvom okoli 10.000 let nazaj. Moški so prevzeli zunanja opravila, ženske pa vse v hiši.

 

Dejstva in miti

 • Da so moški kralji žara povsod po svetu, tudi ni čisto res. Kot pravi ameriški strokovnjak za žar Steve Raichlen v svoji knjigi Planet Barbecue, na Tajskem, v Maleziji in nekaterih delih Srednje in Južne Amerike ženske popolnoma obvladajo žar in s peko hrane na ulici ali na postajališčih ob cestah prislužijo edini dohodek v družini.
 • Nekatere moške boste slišali zatrjevati, da je ta spol ustvarjen za žar, ker je ukvarjanje z ognjem resno zahtevna zadeva. Oglejte si oglas za oglje za žar (30 s) iz leta 2009, ki se temu prisrčno nasmeji.
 • Da ogenj privlači samo moške, je malce za lase privlečeno, pravi antropolog Daniel Fessler. Ogenj je evolucijsko pogojen interes: v praskupnosti so se otroci (obeh spolov!) o ognju poučili do sedmega leta starosti. Do te starosti smo ljudje radovedni glede ognja na podoben način, kot smo radovedni glede nevarnih plenilcev. Oboje nas lahko ubije, zato iščemo načine, kako se zlodejem prilagoditi ali jih ukrotiti. Ko so se otroci nekoč naučili uporabljati in nadzirati ogenj, jim ta ni več vzbujal radovednosti. V sodobnem svetu pa se otrok do 7. leta ne priuči prižiganja, vzdrževanja in ugašanja ognja, ampak je vse bolj strnjeno v prepovedi v smislu Ne!, Ajs!, Proč!, zato ogenj ostane neverjetno privlačen še daleč v odraslost. O tem pričajo tudi številni knjižni, filmski ali stripovski junaki in junakinje, katerih supermoč se skriva prav v ognju: Firestar iz Spidermana, Blossom iz Powerpuff Girls, Emma Bloom iz Otoka nenavadnih otrok, Thunderbird iz Mož X, Mr. Gold iz serije Nekoč pred davnimi časi in tako naprej.
Mercator zar moska domena 720 500

Mojster žara v akciji

V Sloveniji od leta 2002 poteka državno prvenstvo v peki na žaru, v okviru katerega se tekmovalci potegujejo za naziv Žar mojster. Med štirinajstimi žar mojstri imamo tudi eno žar mojstrico. Leta 2008 je moško konkurenco ugnala Suzana Vehovec iz Šenčurja, edina prijavljena ženska. Vse kaže na to, da je za zdaj v resnici manj žar mojstric kot žar mojstrov.

Pa se s tekmovalnega nivoja postavimo v domači okoliš. Kako to pravzaprav poteka, ko je moški povsem v kuharskem elementu? Tale scenarij smo našli na portalu funny2.com, vi pa presodite, v kolikšni meri ustreza dejanskemu stanju ;):

 • Ženska kupi vse potrebne sestavine in pijačo.
 • Ženska pripravi solato, zelenjavo za žar in sladico.
 • Ženska pripravi meso za pečenje, ga položi na pladnje, pripravi začimbe, premaze in omake, pograbi pribor za pečenje in vse odnese moškemu, ki stoji poleg žara. S pivom, seveda.
 • MOŠKI POLOŽI MESO NA ŽAR.
 • Ženska se vrne v hišo, pripravi krožnike, jedilni pribor, začimbe, prtičke, kozarce, dokonča solate in priloge.
 • Ženska opazi, da se meso smodi in na to opozori moškega. Ta se ji zahvali in jo prosi za še eno pivo, medtem ko se on ukvarja z nastalo situacijo.
 • MOŠKI KOSE MESA ZLOŽI Z ŽARA NA PLADENJ IN GA IZROČI ŽENSKI.
 • Ženska na mizo prinaša krožnike, solato, kruh, prtičke in vse kar kdor koli potrebuje.
 • Po jedi ženska pospravi mizo, odnese umazano posodje in ostanke hrane v hišo in počisti posodo.
 • Vsi gostje MOŠKEGA zelo POHVALIJO za organizacijo in hrano ter se MU ZAHVALIJO za trud in odlično postrežbo.
 • Moški vpraša žensko, če ji je bilo všeč, da ji ni bilo treba kuhati. Ko vidi njen prezirljiv pogled in rahlo nervozo, sklene, da tej ženski preprosto ne moreš ugoditi.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj