Gojene ali negojene ribe

Razlika v kvaliteti mesa med gojeno in negojeno ribo je posledica okolja, v katerem živita in hrane, ki jo uživata. 

Mercator gojene ribe 324 324

Divja« riba raste, razvija svoje mišice in »kuri« maščobo, kot prava športnica, v bitki za preživetje v rekah in oceanih. Na drugi strani najdemo gojene ribe v zaprtih, umetnih in pogosto onesnaženih bazenih, kjer so večinoma pitane z za njih nenaravno krmo.

Izpostavimo lososa, kot primer, ki upravičuje sloves t.i. »superhrane« izključno, če ločimo med "divjim" (prosto-živečim, negojenim) in "umetnim", ki v svojem življenju vidi morje le, če mu ga pokažejo na sliki.

Vendar, »divje« ni nujno bolje. Kozice, denimo, se naravno prehranjujejo z dobrotami morskega dna. Če je slednje izrazito umazano, kot so določena področja atlantskega ter indijskega oceana, mediteransko morje, Baltik in Karibi, bodo naše kozice praktično »radioaktivne« (je napisal pol v šali, pol zares) – polne težkih kovin in drugih kemikalij.

Potem so tu primeri dobre prakse, kot je naša Fonda, ki skrbi za svoje brancine, kot bi bili kraljevega rodu. Dosegajo namreč najvišje standarde vzreje rib in omogočajo kvalitetne življenjske pogoje, vključno s krmo. Oznaka na katero ste lahko pozorni je MSC (Marine Stewardship Council), ki skrbi za trajnostni ribolov povsod po svetu.

Uporabniku se je pri izbirah verjetno najlažje orientirati s pomočjo upoštevanja morske prehranjevalne verige, ki pravi:Manjša riba je nižje na prehranjevalni verigi in praviloma manj onesnažena. Tako bodo sardele, katerim pravim tudi »jadranski losos«, primernejša riba za pogostejše uživanje od tune, ali morskega psa.

Mercator gojene ribe 720 500

Za konec povzetek oz. orientirne točke pri nakupih:

  • Večinoma izbirajte ulovljene ribe, ki so zrasle in se hranile v čistih vodah. Najbolj okolju prijazne izbire so: aljaški polak, konzervirana tuna (albacore, skipjack in yellowfin iz ZDA in Kanade), divji ali MSC gojen losos, jadranske školjke in dagnje, atlantska skuša, jadranske sardele in inčuni, Fonda brancin ter orada.
  • Če kupujete gojene ribe, se prepričajte o standardih, ki jih morajo izpolnjevati ribogojnice (MSC).
  • Upoštevajte morsko prehranjevalno verigo: rajši izbirajte manjše ribe, ki imajo krajšo življenjsko dobo in vsebujejo manj težkih kovin.

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se