Šest žar nasvetov

Vsak je svoj mojster in ima svoje male skrivnosti peke na žaru. A obstaja nekaj splošnih praktičnih nasvetov, ki jih je dobro poznati. Poglejte, če jih že upoštevate vseh šest.

Mercator nasveti za zar 324 324

1. Čist žar, dobra hrana

Prvi korak peke na žaru je čist žar. Preden se lotite peke, zato žar razstavite in temeljito očistite vse njegove dele. Pazljivo odstranite vse ostanke hrane in maščobo, preverite, da zračniki na dnu žara niso zamašeni, saj ne bodo dovajali zraka, prav posebno pozornost pa namenite rešetki, saj umazanija na rešetki ni le zdravju škodljiva, močno vpliva tudi na okus pripravljene hrane. Za neoporečno pripravo hrane žar segrejte na visoko temperaturo, počakajte 10 minut, da ostanki zoglenijo, nato pa še vročko rešetko (pri tem uporabite zaščito, da se ne spečete) dobro skrtačite in obrišite z rastlinskim oljem prepojeno papirnato krpo. Na ta način boste ubili dve muhi na en mah – rešetka bo čista, pa še pripravljena na nadaljno peko.

 

2. Naj bo vroče

Preden se lotite peke, žar vedno segrejte na najvišjo temperaturo, ne glede na to, kaj boste na njem pripravljali. Ustrezno temperaturo primerno za pripravo izbranega recepta boste naravnali šele potem, ko je rešetka vroča in pripravljena za peko. V kolikor uporabljate plinski žar, prižgite vse gorilnike, pri žaru na oglje pa po rešetki za oglje enakomerno razporedite plast briketov, nato pa zaprite pokrov žara in pustite, da se zrak segreje.

 

3. Nič vas ne sme presenetiti

... zato se dobro pripravite. Med peko morate biti namreč pozorni na dogajanje na žaru, zato opravljanje drugih opravil, kar odpišite. Ustrezno pripravite vso hrano ter vse ostale pripomočke, ki jih potrebujete med peko (ne pozabite na krožnike za odlaganje pečene hrane in kozarec osvežilnega piva) in si jih prinesite k žaru.

Pravilo mojstra žara št. 1: ko položite hrano na vročo rešetko, je to vaša edina skrb!

Mercator nasveti za zar 720 500nova

4. Prava temperatura

V kolikor vaš žar nima vgrajenega termometra, žar mojstri svetujejo, da si pomagajte kar z roko. Položite jo približno 5 centimetrov nad rešetko, nato pa štejte koliko sekunda jo lahko tam zadržite. Spodnja preglednica vam ponuja okvirne vrednosti temperature: [Preberite več]

  • VISOKA 230 °C - 260 °C [test z roko; 1-2 sekundi]
  • SREDNJE VISOKA 200 °C - 230 °C [test z roko; 2-5 sekunde]
  • SREDNJA 170 °C - 200 °C [test z roko; 4-5 sekund]
  • SREDNJE NIZKA 150 °C - 170 °C [test z roko; 6-7 sekund]
  • NIZKA 120 °C - 150 °C [test z roko; 7-9 sekund]

 

5. Manj je več

Nikar naj s vam ne mudi, zato ne skušajte čim hitreje speči čim več. Čar žara je prav v počasni pripravi hrane, v procesu druženja in zabave. Hrano zato na rešetko vedno položite tako, da je med posameznimi kosi dovolj prostora za hitro obračanje in premikanje. Le tako boste zagotovili, da bo vse zapečeno enakomerno. Poleg tega pri obračanju nikar ne bodite preveč vneti. Ko hrano postavite na žar zaprite pokrov in jo obrnite le enkrat, na polovici peke, sicer tvegate, da se ne bo lepo zapekla.

 

6. Naj ne ugasne

Če uporabljate žar na oglje, bodite pozorni na temperaturo ves čas peke, saj se le-ta med peko znižuje. Bodite pripravljeni in v trenutku, ko opazite, da vaš žar izgublja moč, pravočasno dodajte gorivo.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se