Marinade za žar

  • Image

Ko gre za peko mesa na žaru, nekateri prisegajo le na sol in poper, drugi ljubijo različne zeliščne mešanice, ki vsaka po svoje obogatijo okus mesa. Najboljša marinada je tista, ki je najbolj po vašem okusu, pa vendar obstaja nekaj osnovnih pravil, ki se jih velja držati. Blogerja Midva kuhava sta nam tokrat razložila, zakaj sploh marinirati meso in kako to najlažje storite.

Čim se sonce malce dlje obdrži na nebu in nastopi konec tedna, že pobezljano drvimo ven z žarom pod roko. Še tako židan piknik pa se lahko sfiži, če spečemo suho meso brez pravega okusa. V peko se zato nikar ne podajajte brez pravilne priprave mesa, najučinkovitejši način za dosego odličnih rezultatov pa je zagotovo namakanje v marinadi.

Kaj je marinada in zakaj jo uporabljamo?
Gre za mešanico različnih sestavin, s katerimi želimo v nekaj urah prepričati meso, naj se zmehča in navzame njenih okusov, po peki pa naj ostane sočno. Poznamo suhe marinade, marinade v pastah in tekoče marinade.

Kako dolgo je meso potrebno marinirati?
Večje kose mesa lahko pokrite v hladilniku mariniramo tudi do 24 ur, manjše pa vsaj 2 do 3 ure.

Osnovne sestavine marinade
Vsaka marinada je sestavljena iz naslednjih ključnih komponent:

  • kislina (limonin ali limetin sok, kis, jogurt ...)
  • olje (rastlinsko, oljčno, sezamovo ...)
  • nosilci okusa (začimbe, zelišča, česen, čili ...)
  • sol (kuhinjska sol, sojina omaka, ribja omaka ...)

Kislina poskrbi, da se zaradi razgradnje beljakovin meso zmehča in da okusi marinade prodrejo v meso. Kislost daje jedem s težkimi okusi tudi dobrodošlo svežino.

Olje je ključnega pomena, saj se meso zaradi njega navzame okusov, ki so topni v maščobi. Poleg tega olje skrbi, da meso obdrži vlago med peko, s svojim okusom pa deluje kot protiutež drznim kislim okusom.

Naloga soli v marinadi je ojačanje okusov, v mnogih marinadah pa jo nadomesti sojina omaka, ki mesu preda izrazito azijski okus.

Predlagava vam, da se za začetek preizkusite v mariniranju piščančjih krač, ki jih lahko namočite v različne marinade.

marinade 525x380 1

Pivska marinada

  • Klasičen okus s poudarkom na papriki, meso dobi hrustljavo skorjico.
  • Preberite več - [Kliknite spodaj!]
Preverite recept!
marinade 525x380 11

Teriyaki marinada

  • Česen na drobno nasekljaj in ga zmešaj z ostalimi sestavinami.
  • V vrečko z zaporo postavi kose mesa in jih zalij z marinado.
  • Preberite več - [Kliknite spodaj!]
Preverite recept!
marinade 700x400 1

Jogurtova marinada

  • Česen na drobno nasekljaj in ga zmešaj z ostalimi sestavinami.
  • V vrečko z zaporo postavi kose mesa in jih zalij z marinado.
  • Preberite več - [Kliknite spodaj!]
Preverite recept!

Marinirane piščančje krače

Blogerja Midva kuhava sta pripravila piščančje krače, marinirane na tri različne načine.

PREBERITE VEČ

Je peka na žaru res škodljiva?

Mario Sambolec, poznan tudi kot dr. Feelgood, preverja in razkriva, kdaj in zakaj.

PREBERITE VEČ

Naj zadiši po odličnem mesu

Izberite kakovostno in okusno meso ter ga pripravite na domačem žaru.

PREGLEJTE PONUDBO

Na žaru – ideje in nasveti

Nasveti in triki žar mojstrov, slastne omake in recepti – vse na enem mestu!

PRELISTAJTE KNJIŽICO