Aktualno branje

  • Banner zdrava prehrana 770x500px

    Mikrohranila v veganski prehrani

    V prehrani velja pravilo, da omejevanje večjega deleža živil, ali kar celotne skupin živil, občutno poviša tveganje za pomanjkanja nekaterih hranil. Različne skupine živil so namreč svojevrstni viri hranil in to velja tako za živila živalskega, kakor tudi rastlinskega izvora.

  • Banner detox 770x500px

    Razčistimo z razstrupljanjem: ga rabimo ali ne?

    Vsebine, ki promovirajo razstrupljanje telesa na različne načine, z različnimi izdelki, a s podobno senzacionalističnimi trditvami, so sicer redno prisotne, v obdobju po novem letu pa se jim je praktično nemogoče izogniti. Tu so jumbo plakati ob cestah, plačane objave vplivnežev in prodajalcev prehranskih dopolnil na socialnih omrežjih, reklame v številnih revijah ter zavajajoči oglasi, od katerih se ne ogradi prav noben televizijski program.

  • Banner Bio Zone 770x400px4

    Ekološki način kmetovanja

    EKOLOŠKA PRIDELAVA je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle in minimizira človekov vpliv na okolje. Hrana, pridobljena z ekološkim kmetovanjem, pa je visoko kakovostna, z bogato prehransko vrednostjo in z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov.

     

  • Banner novo leto 770x500px

    Feelgood “recept” proti mačku

    Ta članek si v uvodu zasluži izjavo o omejeni odgovornosti. Njegov namen namreč ni spodbujanje uživanja alkohola, niti minimiziranje posledic uživanja alkohola. Če si nalijemo kozarec čistega vina (piva ali viskija), se je tistemu, ki ga zanima prebrati ta članek, vsaj enkrat v življenju zgodilo, da je z alkoholom malo pretiraval in se naslednji dan boril z vsemi znanimi posledicami.

  • Banner bozicna pojedina 770x500px

    Prazniki in pridobivanje odvečne maščobe

    Prazniki so priložnost - in v teh časih še posebej prikladen izgovor - za druženja. Druženja v veselju in lenobnosti, ob pojedinah in kakšni kapljici domačega. Vse našteto pri mnogih rezultira v občutno povečanem energijskem vnosu in kot posledica tega tudi v kakšnem dodatnem kilogramu ali centimetru obsega okoli trebuha. Je zaradi tega praznično obdobje v primerjavi z ostalimi deli leta res posebej problematično?

  • Banner slike 770x500px 2021 12 24

    Kako pripraviti praznično pojedino, da bo bolj “zdrava”?

    “Ma komu se da z zdravo prehrano ukvarjati čez praznike”! Bi rekel nekdo, ki ne razume kateri kriteriji zares odločajo o koristnosti ali škodljivosti vplivov prehrane na zdravje. “A ni bolj važno kako se prehranjujemo v preostalem delu leta in ne v času praznikov”? Seveda drži, da posebne prilagoditve v času praznikov niso potrebne, če je prehrana čez leto primerna. Ampak ni. Vsaj večinoma ne. Misel v navednicah najpogosteje delijo tisti, ki jih tudi čez leto ne bi šlo prehvaliti na področju prehranskih izbir.

  • Banner 770x500px zgane pijace

    Kaj pa žgane pijače?

    Rakija in česen - to je originalni balkanski tandem v rešitev proti virusom in bakterijam. Spomnite se viralnih posnetkov pred časom, v katerih so bile ponosno predstavljene ljudske modrosti proti koroni: najprej kockica sladkorja, da nase veže virus, potem pa šilce rakije počez, da ga pokonča.

  • Banner slike shutter 770x500px

    Kaj pa pivo?

    Pivo spada med splošno najbolj priljubljene pijače na svetu, skupaj s kavo in čajem. Z vinom se celo bojuje za mesto najbolj priljubljene alkoholne pijače na svetu.

  • Banner vino 770x500px

    Kaj pa vino?

    Vino spada med najbolj priljubljene alkoholne pijače na svetu. O vinu in njegovem vplivu na zdravje lahko slišite ali preberete marsikaj. Toda trditve o zdravstvenih učinkih vina, ki jih največkrat zasledimo v laičnih virih ali so del ljudskih modrosti, so praviloma zmotne, prenapihnjene ali neutemeljene.

  • Banner Zacimbe 770x500px

    Kaj pa natrijev glutamat?

    Natrijev glutamat (monosodium glutamate, ang) ali MSG, je pogosto uporabljen ojačevalec okusa v sodobni prehrani. Gre za ključno sestavino v znani “Vegeti” in podobnih začimbnih mešanicah za pripravo slanih jedi, pogosto pa ga povezujemo tudi z okusom hrane azijskih restavracij.