Feelgood “recept” proti mačku

Ta članek si v uvodu zasluži izjavo o omejeni odgovornosti. Njegov namen namreč ni spodbujanje uživanja alkohola, niti minimiziranje posledic uživanja alkohola. Če si nalijemo kozarec čistega vina (piva ali viskija), se je tistemu, ki ga zanima prebrati ta članek, vsaj enkrat v življenju zgodilo, da je z alkoholom malo pretiraval in se naslednji dan boril z vsemi znanimi posledicami.

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju!

  Banner novo leto 720x400px

Banner novo leto 720x400px2

Banner novo leto 720x400px3

Banner novo leto 720x400px4

Banner novo leto 720x400px5

Banner novo leto 720x400px6

Kaj storiti v takšnem primeru, razen globoko razmisliti o svojih življenjskih odločitvah, da bi zlodela slavnega mačka vsaj omejili, če že ne preprečili? Obstaja kakšna posebna prehranska strategija?

Kaj sploh je alkoholni maček?

Alkoholni maček, hangover po angleško ali veisalgia po medicinsko (iz norveškega kveis = “nelagodje po razvratu" in algia = 'bolečina ali trpljenje'"), se nanaša na psihološke in fiziološke učinke po uživanju alkohola. Zanj so značilni neprijetni občutki, ki vključujejo glavobol, utrujenost, zaspanost, slabost in v skrajnih primerih bruhanje.

Simptomi mačka se stopnjujejo s tem, ko se koncentracija etanola (alkohola) iz močno povišanih ravni začne približevati ničli. Zakaj točno se simptomi mačka pojavijo šele po tem ko večina alkohola že zapusti krvni obtok in kakšni so natančni mehanizmi, ki vodijo do njihovega razvoj zaenkrat še ni dobro pojasnjeno. Vemo pa, da lahko simptome in stopnjo njihove “ostrosti” v glavnem pripišemo štirim glavnim dejavnikom:

 • Neposrednim učinkom alkohola.
 • Presnovi alkohola do končnih produktov in njihovo odstranjevanje iz telesa.
 • Drugim ne-etanolnim sestavinam v alkoholni pijači (določene biološko aktivne spojine, metanol ali etil format).
 • Genetiki posameznika (nekateri so za mačka nekoliko bolj dovzetni kot drugi).

Preventiva

V splošnem vemo, da je preventiva najboljša kurativa. Le v praksi to redko upoštevamo. Kar se uživanja alkohola tiče zato priporočamo zmernost, ki temelji na načelih, ki so povzeta v sledeči infografiki:

Priporocila za vnos alkohola

Preberite več: Kaj pa vino?
Preberite več: Kaj pa pivo?
Preberite več: Kaj pa žgane pijače?

Preventiva se v tem kontekstu nanaša predvsem na “kulturno” pitje. To ne pomeni, da moramo nujno abstinirati od alkohola, temveč ohranjati pitje znotraj predstavljenih strokovnih smernic. Če močno prekoračimo te smernice, potem nam naslednji dan ne bo nič pomagalo.

Poleg zmernosti bi lahko med preventivo umestili tudi energijsko in hranilno ustrezno prehrano skozi dan. Tu imamo v mislih predvsem dva scenarija, ki se jima je smiselno izogniti:

 • Najslabša možna situacija se največkrat zgodi, ko popivamo sestradani.
 • Načrtno uživanje energijsko, še posebej maščobno bogatega obroka, kot dobra “podlaga” za kasnejše pitje. Pa saj niste na tekmovanju v tem kdo dlje zdrži in več popije.

Preberite več: Kaj pa alkohol?

Kurativa

Kaj storiti, če pride maček na obisk? Tu je nekaj nasvetov, ki vam znajo koristiti:

1. Ne kaznujte se v smislu pretiranega omejevanja energije in “uničevanja” na treningu ter kurjenja vseh možnih kalorij s telesno dejavnostjo.

 • Zmanjšanje porcije obrokov ali njihovo izpuščanje je smiselno, če nimate apetita. Vendar ne izpuščajte obrokov načrtno, lakoti navkljub.
 • Če obrok zmanjšate, storite to na račun “energijskega dela” (maščobe in ogljikovi hidrati), ne pa tudi “beljakovinskega dela” ali zelenjave.
 • Opomba o “samokaznovanju” se prenese tudi na vadbeni del. Telovadbo na silo, zgolj zaradi slabe vesti, v takšni situaciji ne bo konstruktivna.


2. Pijte dovolj tekočine, ampak po občutku žeje, ki pa bi znal biti povečan v dnevu po popivanju zaradi diuretičnega učinka alkohola.

 • Posebne zeli, takšni ali drugačni napitki (iz kumaric, limonin sok z ingverjem in medom, idr.) definitivno niso esencialni in vas ne bodo bolj učinkovito rehidrirali.

3. Ne, klin se ne zbija s klinom. Sicer drži, da so simptomi mačka blažji, ko je v krvi prisotnega nekaj alkohola oz. da se maček v vsej svoji resnosti pojavi šele, ko je alkohol skoraj popolnoma odstranjen iz obtoka.

 • Strategija “klin se s klinom izbija” le podaljša muke in lahko na dolgi rok še poslabša počutje in simptome mačka.
 • Tudi raznorazni specialni “razstrupljevalni” zvarki ne bodo prinesli odrešitve - razne multivitaminski in/ali superživilski koktejli nimajo nobenih dokazanih učinkov na zmanjšanje simptomov mačka.
 • Klin se najbolj učinkovito zbija s počitkom, vodo, beljakovinami, sadjem in zelenjavo.

V enem stavku: Čim hitreje se vrnite nazaj na smernice zdrave prehrane in življenjskega sloga na splošno.

Preberite več: Kaj v resnici pomeni zdrava in uravnotežena prehrana?

Feelgood trio 770x340

Mario Sambolec, Matjaž Macuh in Nenad Kojić
Feelgood – rešitve za zdravje in dobro počutje 
www.feel-good.si
info@feel-good.si

Viri

 • Verster, J. C., Vermeulen, S. A., Loo, A., Balikji, S., Kraneveld, A. D., Garssen, J., & Scholey, A. (2019). Dietary Nutrient Intake, Alcohol Metabolism, and Hangover Severity. Journal of clinical medicine, 8(9), 1316. https://doi.org/10.3390/jcm8091316
 • Srinivasan, S., Dubey, K. K., & Singhal, R. S. (2019). Influence of food commodities on hangover based on alcohol dehydrogenase and aldehyde dehydrogenase activities. Current research in food science, 1, 8–16. https://doi.org/10.1016/j.crfs.2019.09.001