Zlati kotički

  • Image

Mercator, glavni pokrovitelj Zlate mreže

Zlati kotički v Mercatorjevih centrih so novost v Sloveniji. Namenjeni so druženju, medgeneracijskemu sodelovanju in izobraževanju starejših. Upokojenci in sploh predstavnice in predstavniki »zlate generacije« so v Mercatorjevih trgovinah posebej dobrodošli. Pa ne le ob četrtkih, ko imajo upokojenci popust, ampak vsak dan, saj so med najbolj zvestimi in pogostimi kupci.

Prostore, ki smo jih poimenovali »Zlati kotički«, upravlja Zlata mreža in jih skupaj z lokalno skupnostjo, lokalnimi društvi upokojencev, prostovoljci in podporniki spreminja v prijetna mesta druženja. Zlati kotički že delujejo v Mercatorjevih centrih v Kopru, Novi Gorici, Velenju, Grosupljem in Medvodah.

Koncept Zlatih kotičkov temelji na prostovoljstvu, donatorstvu in humanitarnosti. Zato so ti kotički za starejše še bolj živahni, saj se tam srečujejo ljudje, ki jih vodita srce in pozitivni pogled na življenje. Zlate kotičke opremijo ob pomoči donatorjev in lokalne skupnosti, s čimer ustvarijo prijetno in domačno vzdušje, v katerem lahko najdejo prostor najrazličnejše aktivnosti.

Zlati kotički so namenjeni organiziranemu druženju predvsem starejših. Aktivnosti sooblikujejo udeleženci sami, zato je vsak Zlati kotiček po vsebini dogajanja različen in odseva značilnosti okolja ter interese in naravo ljudi.

Nekatere aktivnosti potekajo organizirano, za druge pa so na voljo le prostor in rekviziti. V Zlatih kotičkih potekajo čajanke in klepetalnice, različni tečaji, pevske vaje, gibalnice, zmenkarije, rokodelske delavnice, ustvarjalne in medgeneracijske delavnice, tematska predavanja, predstavitve, testiranja različnih izdelkov, urice za zdravje, igranje družabnih iger in številne druge aktivnosti.

Za vse, ki jih veseli brskanje po spletu ali se tega želijo naučiti, so na voljo računalniki, za branje pa dnevni časopisi in izmenjevalnica knjig. Prostor je opremljen z oglasno desko za redno obveščanje o različnih dogodkih in aktivnostih ter za spremljanje pobud in želja uporabnikov Zlatega kotička

V Mercatorju smo veseli, da lahko gostimo Zlate kotičke, in še utrjujemo naše tradicionalne vezi z zlato generacijo.

Zlati koticki Grosuplje 5252x350px

Zlati kotiček Grosuplje

V Grosupljem od februarja 2017 deluje Zlati kotiček v Mercator centru Grosuplje na Brvacah 1a. Gonilo njegovega delovanja je Društvo upokojencev Grosuplje.

V Grosupljem je eden najlepše opremljenih Zlatih kotičkov, za lepi videz in izvajanje aktivnosti pa skrbijo dejavni prostovoljci društva upokojencev. Upokojenke društva so izvrstne gostiteljice, ki znajo pripraviti čudovite slaščice, s katerimi so na odprtju še posebej navdušile obiskovalce. Vodja aktivnosti v Zlatem kotičku je Darja Divjak.

Zlati koticek Koper 525x350px

Zlati kotiček Koper

Zlata mreža je 25. februarja 2016 ob pomoči lokalnega društva upokojencev v Kopru odprla prvi Zlati kotiček, v katerem v sodelovanju z lokalnimi društvi pripravljajo različne aktivnosti za starejše. Kotiček gostuje v Mercator centru na Dolinski cesti 1a.

Vodja koprskega Zlatega kotička je Slavica Frelih. Pri izvajanju najrazličnejših aktivnosti ji pomaga veliko prostovoljk in prostovoljcev, njihovo pozitivno energijo in medsebojno povezanost pa je čutiti pri vseh aktivnostih. Zelo radi organizirajo večje dogodke, ki privabijo tudi obiskovalce iz sosednje Italije.

Zlati koticki Medvode 525x350px

Zlati kotiček Medvode

Medvoški Zlati kotiček je našel svoj prostor v Mercator centru Medvode na Medvoški cesti 3, v prvem nadstropju, nasproti bara Piramida. Zlati kotiček je stičišče različnih organizacij, saj v njem poleg upokojenskih društev sobivajo tudi mladi. V kotičku namreč poteka učna pomoč v organizaciji dnevnega centra Bivak, Knjižnica Medvode pa dijakom ponuja možnost študija.

Ob torkih potekajo delavnice o živalih, društvo Reks in Mila pripravlja tudi različne akcije in usposabljanja. Dogajanje zaokrožujejo predavanja društva Spominčica,  v Zlatem kotičku pa potekajo še vaje Neformalnega mladinskega gledališča, različna predavanja, delavnice, rokodelnice, telovadba, petje … Vsak dan ob devetih se obiskovalci zberejo na kofetkanju, vse aktivnosti v Zlatem kotičku pa koordinirata Marija Tome in Romana Frankovič.

Zlati koticek Nova Gorica 525x350px

Zlati kotiček Nova Gorica

V Novi Gorici je eden največjih Zlatih kotičkov v Sloveniji, domuje pa v Mercator centru na Industrijski cesti 6.

Zlati kotiček v Novi Gorici deluje ob podpori lokalnega društva upokojencev in društva Univerze za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica. Novogoriški Zlati kotiček predstavlja močan steber druženja, sodelovanja in opolnomočenja starejših.

Aktivnosti potekajo tudi v organizaciji Društva UNITRI Nova Gorica, ki prireja delavnice s predstavitvami tibetanskih vaj, začetna in nadaljevalna skupina za angleški jezik pa se v Zlatem kotičku zbirata enkrat tedensko. Plesna skupina in orientalski ples v Zlatem kotičku z velikim zadovoljstvom vadita že od srede oktobra, vse študijsko leto pa poteka začetni tečaj francoskega jezika.

Pod vodstvom mentorice Marije Kapušin navdušeno vadi tudi folklorna skupina, ki se trudi ohranjati ljudsko dediščino plesa, petja in običajev. Pravijo, da se z veseljem srečujejo tudi izven vaj, saj jih družita dobra volja in ples.

Zlati koticek Ptuj

Zlati kotiček Ptuj

Na Ptuju od junija 2017 deluje Zlati kotiček v prvem nadstropju trgovskega centra Mercator SUPERMESTO PTUJ na  Ormoški cesti 30. Aktivnosti in dogodke koordinira gospa Silva Gorjup. Za delovanje Zlatega kotička je ključno sodelovanje in soustvarjanje, ki služi zbliževanju lokalne skupnosti, omogoča druženje, sprostitev, zabavo in medsebojno pomoč ter spodbuja izobraževanje in odkrivanje novih znanj.

Vabljeni k uresničevanju našega cilja, da skupaj ustvarjamo prijetno, toplo in domačno okolje za naše seniorje.

Zlati koticki Velenje 525x350px

Zlati kotiček Velenje

Zlati kotiček v Velenju se nahaja v Mercator centru Velenje v 1. nadstropju pri dvigalu.

Aktivnosti v kotičku potekajo v ponedeljek, sredo in petek med 9. in 11. uro dopoldne ter 15. in 17. uro popoldne. V kotičku spodbujajo medsebojno druženje starejše generacije s pridihom medgeneracijskega sodelovanja.

Koordinacija programa poteka pod okriljem DU Šalek, DU Vinska gora, Društva bolnikov z osteoporozo Šaleške doline, Društva za harmonijo življenja, Vid - vseživljenjsko izobraževalno društvo Velenje, Invalid - društvo gibalno oviranih in oseb z invalidnostjo Konovo.

»V Zlatih kotičkih se trudimo ponuditi tako zlati kot tudi mlajšim generacijam najboljše, kar znamo in si upamo pokazati.  Vzdušje med obiskovalci, nastopajočimi in dežurnimi je vrhunsko in dostikrat je napovedani čas dogajanja prekratek. Vabimo vse občane, tako starejše kot mlajše, da obiskujejo naš ZLATI KOTIČEK, naj izkoristijo našo knjižnico,  možnosti za družabne igre, naj napovejo razstavo svojih izdelkov tako ročnih del, fotografij, slik pa še kaj. V kotičku se bomo potrudili, da bomo z eksponati skrbno ravnali in jih varovali vse do vrnitve. Naj v Zlati kotiček prinesejo nove dejavnosti, naj si upajo voditi delavnice pa še mnogo tega. Zlati kotiček lahko dobro deluje samo, če bomo vedeli, kaj bi ljudje radi in kaj bi radi pokazali ali slišali na predavanjih. Na nas, ki skrbimo za kotiček, pa je, da želje poskušamo izpolniti, če se le da. Naš Zlati kotiček je brezplačno na uporabo vsem, ki to želijo, da je tako, pa se moramo zahvaliti Mercatorju in Zlati mreži.«

Tanja Lesničar, koordinatorka Zlatega kotička Velenje.