Pozabite na praznični stres!

  • Image

Pozabite na praznični stres!

Praznično okrašeno mesto, druženje s prijatelji, pristno otroško veselje ob odvijanju daril … december je neskončno čudovit, a tudi precej naporen mesec. Poiskati je treba idealna darila za družino in prijatelje, okrasiti božično drevo in stanovanje, pripraviti popolno praznično kosilo ali večerjo in se ob vsem tem poskusiti še zabavati.

Zakaj pa ne? Pripravili smo 8 odličnih nasvetov za čim manj stresa v zadnjem mesecu v letu.

1. Ne obremenjujte se s trendi

Lepo je, če za božično drevo izberete okraske v enakih tonih – z zlato, srebrno in belo barvo ne morete zgrešiti. Klasična božična kombinacija je tudi rdeča, zelena in bela. Letošnja trendi novost je svetlo modra, v kombinaciji z zlato, ter pastelno zelena ali roza v kombinaciji s srebrno. Seveda pa so to le priporočila, ki jih lahko upoštevate ali ne. Vključite v okraševanje vse člane družine, naj otroci v trgovinah izberejo okraske po svojem okusu ali pa jih izdelajo sami. Pa kaj, če vaša jelka ne bo videti kot iz izložbe, saj tudi ne bo stala v njej.

2. Ne odlašajte do zadnjega z nakupi daril

Še kar odlašate z nakupi daril, v upanju, da bodo takrat ponudbe res najugodnejše? Žal mnogih daril takrat ne bo več, v trgovinah pa vas bo pričakala nepopisna gneča. Zato začnite čimprej. Pred nakupi si pripravite seznam obdarovancev z idejami za darila in se odločite, koliko denarja ste pripravljeni porabiti. Ne pozabite nabaviti dovolj različnega ovojnega papirja, pri čemer ne bo odveč opozorilo, da ga doma skrijte pred radovednimi otroškimi očmi.

Mercator, Pozabite na praznični stres

3. Ne lotite se generalnega pospravljanja stanovanja

Seveda si želite, da bi bil vaš dom videti kar najlepše za prihod gostov. Žal generalno pospravljanje na hitro ni mogoče. Zato vam predlagamo, da si zadate dosegljive cilje: posesana tla, pobrisan prah in pospravljeni vidni deli stanovanja. Vse ostalo lahko počaka.

4. Ne preizkušajte novih receptov

Ko gre za pogostitev, se držite osnovnega pravila – ne preizkušajte novih receptov. Veliko manj stresno bo, če boste na mizo postavili jedi, za katere veste, da jih znate pripraviti dobro. Domača gosja pašteta s pistacijami in arašidi, svinjski hrbet z zeliščno skorjico in čokoladna strjenka z vročimi gozdnimi sadeži? Prav nič narobe ne bo, če na bolj svečano pogrnjeni mizi postrežete hladen narezek in za sladico presenetite s piškotki, ki ste jih spekli skupaj s svojimi najmlajšimi.

Mercator, Pozabite na praznični stres

5. Omislite si nove praznične običaje

Če vsako leto med prazniki peljete otroke v mesto gledat lučke, oni pa se pritožujejo vso pot tja in nazaj, je morda čas, da si omislite kakšen nov praznični običaj. Vprašajte jih, kaj bi bilo njim všeč. Morda bi šli raje v kino, ali pa kar doma gledali risanke in zobali pokovko. Lahko pripravite tudi super zabavo v pižamah s peko slastnih palačink.

Mercator, Pozabite na praznični stres

6. Privoščite si odmor

Ko boste imeli vsega dovolj, se odpravite na hiter sprehod, da si zbistrite misli. Vaše razpoloženje bo takoj boljše. Zakaj ne bi malce pospešili tempo in dvignili srčni utrip? Ustavite se na skodelici vroče čokolade ali dišečega čaja, z dobro knjigo v rokah in povsem brez slabe vesti.

7. Prosite za pomoč

Ste slabe volje, ker morate v nekaj urah pospraviti stanovanje, skuhati večerjo in zaviti darila? Ne naložite si več kot zmorete. Prav vsak član družine lahko priskoči na pomoč po svojih zmožnostih. Namig: izberite glasbo, ki je vsem všeč – nič ni narobe, če ni božična – in naredite iz obveznosti zabavo.

8. Ne skrbite, če ne bo šlo vse po načrtu

Pa kaj, če ni vse popolno! Vsi si želimo napraviti na goste kar najboljši vtis, žal pa ne gre vedno vse po načrtu. Ne pozabite, da so prazniki čas, ki naj bi ga kakovostno preživeli s tistimi, ki jih imamo najraje, zato ne dovolite, da bi vas v slabo voljo spravila razkuhana zelenjava ali razbit božični okrasek.

Razmislite, kaj vse morate še postoriti. Zdaj pa razmislite, kako nujni so vsi ti opravki in kako jih lahko poenostavite. Prej ko se boste sprijaznili, da popolni prazniki obstajajo samo na televiziji, bolj boste uživali v njih!

Kako pravilno okrasimo božično drevo?

Najprej namestite električne lučke – začnite na vrhu drevesa in lučke ovijajte navzven, nato pa navzdol. Okraske z najbolj svetlečo površino namestite čim bližje lučkam, na začetek vej, da se bo svetloba lepo odbijala od njih. Večje okraske obesite znotraj, manjše in tiste bolj posebne pa na konce vej, kjer bodo bolj prišli do izraza.

Božični odštevalnik

Dneve do božiča smo odštevali z mojstrskimi recepti Midva kuhava. Zdaj smo odkrili vse, zato se kar lotite priprave najljubših.

PREVERITE RECEPTE

Dobro živi, samo če se deli

Ob koncu leta so misli o pomenu dobrih dejanj strnili posamezniki in člani društev, ki smo jih pomagali z donacijami.

PREBERITE VEČ

Dobrih 20

Le še do konca decembra lahko zbirate točke in januarja pridobite kupon za 20-odstotni popust.

PREVERITE UGODNOST