Kaj boste v novem letu delali drugače?

 • Image

Spet je čas za novoletne zaobljube

»1. januarja neham jesti sladkarije, vpišem se na fitnes in pričnem varčevati za potovanje.« Vam zveni znano? Si morda tudi vi ob koncu leta zastavite novoletne zaobljube, ki jih v februarju že pozabite? Tokrat smo preverili, zakaj si ob novem letu tako radi zastavljamo nove cilje in kaj lahko naredimo, da jih bomo tudi dosegli.

Priložnost za spremembe na bolje

V današnjem hitrem tempu se je potrebno kdaj pa kdaj ustaviti in preveriti, kam nas pelje življenje ter kam bi radi prišli. Praznični čas, ko se vsakdanji ritem vsaj za hip umiri, je kot nalašč za to.

Priloznost za spremembe na bolje 1

Vsak konec leta nam ponuja priložnost za razmislek o starem letu ter možnost za nove začetke in spremembe.

V čem se novoletne zaobljube razlikujejo od ostalih ciljev, ki si jih zastavljamo skozi leto? Prav zares samo v tem, da si jih postavimo ob koncu leta. Gre za tradicijo, pri kateri se posameznik zaobljubi, da bo v prihajajočem letu spremenil kakšno od svojih slabih navad na bolje. Novoletne zaobljube so torej zgolj zastavljeni cilji, postavljanje ciljev pa je ena od motivacijskih tehnik.

Več kot 4.000 let tradicije

Morda pa ne veste, da imajo novoletne zaobljube korenine globoko v zgodovini. Stari Babilonci naj bi podobne zaobljube sprejemali že pred 4.000 leti. V času velikih praznovanj ob prehodu v novo leto, ki se je tedaj pričelo v marcu, ko so začeli s sajenjem pridelkov, so namreč svojim bogovom obljubljali, da bodo poplačali vse svoje dolgove. O podobnih običajih zgodovinarji poročajo tudi v času starega Rima, okoli leta 46 pr. n. št., ko je Julij Cezar določil januar za prvi mesec v letu. Za zgodnje kristjane je prvi dan novega leta pomenil priložnost za razmislek o preteklih napakah in obljubah bogu, da jih bodo v prihodnje popravili. S časom so se obljube bogovom spremenile v obljube samim sebi.

Najpogostejše novoletne zaobljube

Vas zanima, katere novoletne zaobljube se najpogosteje znajdejo na seznamih? Predstavljamo vam jih 10.

 1. Bolj zdrava prehrana.
 2. Učenje novih stvari.
 3. Redna telesna vadba.
 4. Več prebranih knjig.
 5. Izguba odvečnih kilogramov.
 6. Manj popitega alkohola.
 7. Prenehanje kajenja.
 8. Več potovanj.
 9. Varčevanje.
 10. Boljša organizacija.

Novoletne zaobljube 2

Spremembe življenjskih navad niso lahke in zahtevajo odrekanje, zato ne pričakujte rezultatov čez noč. Počasi in odločeno boste zagotovo prišli do cilja.

Kako poskrbeti, da ne bo ostalo samo pri obljubah?

Po nekaterih podatkih naj bi novoletne zaobljube vsako leto sprejelo kar 45 % ljudi, izpolnilo pa naj bi jih le 8 %. Kar dobra tretjina ljudi se novoletnih zaobljub neha držati že v januarju, v sredini novega leta pa pri novih navadah vztraja le še dobra polovica ljudi.

Kaj torej lahko storite, da bodo vaše letošnje zaobljube dejansko realizirane? Strokovnjaki svetujejo, naj cilji ne bodo preveč enostavni, a tudi ne previsoko zastavljeni. Potem pa je potrebno poiskati dovolj dober razlog, zakaj si želimo nekaj doseči – ta je pri vsakem posamezniku drugačen, zato univerzalnega recepta ni. Poiščite torej razlog, ki je pravi za vas.

Kako poskrbeti da ne bo ostalo samo pri obljubah

Sledite namigom strokovnjakov:

 1. Zastavite si zelo konkretne in natančno določene zaobljube.
 2. Bodite iskreni do sebe – je vaš cilj dosegljiv?
 3. Ne pretiravajte s številom zaobljub – omejite se na največ tri naenkrat.
 4. Postavite si jasne in merljive cilje – koliko in do kdaj jih boste dosegli.
 5. Zaobljube zapišite na list papirja, ki ga obesite na vidno mesto.
 6. Delite svoje zaobljube z bližnjimi, ki vas bodo spodbujali na poti do cilja.

Upamo, da smo vas malce spodbudili in vam pomagali na poti do vaših ciljev. Vsekakor pa bi vas radi spomnili, da je novo leto sicer res priložnost za nov začetek, a je pravi čas za to lahko tudi kateri koli drugi dan v letu.

Viri: The History of New Year’s Resolutions, history.com, 2018; Kako napisati dobre novoletne zaobljube?, epsihologija.com; 7 popular New Year's resolutions — and the tools and tricks to help you actually keep them, businessinsider.com, 2019; Wikipedia.org;

Božični odštevalnik

Dneve do božiča smo odštevali z mojstrskimi recepti Midva kuhava. Zdaj smo odkrili vse, zato se kar lotite priprave najljubših.

PREVERITE RECEPTE

Dobro živi, samo če se deli

Ob koncu leta so misli o pomenu dobrih dejanj strnili posamezniki in člani društev, ki smo jih pomagali z donacijami.

PREBERITE VEČ

Dobrih 20

Le še do konca decembra lahko zbirate točke in januarja pridobite kupon za 20-odstotni popust.

PREVERITE UGODNOST