Dobra dela nas bogatijo

  • Image

Ko pomagamo drugim, naredimo veliko dobrega tudi zase

Kdaj ste nazadnje naredili nekaj dobrega za nekoga? Se ne spomnite? Morda pa ste sosedu pridržali vrata, ali v trgovini nekoga spustili predse pri blagajni. Včasih se nam zdijo vsakdanja dobra dela tako samoumevna, da jih sploh ne opazimo. Pa vendar strokovnjaki poudarjajo, da imajo pomemben vpliv tudi na naše počutje.

Številne raziskave uglednih svetovnih univerz prostovoljstvo in altruizem povezujejo z izboljšanjem zdravja, razpoloženja in veselja do življenja. Predstavljamo vam 5 razlogov, zakaj je delati dobro, dobro tudi za vas.

1. Ko delamo dobro, se počutimo dobro

Ko naredimo nekaj dobrega za nekoga, pogosto sprožimo nova dobra dela. Se spomnite filma »Daj naprej«, v katerem deček Trevor prične verigo dobrih del tako, da pomaga trem ljudem, oni pa morajo nato pomagati trem novim? S časom drobna pobuda preraste v množično dobrodelno gibanje. Ljudje smo evolucijsko programirani, da pomagamo drug drugemu, saj je bilo to ključno za naše preživetje. Strokovnjaki z Univerze Emory v Atlanti so dokazali, da se ob tem, ko delamo dobro, aktivirajo centri v naših možganih, ki so odgovorni za užitek in nagrajevanje, na zelo podoben način kot pri prejemniku dobrega dela. Dobra dela povezujejo tudi s sproščanjem endorfinov, odgovornih za občutek ugodja. Torej ni prav nič nenavadnega, da so ljudje, ki pomagajo drugim, v resnici bolj srečni.

103

2. Dobra dela znižujejo krvni tlak

Prostovoljno delo je neredko povezano tudi s fizično aktivnostjo, ta pa zagotovo pozitivno vpliva na srce in ožilje. Raziskovalci z Univerze Carnegie Mellon v Pittsburghu, ki so več let preučevali vpliv prostovoljstva na zvišan krvi tlak, so odkrili, da je pri sodelujočih v raziskavi, ki so prostovoljnemu delu v 12 mesecih namenili vsaj 200 ur, manjša verjetnost, da bodo oboleli za hipertenzijo v primerjavi s tistimi, ki niso opravljali prostovoljnega dela. Prav tako je bilo pri prvi skupini zabeleženo znatno izboljšanje splošnega počutja, kar le še potrjuje ugotovitve iz prve točke.

5. decembra praznujemo mednarodni dan prostovoljstva. Seveda pa samo en dan še zdaleč ni dovolj, saj je prav, da pomagamo drugim vsak dan v letu.

104

3. Dobra dela podaljšujejo življenje

Sliši se neverjetno, a strokovnjaki zatrjujejo, da je res. Skupina raziskovalcev pod okriljem Univerze v Buffalu je iskala povezavo med dobrimi deli in stresom ter posledično daljšo pričakovano življenjsko dobo. Izsledki raziskave so pokazali, da se je pri sodelujočih, ki so nudili različno vsakdanjo pomoč prijateljem in družinskim članom, znatno zmanjšala raven stresa ob kritičnih življenjskih dogodkih in tako ponovno potrdili pomemben vpliv močne socialne mreže na daljšo življenjsko dobo.

4. Dobra dela vam lahko pomagajo do službe

Britanska raziskava med vodilnimi podjetji je pokazala, da bi delodajalci raje zaposlili nekoga, ki je že delal kot prostovoljec, kot nekoga, ki ni. To je pravzaprav precej bolj logično, kot se zdi na prvi pogled. Ob tem, ko pomagate drugim, namreč pridobivate pomembne izkušnje na različnih delovnih področjih, spoznavate nove ljudi in s tem mimogrede bogatite svoj CV.

105

5. Dobro se z dobrim vrača

Ne glede na to, ali verjamete v karmo, v življenju velja slediti načelu, da se do drugih obnašate tako, kot bi želeli, da se oni do vas. Tega sicer ne moremo potrditi z znanstvenimi dokazi, pa vendar, če boste pomagali drugim, obstaja velika verjetnost, da bodo tudi oni vam. Tako preprosto je.

102

Altruizem preprosto pomeni, da potrebe nekoga drugega postavimo pred svoje, pri čemer za pomoč ne pričakujemo zunanje nagrade, saj smo poplačani z notranjim zadovoljstvom.

Smo vas morda spodbudili k razmišljanju o tem, da bi danes naredili nekaj dobrega za druge? Odlično! Raziskava Univerze v Zürichu (2017) je pokazala, da že razmišljanje o tem, da bi naredili nekaj dobrega oz. radodarnega za sočloveka, pozitivno učinkuje na človeške možgane. Ko boste torej prihodnjič skušali izboljšali svoje razpoloženje s tem, da si bi kupili nekaj novega, morda raje kupite presenečenje za nekoga drugega. Najverjetneje boste tako razveselili kar dva človeka obenem.

Viri: 7 Scientific Facts About the Benefit of Doing Good, goodnet.org, 2017; Being Generous Really Does Make You Happier, time.com, 2017; 4 Reasons Doing Good Is Good For Your Brain, thebestbrainpossible.com, 2017; A Prospective Study of Volunteerism and Hypertension Risk in Older Adults, Psychology and Aging, 2013; Giving to Others and the Association Between Stress and Mortality, American Journal of Public Health (AJPH), 2013;

Letos smo že delali dobro

Spomladi smo z vašimi glasovi več kot 70 društvom iz vse Slovenije predali donacije. S sredstvi so dobra dela razširili med še več ljudi.

Preberite več

Dobra dela, ki so se zapisala v zgodovino

V prazničnem času, ko morda še bolj kot druge dni v letu poudarjamo pomen dobrih del, smo se odločili zavrteti čas nazaj in poiskali pet navdihujočih zgodb, ki so se za vselej zapisala v zgodovino.

Preberite več