Dobra dela, ki so se zapisala v zgodovino

  • Image

Dobra dela, ki so se zapisala v zgodovino

V prazničnem času, ko morda še bolj kot druge dni v letu poudarjamo pomen dobrih del, smo se odločili zavrteti čas nazaj in poiskati nekaj navdihujočih zgodb iz preteklosti. Izbrali smo pet naključnih vzpodbudnih in sočutnih dejanj, ki so se za vselej zapisala v zgodovino.

Kdo? Harold Lowe
Kje? Severni Atlantski ocean
Kdaj? 14. april 1912

Tiste usodne noči, ko je znamenita potniška ladja Titanik z 2227 potniki na krovu, ki je plula iz Southamptona v New York, zadela ledeno goro in potonila, je peti častnik Harold Lowe spal v svoji kabini. Kmalu po trku se je prebudil in pričel z reševalno akcijo in razporejanjem prestrašenih in zmedenih potnikov v reševalne čolne po načelu ženske in otroci prvi. Prav njegov reševalni čoln se je v zgodovino zapisal kot eden od edinih dveh, ki se je po tem, ko je ladja že potonila, vrnil po morebitne preživele. Tako je iz ledeno mrzle vode rešil štiri ljudi.

Mercator Dobra dela ki so se zapisala v zgodovino

Kdo? Britanski in nemški vojaki v 1. sv. vojni
Kje? Wulverghem, Belgija
Kdaj? 1914

Ganljiva zgodba o začasnem premirju za božič na zahodni fronti v prvem letu 1. svetovne vojne je bila dolgo zamolčana, leta 1981 so po njej posneli dokumentarni film, kasneje tudi več igranih. Po pripovedovanju preživelih in zgodbah, ki so jih zapisali v pismih domačim, so prvi pričeli peti Sveto noč nemški vojaki, ki so na nikogaršnjem ozemlju zaželeli srečen božič britanskim vojakom, si izmenjali drobna darila in nato z njimi odigrali celo nogometno tekmo. Začasno premirje se je tako razširilo po skoraj 800 kilometrov dolgi fronti. Tako so vojaki vsaj za kratek čas pozabili na kruto realnost in uživali v začasnem miru.

Mercator Dobra dela ki so se zapisala v zgodovino

Kdo? Oskar Schindler
Kje? Krakov, Poljska in Brnenec, Češka
Kdaj? 2. sv. Vojna

Le kdo se ne spomni pretresljive Spielbergove mojstrovine Schindlerjev seznam, posnete po resnični zgodbi? V času 2. sv. vojne je nemški veleposestnik, vojni dobičkar in član nacistične stranke Oskar Schindler rešil življenje več kot 1200 Judom. Zaposlil jih je namreč v svojih tovarnah, kjer so izdelovali različne neuporabne dele za orožje, in jih na ta način rešil pred odhodom v koncentracijska taborišča. Schindler je skoraj vse svoje bogastvo zapravil za podkupovanje številnih nacističnih uradnikov.

Kdo? Skupina prostovoljcev
Kje? Fukušima, Japonska
Kdaj? 2011

Leta 2011 se je skupina več kot 200 starejših Japoncev ponudila, da bo aktivno pomagala pri odpravi razdejanja, ki ga je povzročila katastrofa v jedrski elektrarni Fukušima po močnem potresu in cunamiju. Skupino pogumnih prostovoljcev so sestavljali upokojeni inženirji in drugi strokovnjaki, stari preko 60 let, ki so verjeli, da je prav, da so sami izpostavljeni nevarnemu sevanju, saj imajo pred seboj bistveno manjši del življenja kot njihovi mlajši rojaki.

Mercator Dobra dela ki so se zapisala v zgodovino

Kdo? Ivan Fernandez Anaya
Kje? Burlada, Španija
Kdaj? 2012

Decembra 2012 je kenijski tekač Abel Mutai vodil na zahtevni tekaški preizkušnji. Le nekaj metrov pred ciljem je napačno presodil, da je že pretekel ciljno črto in se pričel ustavljati. S tem je dal priložnost španskemu tekmovalcu Ivanu Fernandezu Anayi, da ga prehiti in zmaga. Ta je namesto tega svojemu sotekmovalcu pokazal pot do pravega cilja in svetu dokazal, da športni duh še živi.

Mercator Dobra dela ki so se zapisala v zgodovino

Ste se ob branju spomnili še kakšnih dobrih del in dobrih ljudi, ki stojijo za njimi? Veliko jih je in dokazujejo, da se v najtežjih situacijah lahko pokaže najlepše v ljudeh.

A ne pozabite, da niso le velika dejanja tista, ki štejejo. V norem tempu življenja, ko hitimo z enega opravka na drugega in zamujamo še preden smo sploh odšli od doma, prepogosto pozabimo, da lahko prav vsak dan naredimo nekaj prijaznega in lepega za ljudi okoli nas. Prav vsako, še tako drobno dejanje, ki nekomu polepša dan, je vredno truda. Saj veste, da tudi iz drobnih dejanj pogosto zrastejo velika.

Viri: 5 Inspiring Good Deeds from the Pages of History, goodnet.org, 2015; 11 Small Acts Of Kindness That Changed The World Forever, theculturetrip.com, 2017; 42 Uplifting Facts About History’s Greatest Acts Of Kindness, factinate.com; wikipedia.org.

Dobra dela nas bogatijo

Ste vedeli, da ko pomagamo drugim, naredimo veliko dobrega tudi zase? Strokovnjaki poudarjajo, da dobra dela pomembno vplivajo na naše počutje.

Preberi več

Letos smo že delali dobro

Spomladi smo z vašimi glasovi več kot 70 društvom iz vse Slovenije predali donacije. S sredstvi so dobra dela razširili med še več ljudi.

Preberi več

Ideje za dobra dejanja

Vsako še tako majhno dobro dejanje sproži učinek novega. Zbrali smo nekaj predlogov dobrih dejanj, ki jih lahko vsi opravimo.

Poiščite navdih