Še sreča, da imamo pralni stroj

  • Image

Še sreča, da imamo pralni stroj

»Joj, že spet je koš z umazanim perilom poln. A nismo ravno prali?« Pranje perila je gotovo med najmanj priljubljenimi gospodinjskimi opravili. Zdi se, da mu nikoli ni konca! Toda v primerjavi s tem, kako so prali samo nekaj desetletij nazaj, nam v resnici ni nič hudega. Preberite, kako so prali nekoč, in stavimo, da se vam bo naslednje pranje zdelo prav preprosto …

»Če me kdaj pokličete po telefonu in vprašate, kaj počnem, pa moj odgovor ni 'Perem perilo.', pokličite policijo, ker me je nekdo ugrabil!« Tako se je na Twitterju pošalila ena od mam, ki je – tako kot vse mame sveta – ujeta v tem opravilu, ki se nikoli ne konča.

Clanek fotka 03

Čarovnija pralnega stroja

Le kaj bi brez pralnega stroja in učinkovitih sodobnih pralnih sredstev, ki so kos vsem madežem?

Pralni stroj in pralni praški so danes med najbolj samoumevnimi pripomočki vsakega gospodinjstva. Brez njih ni sodobnega doma. Toda veliko Slovencev se še spomni časa, ko jih še ni bilo. V Sloveniji smo pralne stroje množično začeli uporabljati šele po letu 1960, toda le v krajih z vodovodno napeljavo. V odročnejših krajih so morali počakati kar do 80. let, da so se lahko rešili pranja na roke.

Clanek fotka 7

Začaran krog pranja

Ko bodoči starši pričakujejo prvega otroka, razneženo zlagajo ljubka, prelestno čista oblačilca in si predstavljajo angelčka, ki jih bo nosil. V teh trenutkih veselega pričakovanja si zagotovo ne predstavljajo, da bodo taista prelestna oblačila dnevno popackana s hrano, ki jo bo dotični angelček katapultiral na vse konce, samo v usta ne. In da bodo redno tudi pobruhana, pokakana, pobarvana z barvicami …
Starševstvo pomeni neskončne cikle pranja in zlaganja perila, ki se obračajo tako hitro, da jih včasih še v omaro nimamo časa zložiti, ko so že spet v pralnem stroju. To traja do konca najstniških let otrok, ko se začenjajo osamosvajati in velikokrat tudi zapustijo dom. Eno njihovih prvih odraslih opravil je – kaj drugega kot pranje. In potem postanejo starši, in …

 Clanek fotka 10

Ovčji loj za pralna mila, pepel namesto mehčalca, sonce kot belilo

Pranje pred dobo pralnih strojev in pralnih praškov je bil mukotrpen in dolgotrajen proces. In tudi fizično naporen, zaradi česar so v starem Rimu in še stoletja potem prali le moški. Sčasoma pa je postalo to opravilo rezervirano izključno za ženske. Pranje pred pralnim strojem je bilo dolg postopek. Perilo so najprej prekuhali – dobesedno: večje žehte v velikih bakrenih kotlih, pod katerimi se je kurilo, manjše pa v velikih loncih na kuhinjskem štedilniku (»šporgetu«). V vodo so naribali kosme trdega mila, izdelanega iz različnih maščob, kot je ovčji loj ali oljčno olje, na Gorenjskem pa celo iz bukovih vej. Ta mila seveda še zdaleč niso bila tako učinkovita kot današnji pralni praški, geli ali najsodobnejše kapsule. Umazano perilo so morali zato še temeljito zdrgniti v velikih škafih s pomočjo »ribežna« - strgalu podobnega pripomočka. Perice so perilo nato največkrat odnesle kar do najbližjega potoka ali reke in ga tam v čisti vodi in s pomočjo vodnega toka temeljito izprale. 

Tudi današnjih mehčalcev še niso imeli, vendar so se znašli in perilo mehčali s pomočjo - pepela! Perice so poln škaf perila prekrile z rjuho, vanjo nasule bukov pepel, nato pa vse skupaj prelile z vročo vodo, da je nastal lug. Ta procedura je bila zelo dolgotrajna, menda pa je bila učinkovita za mehčanje perila. Kaj pa belilo? To so našli kar na nebu: perilo so obesili na sonce, ki je izjemno učinkovito, saj večino madežev preprosto pobeli.

Težko delo peric

Si predstavljate, da sredi vročega poletja postavite na štedilnik ogromen lonec vode in več ur spuščate vročo paro v bivalne prostore? Ali da greste sredi zime izpirat perilo v ledeno mrzel potok? To je bila kruta realnost žensk še nekaj desetletij nazaj. Ženske iz bogatejših družin so lahko to neprijetno opravilo prepustile plačanim pericam, ki so hodile od hiše do hiše in prale za druge.

Clanek fotka 9

Ni nam tako težko, kajne?

Ko boste naslednjič že spet nalagali perilo v pralni stroj, bo verjetno pomagalo, če se boste spomnili, kaj vse je morala narediti vaša babica ali prababica za čisto perilo. Pralni stroj v kombinaciji z učinkovitim sodobnim pralnim sredstvom, kot so na primer revolucionarne kapsule Persil 4-v-1, naredita pranje otročje lahko.

Viri: Včasih 'žehta' čez bukov pepel, Gorenjski glas, avgust 2017; Pri pranju umazanega perila še danes pomaga – sonce!, Dnevnik, julij 2017

Revolucija v pranju

Še bolj preprosto in učinkovito pranje perila omogočajo nove revolucionarne kapsule Persil Discs 4v1 s tehnologijo Deep Clean. Ste jih že preizkusili?

PREIZKUSITE PERSIL 4V1

Uživajte v hrani brez skrbi

Ob dobrem obroku se včasih pripeti tudi kakšen madež na obleki, toda to je majhna cena, ki jo plačamo za velike gurmanske užitke. Poiščite navdih za svoj naslednji obrok med našimi recepti.

PREGLEJTE RECEPTE

Po jutru se dan pozna

So vaša jutra mirna in počasna? Ali pa dan začnete hitro in stresno? Jutranje navade lahko vplivajo na potek dneva, zato si ustvarite prijazno jutranjo rutino.

PREBERITE ČLANEK