Olga Kupljenik

  • Image

Olga Kupljenik

Specialistka za ruski jezik in Rusijo, direktorica jezikovne šole in potovalne agencije Ruski ekspres, sama sebe poimenuje tudi kot Rusinja, ki je doma v Sloveniji. 

Olga pravi takole:

Lep slovenski pregovor pravi: ljubo doma, kdor ga ima. Neštetokrat mi odzvanja v glavi. Predvsem zato, ker se zavedam, kako zelo srečna sem lahko, ker lahko dom rečem dvema deželama. Sloveniji, kjer sem si ustvarila družino, in Rusiji, od koder prihajam. Z veliko ljubezni in malo podjetniške žilice pa sem oba doma zelo tesno povezala.

 Vse se je začelo z ljubeznijo, ki je premagala tudi veliko razdaljo med Rusijo in Slovenijo. In tako danes namesto svojega dekliškega priimka nosim slovenskega. Moj dom pa sta Ljubljana in Krasnodar nedaleč od obale Črnega morja.

Selitev v Slovenijo pa je pomenila tudi resen razmislek o tem, kaj bom poleg posvečanja družini, ki sem si jo tu ustvarila, počela v svoji drugi domovini. In tako sem se podala na samostojno podjetniško pot. Odprla sem podjetje, ki je s trdim delom in osebnim pristopom danes zelo uspešno. Ukvarjam se s tistimi stvarmi, ki so mi blizu, ki jih obvladam in jih imam rada. Svojega posla ne jemljem kot obvezo, le širim ljubezen do mojega maternega jezika in moje ljube domovine.

62369267 685818948514951 7766422738100551680 n

Tako sem pred 17 leti ustanovila jezikovno šolo in malo kasneje začela uvažati tudi gradivo za učenje ruščine. Malo manj kot tisoč učencev je s pomočjo naše ekipe v teh letih usvojilo in nadgradilo svoje znanje ruščine.

Pred leti pa sem dejavnosti podjetja še nadgradila z organizacijo tematskih potovanj in strokovnih ekskurzij v Rusijo. Vsa potovanja so plod mojega lastnega dela in skrbnih načrtovanj, na kar sem zelo ponosna. Vsako pot najprej preverim na »lastni koži« in šele nato tja popeljem potnike, saj le tako lahko zagotovim optimalno udobje in pravo vzdušje na naših rusko obarvanih dogodivščinah. Rusijo se namreč trudim predstaviti skozi oči nekoga, ki Rusijo ljubi in si nadvse želim, da bi ljubezen do te raznolike dežele začutil tudi moji sopotniki.

74 potovanja v rusijo ruski ekspres petergof rusija peterburg leningrad ruski car ruska zgodovina1a 7c496e17560a1d1b

Če pa bi želeli na hitro nekaj ruskega okusiti tudi sami, v objemu svojega doma, lahko obiščete spletno stran Rusija, kjer objavljam preverjene recepte in zanimivosti o kulturnih zakladih Rusije. Mogoče vas ta kanček ruskega okusa premami, da boste hoteli okusiti Rusijo tudi z veliko žlico.