Izkusi rusko pravljico

  • Image

Le kdo izmed nas si ne želi videti  Labodjega jezera tam, kjer so ga ustvarili? Ali pa doživeti pristen kozaški ples v njihovem domačem okolju. Kaj pa ogled čudovitih katedral in cerkva po celih državi, ali pa morda izkusiti zimsko rusko pravljico v adventni Moskvi, morda pa le okusiti delček ruske kulinarike? Država je tako raznolika, da vam jo težko predstavimo v nekaj stavkih, nam je pa zato v pomoč pristopila Olga KupljenikRusinja, doma v Sloveniji. In kaj priporoča?

Vsebine (tekstovne in slikovne) nam je zagotovila Olga Kupljenik.

Cerkev sv. Vasilija Blaženega na Rdečem trgu v Moskvi ni le ena najznamenitejših moskovskih cerkva, temveč je tudi ena najlepših. Cerkev je skupaj z mestom prestala mnoge preizkušnje ter tako še danes navdušuje Moskovčane in turiste. Vedno navduši tudi nas, slovenske navdušence nad rusko kulturo in zgodovino.

Več o znamenitosti

Mačke sanktpeterburškega muzeja Ermitaž

Mačke Ermitaža. Upravičeno jih imenujejo varuhinje ruskih nacionalnih zakladov. V številnih svetovnih muzejih lahko najdemo mačke, ki tam prebivajo, vendar se le-ti ne morejo pohvaliti s svojim predstavnikom za stike z javnostmi, osebnim zdravnikom in uradnim praznikom.

Več o legendarnih mačkah

Čajkovski, pravnik, ki je poklic opustil zaradi svoje velike ljubezni

07. 05. 2019 je minilo 179 let od rojstva velikega ruskega skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. Bodoči glasbeni genij se je z glasbo začel ukvarjati že pri ranih 4-ih letih, od malih nog pa je pisal tudi pesmi za svojo dušo. A njegova pot do statusa slavnega skladatelja je bila vse prej kot lahka...

Več o Petru Iljiču Čajkovskem

Aleksander Puškin

Če imamo Slovenci svojega Prešerna, ki se mu poklonimo vsako leto 8. februarja, pa ves ruski narod svojega največjega pesnika vsakoletno počasti 6. junija, ko v Rusiji obeležujejo Puškinov dan, poimenovan tudi dan ruskega jezika. Na ta dan leta 1799 se je namreč v Moskvi rodil Aleksander Sergejevič Puškin, največji ruski pesnik, večni romantik, pisatelj, dramaturg in utemeljitelj sodobnega ruskega jezika

Več o Puškinu

Sankt Peterburg - evropsko mesto z rusko dušo

To evropsko mesto z rusko dušo je bilo kar dve stoletji prestolnica Rusije. Ko človek prvič obišče Sankt Peterburg, se mu zazdi, da tukaj živi že od nekdaj. Strogo severno rusko mesto je do svojih gostov presenetljivo prijazno in vse v njem deluje poznano. 

Zanima me več o mestu

Tretjakovska galerija v Moskvi

Nasvet za vse, ki vas pot zanese v Moskvo: po obveznem ogledu Rdečega trga si vzemite čas še za obisk Tretjakovske galerije, ki spada med najznamenitejše ruske muzeje in se ponaša z eno od najbogatejših muzejskih zbirk v Rusiji. V Tretjakovski galeriji se nahajajo največja umetniška dela priznanih ruskih slikarjev.

Več o galeriji

Sibirija - surova in skrivnostna dežela

Sibirija – surova, a hkrati skrivnostna dežela. Sibirija v jeziku Tatarov pomeni »speča dežela«. Je prostrano območje Rusije (okoli 75 % vse površine) in severnega Kazahstana, ki pokriva skoraj celotno Severno Azijo.

Več o Sibiriji

Velika nagradna igra

Z nakupom ruskih izdelkov v izbranih 4 hipermarketih boste morda ravno vi odpotovali v Moskvo. 

 

Želim si v Rusijo