• Image

Pred vrati je pust, najbolj norčav čas v letu, ki je najbolj poznan ravno po debelih pustnih krofih, tradicionalni pustni sladici, ki nikakor ne sme manjkati na naših mizah.

Pravi pustni krofi so ponavadi tisti domači, z lepim prstanom, ravno prav mastni in polnjeni s pravo domačo marmelado. V zadnjih letih je na naših mizah vedno več različnih krofov: čokoladni, marmeladni, vanilijevi, s čokoladnim posipom, s kokosovim posipom, … Le kdo se jim v pustnem času lahko upre? 

Ker ima vsak kuharski mojster še svojo začimbo, svoj skrivni recept, smo našim blogerjem tokrat postavili poseben izziv. Pozvali smo jih, da pripravijo tradicionalne pustne krofe nekoliko drugače - v bolj zdravi različici. 

Kako so se lotili izziva in kaj si predstavljajo pod zdravimi krofi, pa lahko preverite spodaj.

01

Easy recepti: Kokosovi krofi

Tudi zdravi krofi so lahko mehki, rahli in sočni. Naj vaše brbončice ta pust razveselijo kokosovi krofi, ki jih lahko okrasite s čokolado ali s kakšnimi dodatki. Če bodo zdržali, seveda. ;)

Oglejte si recept.

02

Petelinškov: Brezglutenski & veganski vanilijevi krofi

Ameriški krofki, ki so primerni za vse vrste diet in za večino zbirčnih gurmanov. Lahko se odločite med kokosovimi, mandljevimi in čokoladnimi, ki jih okrasite s cimetovo, čokoladno ali ganache kremo.

Oglejte si recept.

03

BoobeeFoodee: Pirini krofki iz pečice

Pa naj še kdo reče, da zdravi krofi ne obstajajo. Dva recepta in kar dvojni zdravi krofi. Mehki, puhasti in povsem nemastni, ki pa so tudi primerni za vse majhne kot velike otroke.

Oglejte si recept.

04

Cook, eat & smile: Čokoladno mandljevi krofki s kokosom

Odlični čokoladno-mandljevi krofki, ki si jih brez slabe vesti lahko privoščite več. Pa ne samo za pust, tudi kar tako.

Oglejte si recept.

05

Cook, eat & smile: V pečici pečeni pirini krofki

Biskvitni krofki, ki so primerni tako za popoldanske čajanke, kot za pustno rajanje. Če pa so še drugačne oblike, pa bodo še bolj zanimivi tudi vašim gostom. Ali pustnim maskam.

Oglejte si recept.

06

Naredila Ana: Churros

Pustne krofe lahko nadomestite tudi s špansko ocvrto slaščico iz paljenega testa v bolj zdravi različici. Iz pirine polnozrnate moke in s cvrtjem v prečiščenem ghee maslu.

Oglejte si recept.

07

Dear Kitchen: Mali kokosovi in cimetovi krofki

Tudi z veganskim krofi lahko preženemo zimo in prikličemo pomlad. Preverite, kako se to naredi s kokosovimi in cimetovimi krofki.

Oglejte si recept.

08

Mmmuffins & Co: Hitri pustni krofi

Po vseh zdravih krofih si lahko privoščite še kakšen tradicionalen krof, ki ga po Katrinem receptu lahko spečete povsem enostavno, brez vzhajanja.

Oglejte si recept.

09

Bor mašina za punce: Pirini krofi

Pirini krofi ali pirine žemljice narejene z veliko mero ljubezni, iz mešanice različnih mok in polnjene z domačo marmelado. Mmmmmm, vredno poskusa. ;)

Oglejte si recept.

10

Bor mašina za punce: Jabolčni krofi

Krofi pa so lahko tudi samo oblika slaščice. Letos morate poskusiti zdrave jabolčne pustne krofe ali jabolčni štrudl.

Oglejte si recept.

11

Culinary journey by me: Krofi malo drugače - brez moke, sladkorja, jajc in mleka

Če krofom odvzameš moko, sladkor, jajca in mleko nastanejo presni krofki. Prav tako s popolnim prstanom in mareličnim polnilom. Preverite. ;)

Oglejte si recept.

12

Huferka: Ocvrti, pečeni in na pari kuhani krofi

V Majinem primerjalnem testu so med vsemi različicami krofov zmagali na pari kuhani krofi. Preberite zgodbo in preizkusite recept, pa dober tek!

Oglejte si recept.

13

Jernej Kitchen: Penasti krofki

Včasih se res težko odpovemo oboževanim sladicam, zato je boljše kdaj skleniti tudi kak kompromis. In tako so nastali penasti krofki.

Oglejte si recept.