»Mami, kaj bomo danes kuhali?«

 • Image

Zakaj je kuhanje z otroki več kot le odlična zabava za vso družino

Kuhanje z otroki zahteva veliko časa, dobre volje in potrpljenja. Ko so otroci še majhni, pa mimogrede v kuhinji ustvarijo tudi precej nereda. A vendar so urice, ki jih skupaj s svojimi najmlajšimi preživite v kuhinji zares kakovostno preživet prosti čas, super zabava in odlična naložba za njihovo prihodnost. Vas zanima, zakaj?

Skupno kuhanje je naložba za prihodnost

Učenje osnovnih kuharskih veščin bo otrokom koristilo kasneje v življenju. Otroci, ki so pogosto udeleženi pri pripravi obrokov, so običajno manj izbirčni in radi poskušajo nove jedi. Na ta način razvijajo pozitiven odnos do različne zdrave hrane, še posebej sadja in zelenjave, kar je pomembna osnova zdravega prehranjevanja v odrasli dobi. Ko otroci sami pripravijo zdrav obrok, je tudi večja verjetnost, da ga bodo z užitkom pojedli.

Skupno kuhanje je odlična priložnost za spoznavanje otrok z osnovami higiene. Pa naj gre za umivanje rok, kuhinjskih površin ali pripomočkov. Temeljito umivanje rok pred stikom z živili jim bo tako mimogrede prišlo v navado za vse življenje.

Slika povezovanje3

Kuhinja je prava domača učilnica

Kuhinja je odlična učilnica prav zato, ker lahko otroci v njej uporabijo vse svoje čute. Mešanje, zvijanje, stiskanje in valjanje – to je le nekaj opravil, pri katerih majhni otroci razvijajo motorične spretnosti, spoznavajo nove teksture in se učijo novih izrazov. Opazujejo, kaj se zgodi, če zmešamo suhe in mokre sestavine, ali če stepemo jajce in ga ocvremo na vročem olju. Večji otroci pri upoštevanju navodil iz receptov vadijo tudi seštevanje in odštevanje, množenje in deljenje, branje in poslušanje. Naučijo se, kaj se zgodi, če dodajo preveč ali premalo določene sestavine, bolj kreativni pa lahko recepte prilagodijo po svoje in jedi celo izboljšajo, na kar bodo še posebej ponosni.

Slika ucenje

Povezovanje in grajenje samozavesti

Kuhinja je že od nekdaj prostor, kjer se tkejo trdne vezi med družinskimi člani in prenašajo izkušnje iz roda v rod. Mnogi se še spomnimo, ko smo z babico gnetli testo za potico in mešali sladki nadev, ki smo ga nato na skrivaj polizali s prstkov. Takšni spomini so neprecenljivi. V kuhinji se krepijo vezi tudi med sorojenci. Vsakemu določimo nalogo, primerno njegovi starosti in opazujmo, s kakšno vnemo bo štiriletnik gnetel testo za pico, šolar pa jo bo natančno obložil s paradižnikom, sirom in olivami. Otroci se ob tem učijo pomena sodelovanja, usmerjenega v skupni cilj. 

Učenje prevzemanja odgovornosti

V kuhinji je tudi precej nevarnosti, kot so ostri noži, vroči lonci in pečica. Seveda moramo starši poskrbeti, da majhni otroci ne pridejo v stik z njimi, pa vendar jih moramo ob tem predvsem učiti, kako se v kuhinji obnašati, da do nezgod ne pride. Ob tem pa se drugačnim, drobnim nezgodam, kot so raztresena moka, razbito jajce ali polita omaka, ne moremo izogniti. A, glede na vse prednosti, ki smo jih že našteli, te vsekakor ne smejo biti razlog za slabo voljo. Nered v kuhinji raje izkoristite za to, da boste otroke naučili, kako pomembno je, da pospravimo za seboj. Naj pravilno ločijo odpadke, pobrišejo pult in z otroško metlico ali z ročnim sesalnikom počistijo tla. Večji otroci lahko že sami zložijo umazano posodo v pomivalni stroj in medtem ko se pica peče, pogrnejo mizo. 

Doma pripravljeni obroki so bolj zdravi

Očitno je, da pri obrokih, ki jih pripravljamo sami, zelo dobro vemo kaj vsebujejo. Če se pogosto prehranjujemo zunaj, ne moremo vedeti koliko umetnih dodatkov, soli in sladkorja vsebujejo jedi in iz kako kakovostnih živil so bile pripravljene. Žal mnoge družine v današnjem vrtoglavem življenjskem tempu ne morejo vsak dan pripravljati zdravih, polnovrednih obrokov. Pa vendar, zakaj ne bi v pripravo hitre večerje na določeni točki vključili otrok? Lahko vam pomagajo mešati mlečni zdrob ali le pripravijo mizo. Vsaj med vikendi in prazniki pa si le vzemite čas za pristno, skupno druženje v kuhinji.

Kuhanje z otroki naj bo v prvi vrsti zabavno! Uživajte v času, ki ste ga namenili skupnemu druženju. Izberite zabavno glasbo, zavežite si pisane predpasnike in zavihajte rokave.

Hrana, ki je zabavna in privlačna na pogled, je za otroke bolj mikavna! Pustite svoji in otroški domišljiji prosto pot – hobotnica iz paprike, polžki iz kumar in sira, mušnice iz jajčka in paradižnikov – otroci jih bodo z veseljem ustvarili in pojedli.

Slika zdravi obroki

Za otroke kuhajmo zdravo

Emilija Pavlič, kuharica in avtorice knjige Za otroke kuhajmo zdravo: Za majhne in velike (Koper, 1998, 1. natis), poudarja, da se prehrambne navade ali razvade oblikujejo v otroštvu, zato je pomembno, da otroke naučimo, kaj je zanje zdravo in kaj ni. To lahko storimo tako, da smo svojim otrokom zgled in jih vključujemo v pripravo obrokov, pri tem pa sledimo ključnim nasvetom, ki jih avtorica navaja v svoji knjigi.

 1. Za otroke pripravljamo njim prilagojeno hrano, ki je preprosta, naravna, blagega okusa, manj soljena in sladkana.
 2. Izbirajmo hrano s čim manj umetnih dodatkov.
 3. Obroki naj bodo pripravljeni iz svežih živil, ne iz zamrznjenih ali konzerviranih.
 4. Izogibajmo se gaziranim pijačam, otroke navadimo na pitje vode, naravne limonade, nesladkanih čajev in kompotov.
 5. Otrokom ponudimo veliko lokalno pridelanega svežega sadja in zelenjave.
 6. Meso naj bo na otroškem jedilniku dvakrat do trikrat na teden, ribe vsaj enkrat.
 7. Otroci naj redno uživajo mleko in mlečne izdelke ter žitne jedi iz polnovredne moke.
 8. Otrok naj dnevno zaužije vsaj pet obrokov. Med glavnimi obroki naj minejo vsaj tri do štiri ure, lahko jim ponudimo sveže sokove, mlečne napitke in sadje.
 9. Omejimo uporabo belega sladkorja in čokolade.
 10. Jejmo skupaj z otroki, v prijetnem okolju in počasi!

Mali šef Slovenije

Mladi kuharski nadobudneži iz vse Slovenije si ob nedeljah zavežejo predpasnike in zavihajo rokave.

PREBERITE VEČ

Glasuj in podpri!

Kupujte Moje znamke in glasujte za šolo svojega favorita v kuharskem šovu Mali šef.

GLASUJTE

Moje znamke – izbrane za vas

Zelo smo veseli, da so se nam pri projektu Mali šef Slovenije pridružila podjetja, ki jih s ponosom uvrščamo med Moje znamke.

SPOZNAJTE JIH

Recepti Malih šefov

Preizkusite se v pripravi slastnih jedi, ki so jih pripravili mali tekmovalci in se prepričajte, da so res odlični.

PREIZKUSITE RECEPTE