Green Pizza

  • Image

Poskusite unikatno pizzo!

Green pizza je unikatno zeleno testo za pico z bučnim oljem in bučnimi semeni.
 
Bučno olje je kulinarična posebnost SV Slovenije, ki vedno bolj prodira v vsakdanjo kuho in tudi vrhunsko kulinariko. Kvalitetno bučno olje našemu testu doda značilno zeleno barvo, poskrbi pa tudi za bolj bogat okus pice ne glede na nadev.

Posebnost v testu - bučno olje

Bučno olje je kulinarična posebnost Slovenije, še posebej Štajerske, Prekmurja in tudi dela Avstrije. Tako kot si Primorci lastijo oljko in njene plodove, Štajerci in Prekmurci prisegajo na buče in temnozeleno, z rdečkastim pridihom obarvano bučno olje.
 
Bučno olje, ki mu pravimo tudi studenec mladosti, vsebuje veliko vitaminov, tako A kot tudi C, E in K, ter mineralov, od cinka do magnezija, mangana, kalcija, beljakovin ter kar 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ki jih človeško telo nujno potrebuje za normalno delovanje.

Nastanek »Štajerske« Green Pizze

Dolgo časa sem razmišljal, zakaj bi bili samo Italijani prepoznavni po picah, testeninah, olivnem olju… in zakaj ne bi mi »Štajerci« imeli takšno testo za pico, ki bi bilo prepoznavno po celem svetu.

Na podlagi izkušenj in po večletnem delu, sem  razvil edinstven recept za pica testo z bučnim oljem in bučnimi semeni, ki je posebnega izgleda, okusa in teksture. 

©Bojan Mendek, avtor štajerske Green Pizze.

Ste vedeli?

Za liter bučnega olja potrebujemo 33 srednje velikih buč.

Posušena in očiščena bučna semena se zmeljejo. Zmleti bučni masi se dodata voda in sol, da celične membrane laže popokajo in se izloči bučno olje. Pripravljena masa se praži v pražilnih ponvah, iz nje pa se iztisne kakovostno bučno olje. Njegova barva je temno zelena do rdeča, ima pa značilno intenzivno aromo in okus.

Za pridelavo bučnega olja se pražijo le najbolj kakovostna semena – za liter bučnega olja potrebujemo približno 33 srednje velikih buč oziroma 2,6 – 2,8 kg posušenih bučnih semen.

V tekmi za popularnost med olji je slovensko bučno olje med favoriti. Raziskave so pokazale, da kar 91 odstotkov gospodinjstev uporablja bučno olje in da je kar 74 odstotkov potrošnikov pripravljenih kupiti ekološko, kakovostnejše bučno olje. Slovenci imamo velik privilegij, da imamo naravne danosti za gojenje buč in da lahko pridelujemo bučno olje najboljše kakovosti.