• Image

Trendi v prehrani: Kaj in kako bomo jedli v 2019?

Začetek leta nam vselej postreže s številnimi napovedmi za leto, ki je pred nami. Tudi s takšnimi, ki predvidevajo, kaj se bo znašlo na naših krožnikih in, kako bomo to pojedli. Sprehodite se z nami med 10 najbolj zanimivimi napovedmi letošnjega leta. Morda pa vas spodbudijo, da boste poskusili nekaj novega.

1. Rastlinske jedi, ki so videti kot mesne.

Brezmesni obroki so že nekaj let v porastu, a napovedi kažejo, da se bo trend rasti nadaljeval tudi v tem letu. Še posebej, ko gre za prigrizke in malice, ki se jim v hitrem življenjskem tempu, težko izognemo. Vse več bo mogoče najti tehnološko dovršenih inovativnih nadomestkov mesnih sestavin rastlinskega izvora.

2. Morska trava in alge na vašem krožniku.

Japonska hrana – pri čemer nimamo v mislih že dobro poznanega sušija in t. i. skled, ki so se pri nas pojavile pred dvema letoma, je dobesedno preplavila svet. Morsko travo in alge so jedli že naši predniki, ki so živeli ob morju. Poleg tega, da naj bi vsebovale številne hranljive snovi, naj bi imele tudi blagodejne učinke na naše zdravje.

Slika alge

3. Kislo, bolj kislo, najbolj kislo!

Med najbolj trendi okusi v novem letu, napovedi stavijo na kislo. V našo hrano naj bi se ta neobičajen okus prikradel z vse večjo priljubljenostjo korejske, filipinske in perzijske kuhinje. Recepti, ki temeljijo na marinadah s kisom, fermentirano zelenjavo, kislih kumaricah in citrusih, so navdušili gurmane.

4. Začimbe, za katere še niste slišali.

Naredite prostor v svojih kuhinjskih omaricah, saj v vašo kuhinjo prihajajo nove eksotične začimbe iz afriške kuhinje, ki so jih po svetu ponesli znani kuharski blogerji. To sta pekoči harisa, ki izvira iz Tunizije in mešanica berbere, ki je doma v Etopiji, ali sladka egipčanska mešanica duka.

Slika zacimbe

5. Hrana za zdravje in daljše življenje.

Tudi v tem letu bomo na policah trgovin našli bogato izbiro prehranskih izdelkov, obogatenih s sestavinami, ki naj bi ugodno vplivale na naše zdravje, pa naj bodo to probiotiki za uravnoteženo prebavo, ali industrijska konoplja, okoli katere so mnenja deljena. Pri tem pa ni zanemarljiva tudi vse večja ponudba prehranskih dopolnil, ki pa jim nasprotujejo zagovorniki svežega sadja in zelenjave.

6. Tropsko sadje za malico.

Ste naveličani jabolk in hrušk? Tropsko sadje kot so guava, pitaja, karambola, mango in pasijonka, bo vse pogosteje prisotno na naših jedilnikih. Ne le, da so tropski sadeži čudovitih barv in oblik ter zanimivega okusa, poleg tega vsebujejo tudi številne vitamine.

Slika tropsko sadje

7. Moringa za dobro jutro.

Še vedno pijete matcha čaj? Čas je, da naredite prostor za moringo – novo t.i. super hrano! Dragoceni plodovi indijskega drevesa se ponašajo z zavidljivo količino vitaminov, aminokislin in beljakovin, v tradicionalni medicini pa se uporabljajo že stoletja. Žličko moringe v prahu preprosto dodate v jutranjo kavo, sok ali smuti.

8. Doma pečen kruh.

Če se niste poskusili peči kruha doma, je napočil čas, da zavihate rokave. Peka kruha je odlična kulinarična izkušnja za vso družino, še posebej v trendu pa je uporaba naravnega kislega testa, s katerim zmanjšamo količino pekovskega kvasa in se izognemo uporabi aditivov, ter kvasnega nastavka ali predtesta, kot so kruh pekle že naše babice.

Slika domac kruh

9. Razgradljiva embalaža namesto običajne.

Z novim letom so, v skladu z evropsko direktivo, plastične nosilne vrečke pri nas postale plačljive. Tudi, če med službo skočite po malico, je vedno večja možnost, da jo boste nazaj prinesli v embalaži, ki ne obremenjuje okolja. Še bolj v trendu pa boste, če boste s seboj vzeli kar svojo stekleno posodo, ki jo po jedi preprosto pomijete in naslednji dan ponovno uporabite.

10. Domača kuhinja namesto gostilniške.

Glede na to, da so cene obrokov v gostilnah, predvsem v našem glavnem mestu, vse prej kot nizke, se zdi, da bo ta trend kmalu postal resničnost tudi pri nas. Po drugi strani imamo prav s tem, ko hrano pripravljamo doma, največ nadzora nad tem, kaj se znajde na naših krožnikih, zato si marsikdo tudi na delovno mesto prinese doma pripravljen obrok.

Slika domaca hrana

 

Domača hrana je najboljša!

Oglejte si našo veliko zbirko slastnih receptov in seveda tiste po vašem okusu tudi preizkusite. 

 

Oglejte si naše recepte

Mmm, diši po domačem kruhu

Kruh vsebuje le peščico vsebin, a priprava je tista, ki loči eno vrsto kruha od druge. Zanimivosti o tej domači poslastici si oglejte tukaj:

 

Več