Sladki krompir

  • Image

dr. Feelgood o sladkem krompirju

Pri sladkem krompirju lahko pohvalim tri lastnosti:

  1. Beta karoten.
  2. Klorogenska kislina.
  3. Vlaknine.

Beta karoten je rastlinski pigment z antioksidativnimi lastnostmi. V nasprotju s popularnim prepričanjem, beta karoten ni vitamin A. Je zgolj predhodnik »pravega« vitamina A, ki se imenuje retinol. Beta karoten lahko deluje, kot »za silo« vitamin A, če boljšega ni na voljo, a njegova najpomembnejša naloga je pri ohranjanje zdravega delovanja presnove in možganov. Klorogenska kislina je koristna bioaktivna snov iz družine polifenolov. Klorogena kislina v literaturi kaže antioksidativen in protivneten učinek in bi lahko prispevala k presnovnemu, srčno-žilnemu ter nevrološkemu zdravju. Vlaknine so hrana za koristne črevesne mikroorganizme. Del vlaknin v sladkem krompirju predstavljajo tudi topne oz. viskozne vlaknine, ki vsrkajo vodo in lahko olajšajo prebavo.

Banner Vedno sveze sladki krompir2 1400x916px

Ustvarjajte z recepti naših Blogomanov

Sladki krompir? Tako je - odličen je, malenkost drugačnega okusa kot krompir, ki ga poznamo. Ustvarjajte tudi v z njim.

Pečen sladki krompir z lovorjem

700 pecen sladek krompir z lovorjem