Dobrodošli v svet sadja

Dobrodošli v svet svežega in okusnega sadja. Poleg domačega sadja lokalnih proizvajalcev lahko na Mercatorjevih tržnicah najdete tudi pridelke iz različnih držav, s čimer vam zagotavljamo čim večjo izbiro vse leto. 

Banner Sadje 720x400px jabolka Elstar

Jabolka Elstar

Elstar je ena najkakovostnejših jesenskih sort jabolk. Obiramo jo od konca avgusta do prve polovice septembra. Meso je zelenkasto-rumene barve, sočno, čvrsto in drobnozrnato. Okus je odličen, saj ima harmonično razmerje med kislinami in sladkorji ter žlahtno aromo.

Banner Sadje 720x400px2 Jabolka Kiku2

Jabolka Kiku

Južnotirolski sadjar Luis Brown je na potovanju leta 1990 po Japonskem odkril naravno mutacijo na drevesu sorte Fuji, iz katere je nastal naravni mutant Kiku®. Jabolka Kiku® so okusna premium jabolka, sladkega okusa, močno hrustljava in zelo sočna. Najboljšega okusa so od novembra do junija. Tudi na sobni temperaturi ohranjajo trdoto in lep izgled ter naravne karakteristike hrustljavo svežega jabolka

Banner Sadje 720x400px3 Jabolka Zlati delises2

Zlati delišes

Jabolka Zlati delišes izvirajo iz Zahodna Virginie v Ameriki. Zorijo v drugi polovici septembra. Plodovi so lepe zlato-rumene barve, proti soncu rdeče navdahnjeni, zelo prijetnega sladkega okusa z blago izraženo kislino in žlahtno aromo.

Banner Sadje 720x400px4

Jagode

Jagode sodijo med jagodičevje. Barva sadeža je lahko svetlo rdeča do temnordeča, aroma pa je skupna vsem sortam. Jagode majo zelo nizko energijsko vrednost, saj ima 100 g le 36 kalorij oziroma150 kJ. So občutljiv sadež, ki ne prenese grobega ravnanja, zato jih lahko prodajamo le kot predpakiran proizvod.

Banner Sadje 720x400px5

Kaki

Domovina kakija je vzhodna Azija, od Izraela preko Kitajske na Japonsko. Vsebuje skoraj toliko vitamina C kot limona in kar 30-krat več vitamina A od jabolka. Če niso dovolj zreli so trpki. Jemo oranžne sadeže, ki so povsem zreli, ker šele tedaj razvije značilen okus. Obiramo ga v novembru.

Sveže sadje vam dostavimo do vrat vašega doma.

V spletno trgovino
Banner Sadje 720x400px6

Kivi

Kivi je dobil svoje ime po novozelandski avtohtoni ptici kivi, saj naj bi njegova rjava dlakava lupina spominjala na perje te živali. Izvira iz Kitajske in je poznan kot sadež mladosti in vitalnosti. Vsebuje več vitamina C kot pomaranča ima več dietne vlaknine kot jabolka ter več kalija kot banane in veliko magneziija.

Banner Sadje 720x400px9

Lubenice

Lubenice botanično ne sodijo med sadje, pač pa med zelenjavo. Izvirajo iz toplih krajev Afrike in Amerike. Lubenice vsebujejo izredno veliko količino vode in do 10 % sladkorja, zato so zelo osvežilne. Odvajajo vodo iz telesa, zato čistijo telo. Dokler je lubenica cela, jo lahko hranimo na sobni temperaturi. Če pa lubenico prerežemo, jo moramo pokriti z folijo in shraniti v hladilniku.

Banner Sadje 720x400px11

Melone

Izvirajo iz toplih krajev Afrike in Amerike. Meso je oranžne ali zelenkaste barve, zelo sladkega okusa. Obstojnost melon je relativno kratka, saj že po tednu dni izgubijo svojo aromatičnost. Najpogostejše sorta melone je galia, ki je okrogle oblike in  ima izrazito mrežasto lupino z rjavo-rumenimi nitkami. Pri zrelem sadežu se lupina zlato obarva.

Banner Sadje 720x400px9 hruska Viljamovka

Viljamovka

Viljamovka je sorta hruške, poznana že iz 18. stoletja. Na strani obsijani s soncem lahko dobi tudi prikupno rdeče obarvano kožico. Meso je sočno, zelo fine teksture ter popolnoma topno. Je odličnega, zelo aromatičnega okusa, z značilno muškatno aromo ter rahlo izraženo kislino.

Banner Sadje 720x400px12

Češnje

Češnje so znanilke poletja. Vsebujejo mnogo za zdravje koristnih snovi, kot so antioksidanti, od sadja vsebujejo tudi največ silicija in železa. Glede na to, da so češnje zelo občutljivo sadje, morate biti pri nakupu posebej pazljivi. Po nakupu morate češnje čim prej pojesti. V hladilniku jih lahko shranjujete največ dan ali dva, ker imajo izredno kratko življenjsko dobo.

Zanima me več vsebin o sadju in zelenjavi. 

Na več vsebin
Banner Sadje 720x400px13

Breskve

Breskve izhajajo iz Kitajske, vendar so se zelo hitro razširile povsod po svetu. Za breskve prav tako kot za ostalo sadje velja, da so najboljše na vrhuncu sezone in tam, kjer rastejo. So osvežilne, hladijo nas v vročih dneh in ugodno vplivajo na prebavo. Trgajo se vedno trdi plodovi, ker le taki plodovi prenesejo transport in prispejo v namembni kraj v zadovoljivem stanju. 

Banner Sadje 720x400px14

Borovnice

Borovnice sodijo med jagodičevje. Vsebujejo malo sladkorja, zato so priporočljive tudi pri shujševalnih dietah. Uživanje priporočajo tudi sladkornim bolnikom, ker imajo borovnice nizek glikemični indeks. Nekaj dni jih lahko shranjujemo v hladnem prostoru, če  le niso prezrele ali vlažne.

Banner Sadje 720x400px13 hruske

Hruške

Izvirajo iz Azije. Poletne sorte hrušk imajo kratko življenjsko dobo. Jesenske in zimske hruške so bolj obstojne, vendar jih ne moremo skladiščiti tako dolgo kot jabolka. Hruške, posebno viljamovke, so izredno občutljive na mehanske poškodbe. Trde hruške v nekaj dneh na toplem lepo dozorijo in porumenijo. Hruške vsebujejo veliko vode, pa tudi veliko dietne vlaknine, zato ugodno vplivajo na prebavo. 

Banner Sadje 720x400px14 Hruske AbateFetel3

Hruške Abate Fetel

Hruške Abate Fetel imajo svoj izvor v Franciji in so med hruškami ena od bolj občutljivih na spomladansko pozebo. Plod je velik, velikokrat nesimetričen. Osnovna barva plodu je rumeno-zelena. Ko dozori, se ji barva spremi v zlato rumeno, lahko ima tudi rahlo rdeč poprh.

Banner Sadje 720x400px15 jabolka
Banner Pridelano v SLO 1080x1080px3
Poiščite označevalca Pridelano v Sloveniji in izbrana kakavost.
Banner Pridelano v SLO 1080x1080px4

Jabolka

Jabolka  vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Vsebujejo veliko vitamina C, pektin (dietna vlaknina), ki znižuje količino holesterola in maščob v krvi ter veže strupene snovi. Poletne sorte jabolk (letna jabolka) je potrebno čim prej porabiti, jesenske sorte pa lahko hranimo dlje.

Banner Pridelano v SLO 1080x1080px2

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj