Buddy in Kitty

 • Image

moja BUDDY IN KITTY, najboljša PRIJATELJA

Buddy in Kitty - popolna hrana za pse in mačke.

Česar o svojih mačkah mogoče še niste vedeli

Čeprav je mačka že dolgo udomačena in prilagojena življenju v človeškem okolju, je v povezavi s prehranjevanjem ohranila nekatere navade še iz časov življenja v divjini. O tem pričajo številne oblike vedenja, kot so potreba, da jedo v miru na kakšnem skritem mestu, ali navada prinašati domov lovske trofeje, kot so ptice, miši in druge male živali. Navado, da jedo večkrat na dan po malem, so podedovale od svojih lovskih prednikov, ki so jedli, ko jim je uspelo kaj ujeti. Ni torej presenetljivo, da lahko mladiči jedo tudi od 7 do 20-krat v 24 urah, ne glede na to ali je dan ali noč.

Mačke preiskujejo s tačkami

Za pridobitev določenih prehranjevalnih navad je pomemben tudi občutek za dotik. Izkazalo se je, da oblika, velikost in druge značilnosti hrane močno vplivajo na njeno privlačnost. Zaradi tega so podjetja, ki proizvajajo mačjo hrano, opravila zanimive raziskave, na podlagi katerih so razvili ustrezen nabor izdelkov. Na podlagi vedenja mačk v različnih fazah prehranjevanja, žvečenja in prebave, so strokovnjaki razvili različne vrste izdelkov glede na raso in starost mačk.

Občutljivost voha

Ko gre za hrano, so mačke včasih zelo izbirčne. Sprejemajo samo določeno vrsto hrane, ki ustreza njihovemu okusu, in so sposobne biti lačne tudi po več dni, dokler ne izpolnimo njihovih želja. So tudi mačke, katerim je najslajše, če kaj izmaknejo, in samo čakajo na trenutek, ko bodo neopaženo skočile na mizo in zgrabile okusen zalogaj. Ključno vlogo pri mačjih prehranjevalnih navadah ima voh, ki je zelo razvit. Posebno je občutljiv, ko so lačne, medtem ko se ob sitosti njegova občutljivost zmanjša

banner fotke katalog 1100x480px 2016 2

Cesar Millan: Nasveti za vaše pasje prijatelje

 • Poleti moramo zaradi visokih temperatur poskrbeti, da psom karseda olajšamo preživljanje vročih dni.
 • Psa sprehajajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je hladneje. Temu prilagodite tudi druge aktivnosti in morebitne treninge psa.
 • Bodite pozorni na dehidracijo. Psi se ne potijo. Znaki dehidracije se pokažejo kot oteženo dihanje, pes ima krvave oči in zelo malo ali pa sploh nič urina ter suh jezik.
 • Zagotovite zadostne količine vode. Psi različno prenašajo vročino. Kadar se sprehajate s psom, imejte s seboj vedno nekaj vode. S pomočjo vode se bo pes lažje ohladil.
 • Domiselno ohladite psa. V stanovanju poiščite najbolj hladen prostor in tam odložite hladno mokro brisačo. Pes se bo na njej z veseljem ohladil.
 • Psi se hladijo od spodaj navzgor. Kadar hladite psa z vodo ali sprejem, bodite pozorni, da mu ohladite tudi tačke ali trebuh, ne samo hrbta ali vratu. Mokra brisača doseže največji učinek, ko se pes nanjo uleže, nikar pa ga ne pokrivajmo z njo.
 • Naj vaš pes oceni vreme in temperaturo. Priporočljivo je, da psu dopustite, da stopi na prosto in se sam prepriča, ali je prevroče za daljše sprehode.
 • Nikoli ne puščajte psa samega v avtu.
 • Izkoristite vroče poletne temperature za plavanje. S tem privoščite tudi psu hladno kopel.
 • Pes naj koplje. Pes bo velikokrat sam našel rešitev za hlajenje in ena izmed njih je zavetišče v luknjah.
 • Uporabljajte pasje zaščitne čevlje,  če že morate poleti s psom po asfaltu. Razgreta tla, še posebej asfaltna,  lahko poškodujejo tačke vašega psa. Pasji čevlji varujejo tako pred mrazom kot pred vročino.

Vir: www.cecarway.com