Aktualno branje: POSEBEJ PRIPOROČENO
-
Beljakovinski izdelki – koristni ali čista kemija?
Že dlje opazujem trend dodajanja beljakovin v najrazličnejše izdelke, tudi takšne, ki jih v osnovi sploh ne dojemamo kot beljakovinska živila. Kako je zdaj s tem? So takšne izbire boljše ali ne?
-
Cink – superjunak med minerali
Če bi bili minerali košarkarji, bi dres Dennisa Rodmana oblekel cink – heroj med minerali, zaščitnik imunskega sistema, čuvaj pred vsiljivci in steber neprebojne obrambe pred nasprotniki. Kakšne so vloge cinka v našem telesu, kje se nahaja v prehrani in ali ga je potrebno dopolnjevati v obliki dopolnila? Več v nadaljevanju.
-
5 družabnih iger za učenje matematike
Družabne igre naj bodo stalnica družinskih večerov, saj se prek njih že najmlajši otroci učijo osnovnih družbenih veščin, kot so potrpežljivost, upoštevanje pravil in odnosa do zmage oziroma poraza. Mimogrede pa se lahko naučijo tudi osnov matematike. Izbrali smo nekaj iger, pri katerih bodo številke spoznavali tudi najmlajši otroci.
-
Vitamin D
Vitamin D je v zadnjih letih dosegel globalno slavo, sprva zaradi pozitivnih učinkov na zdravje kosti pri otrocih in starejših. V zadnjem času se t.i. »sončni vitamin« pogosto omenja tudi kot steber zaščite pred številnimi obolenji, od sladkorne bolezni tipa 2, srčno-žilnih težav, do različnih oblik raka in nalezljivih bolezni.
-
Kako z otroci ustvariti čarovniško vzdušje kar doma
Letošnji praznik vseh čarovnic, pajkov in duhcev bomo preživeli kar doma. Ustvarili si bomo pravi domači »halloween« na preprost, otrokom enostaven način, a prav nič manj čaroben.
-
Beljakovine v prehrani
Beseda protein (beljakovina) izhaja iz stare grščine in jo lahko opišemo s sopomenkami primarno, glavno ali vodilno. Že s tem postaja jasno, da vloga beljakovin v prehrani ne more biti zanemarljiva. V tem obsežnem, podrobnem in upam tudi uporabnem članku izveste več o vplivu beljakovin na naš apetit, telesno sestavo, sposobnost obnove telesnih tkiv in seveda tudi na imunski sistem. Jačanje slednjega je v tem obdobju še posebej aktualna tema.
-
Koristni nasveti glede uporabe kruha
Kruh je eno od osnovnih živil, ki se dnevno znajde na naših jedilnikih. Zaradi vsestranske uporabe ga lahko jemo za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo. Kot samostojno jed, sendvič ali kar tako za zraven. Vseeno pa smo pogosto v zagati kako kruh pravilno shranjevati, da bo čim dlje ohranil svojo svežino in kako ga porabiti, ko ni več povsem svež.
-
Kaj pa proteini; 2. del: Različni viri in oblike beljakovin v prahu
Je bolje izbrati koncentrat, izolat ali hidrolizat? Beljakovine v prahu (»proteini«, pogovorno) so pogosto na slabem slovesu, predvsem zaradi stigmatizacije kot »čista kemija« in pakiranj, ki so podobna Jupol kantam za pleskanje.
-
Kjer diši po domačem
V Sosedovi pekarni ima vsak kruh svoj značaj. Vsi kruhi in pekovsko pecivo so narejeni s predanostjo in postreženi po vaših željah. Zato uživajte v Sosedovih žemljah in kajzericah, Hudem kruhku brez kvasa in poskusite novost, Rustikalni hlebec.
-
Po poti Orla belorepca - Orlova pot v Kočevski reki
V Sloveniji imamo kar nekaj posebnih kotičkov, kjer še vedno lahko opazujemo neokrnjeno naravo in njene prebivalce. Eno takih območjih je Kočevsko, kjer živi kar nekaj ogroženih, zavarovanih živalskih vrst, med njimi tudi Orel belorepec, po katerem je dobila ime tematska Orlova pot.