Po poti Orla belorepca - Orlova pot v Kočevski reki

V Sloveniji imamo kar nekaj posebnih kotičkov, kjer še vedno lahko opazujemo neokrnjeno naravo in njene prebivalce. Eno takih območjih je Kočevsko, kjer živi kar nekaj ogroženih, zavarovanih živalskih vrst, med njimi tudi Orel belorepec, po katerem je dobila ime tematska Orlova pot. 

IMG 4973 4
IMG 4978 2
IMG 5013 2
IMG 9664 1
IMG 9657 3

Priporočen čas obiska: 1 do 3 ure
Zahtevnost: Izlet je primeren za otroke vseh starosti.
Dostop: Če se peljemo od Ribnice proti Kočevju, v Dolenji vasi sledimo tablam za Kočevsko reko in v vasi zavijemo levo, v smer Reškega jezera.

Orlova pot se nahaja v Kočevski reki, kjer so grezdo Orla belorepca opazili že v 80. letih. Zdaj tu gnezdi en par, ki že od l. 1993-2000 uspešen pri vzreji mladičev. Orlova pot se nahaja v gozdnem rezervatu Jezero. Par belorepcev tega predela ne uporablja za gnezdenje, lahko pa belorepca poskušate videti v širši okolici Reškega jezera. Prav od njem se nahaja tematska Orlova pot, ki ves čas poteka v senci gozdov in je primerna za družine z manjšimi ali večjimi otroki. 

IMG 4975 1

Prek tabel in različnih zanimivih objektov, ki se lepo umeščene v na gozdne poti, ozaveščajo obiskovalce o kompleksnosti in povezanosti narave, o belorepcu in drugem. Na poti je mulce najbolj navdušila velika gugalnica ob jezeru in lesena opazovalnica.

Orlova pot bo vas bo navdušila z edinstvenim naravnim bogastvom, ozavešča pa tudi o kompleksnosti ekoloških procesov in pomenu varovanja plenilcev, kot je belorepec. Pot je primerna tako za samostojne oglede kot tudi za najavljene skupine. Obisk lahko po predhodnem dogovoru pričnete ali zaključite v Orlovi sobi, v Kočevski reki.

Izlet lahko poleti zaključite z osvežitvjo v Kočevskega jezeru. Če ste ljubitelji gorskih koles ali pumptrackov, pa je obvezen postanek v MTB trail centru Kočevje. Mulci lahko preostanek odvečne energije pokurijo na pumptracku ali na kateri izmed mnogih urejenih prog za gorsko kolesarjenje, ki so primrene za različne nivoje znanja. V centru se nahaja tudi lokal, čez cesto pa gostišče z igrali. Ponudba hrane ni bogata, zato ne pozabite na prigrizek. Mi smo se tokrat posladkali s klasiko na zdrav način in preiskusili Domaćico BeneFit in slastne čokolade Dorina Domaćica različnih okusov.

IMG 9624 1

Kdo je orel Belorepec 

Odraslega belorepca najlažje prepoznamo po kratkem in klinastem repu popolnoma bele barve. Po telesu je obarvan sivorjavo in ima temnejša letalna peresa, glava pa je obarvana svetlo rjavo. Ima močan rumen kljun. Samice so, podobno kot pri drugih ujedah, večje od samcev. Mladiči so po vsem telesu enakomerno rjavi, v repu pa je mogoče zaznati le posamezne bele lise. Belorepec ima značilno enakomerno široke perutnice in kot prste široko razprta dlanska peresa. V letu drži glavo iztegnjeno naprej, tako da sta dolžina glave in repa videti približno enaki. Ker čez peruti meri preko dveh metrov, je v zraku videti kot manjše letalo in lahko večje razdalje prejadra kar brez zamahovanja. Zadržuje se predvsem v bližini voda, saj se prehranjuje z ribami in vodnimi pticami.

Vir: Life Kočevsko

 

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se