Koristni nasveti glede uporabe kruha

Kruh je eno od osnovnih živil, ki se dnevno znajde na naših jedilnikih. Zaradi vsestranske uporabe ga lahko jemo za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo. Kot samostojno jed, sendvič ali kar tako za zraven. Vseeno pa smo pogosto v zagati kako kruh pravilno shranjevati, da bo čim dlje ohranil svojo svežino in kako ga porabiti, ko ni več povsem svež.

Na naših policah najdete več kot 120 vrst kruha in 87 vrst pekovskega peciva.

Obiščite Sosedovo pekarno
Banner kruh 720x400px5
Kruh se lahko hranit tudi v papirnatih, nikakor pa ne v plastičnih vrečkah
Banner kruh 720x400px7
Iz starega kruha lahko naredimo drobtine
Banner kruh 720x400px8
Kruhovi cmoki, narejeni iz starega kruha, so prava poslastica.

Po čem prepoznamo dober kruh?

Dober kruh ima pravilno zapečeno in enakomerno debelo skorjo. Sredica mora biti značilna za določen kruh, prožna in ne drobljiva. Tudi vonj in okus kruha morata biti značilna za vsebovane surovine. Dober kruh nima tujih primesi in priokusa.

Kako pravilno hranimo kruh?

Kruh je izdelek z zelo kratkim rokom uporabnosti (običajno le od 1 do 2 dni). Za tiste vrste kruha, ki jih hranimo več dni priporočamo hranjenje v čistem, zračnem in suhem prostoru. Najboljše se obnesejo platnene ali papirnate vrečke.

Banner kruh 720x400px

Najpogosteje se v praksi za hranjenje nepakiranega kruha doma uporabljajo plastične vrečke namenjene za prehrano, vendar jih lahko uporabljamo le za kratkotrajno shranjevanje kruha (1 dan).

Enako velja tudi za shranjevanje kruha v plastičnih posodah. Posode je potrebno po vsaki uporabi temeljito oprati z vročo vodo in detergentom, pred uporabo pa morajo biti popolnoma suhe.

Shranjevanje kruha v hladilniku ni primerno, ker se pri nizkih temperaturah hitreje stara in postane drobljiv. Samo pri izredno neugodnih vremenskih razmerah (visoka temperatura in visoka zračna vlaga) hranimo kruh v hladilniku, da preprečimo razvoj plesni in drugih mikroorganizmov. Tak način je primeren le za pakirane vrste kruha, ki se ne starajo hitro npr. toast, rženi kruh, polnozrnati kruh itd.

Kruh je zelo primerno živilo za zamrzovanje. Najbolje je, da ga razdelimo na primerno velike kose, za posamezen dan. Kruh pred zaužitjem odtajamo na sobni temperaturi (med tajanjem pustimo zavitega v vrečko) ali pa ga tik pred zaužitjem na hitro pogrejemo v mikrovalovni ali navadni pečici, pri tem pa moramo vedeti, da se kruh po takem pogrevanju zelo hitro posuši, zato ga pogrejemo le toliko kot se ga poje pri posameznem obroku.

Kaj storimo s starim kruhom?

Iz svoje mladosti se vsi dobro spomnimo “zgubljenih kruhkov” ali “pohanih šnit,” ki so pripravljen kot bi mignil. Rezine kruha pomočimo v 2 razžvrkljani jajci, ki smo jima dodali 2 žlici mleka, popečemo v ponvi na maslu in postrežemo potreseno s sladkorjem v prahu in s cimetom.

Še en recept pa si oglejte tukaj: Ocvrte šnite z jabolkami in cimetom

700 ocvrte snite z jabolki in cimetom

Na podoben način pripravimo kruhov narastek. Pekač namastimo z maslom, obložimo z eno plastjo suhega kruha, premažemo z debelo plastjo jagodne marmelade, spet obložimo s kruhom, prelijemo z razžvrkljanim jajcem z mlekom in pečemo 20 minut pri 180 stopinjah.

Kot priloga pa so odlični kruhovi cmoki. Star kruh natrgamo na majhne kose in ga za nekaj minut namočimo. Nato odlijemo vodo, kruh malo ožamemo in dodamo prepraženo čebulo, popečeno slanino, peteršilj, sol, poper, jajce in moko ter zmešamo v čvrsto maso. Cmoke skuhamo v slanem kropu ali pa jih spečemo v pečici.

Iz rezin suhega kruha si lahko naredimo drobtine: suh kruh lahko v drobtine zmeljemo kar v sekljalniku ali ga položimo med dve krpi in valjamo z valjarjem.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se