WEB 1140x400px

Srčno predani tradiciji

Video zgodbe avtohtonih rastlin in živali najdete spodaj s klikom na "več".

Ko smo srčno predani tistemu, kar pride iz nas - iz naših misli, iz naših rok, iz naše zemlje, ustvarimo nekaj, kar ostane za nami.

To jesen vam Mercatorju skupaj s pridelovalci iz vseh krajev Slovenije predstavljamo tradicionalne, domače, avtohtone izdelke, s katerimi prinašamo slovensko tradicijo na naše police.

Od nekdaj naše

V Mercatorju čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen ohranjanja avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.

V Sloveniji domuje 13 avtohtonih in 14 tradicionalnih živalskih pasem, obenem pa še 41 avtohtonih in 18 tradicionalnih rastlinskih vrst. Več o pomenu teh poimenovanj si preberite tukaj.

V nadaljevanju spoznajte nekatere od njih in odkrijte njihove lastnosti, prednosti in gromozanski pomen na naš ekosistem, prehranjevanje, planet in življenje. 

Video zgodbe

Oglejte si 5 video zgodb, ki so jih povedali cikasto govedoslovenska ajdabovška ovcadolenjska voščenka in štajerska kokoš

  • AVTOHTONO CIKASTO GOVEDO

    Edina slovenska avtohtona pasma govedi, polna najboljšega mleka in čisto prava filmska zvezda. 

  • SLOVENSKA AJDA DARJA

    Zori po Koroškem, po Kranjskem in v povsod drugod. Obožujejo jo čebelice in ona njih. Rada se pohvali, da prijateljuje z grškimi filozofi.

  • AVTOHTONA BOVŠKA OVCA

    Pravijo ji tudi »Trentarka« in skrbi, da je najboljšega mleka za najboljši bovški sir vedno dovolj. Z veseljem pa z nami deli tudi zgodovinske trače.

  • DOLENJSKA VOŠČENKA

    Redka slovenska avtohtona vrsta jablane, ki se spremeni v najslajši jabolčnik in nikoli ne pade daleč od drevesa.

  • ŠTAJERSKA RJAVA KOKOŠ

    Je temno rjave barve z belimi lički in nese najboljša domača jajca daaaaleeeeč naokoli. Govori se, da je izumila štajerščino.

Izdelki

V okviru lokalne ponudbe vam v oktobru predstavljamo kar 96 izdelkov iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.

 Poskusite linijo avtohtonih izdelkov Radi imamo domače 

Vstopite v spletno trgovino

Etno-kulinarični blog

Spremljajte zapise znanega slovenskega etno-kulinarika Klemna Koširja, ki bo obiskal nekaj naših lokalnih pridelovalcev Radi imamo domače. Klemen je predan ohranjanju slovenske etnološke tradicije, saj z zapisovanjem starih slovenskih receptov, navad, običajev in ritualov skrbi, da le-ti ne bodo pozabljeni.

  • Blog #3: Ekološka kmetija Kukenberger

    Kukenberger sicer prihaja s kmetije, kjer so se z mlekarstvom ukvarjali že stari starši. A se je od takrat marsikaj spremenilo ali povsem obrnilo na glavo.

  • Blog #2: Ekološka kmetija Žgajnar

    Glavnino dejavnosti eko kmetije predstavljajo rjave in sive pasme krav molznic, ki dajejo najboljše mleko.

  • Blog #1: Kmetija družine Trstenjak

    Kmetija Trstenjak je ena večjih predelovalnic ekološkega sadja v Sloveniji.

Knjižica Od nekdaj naše s tradicijo

Prelistajte knjižico in spoznajte slovenske avtohtone pasme in sorte ter izdelke iz njih.

Vas zanima več o projektu Radi imamo domače

Na vstopno stran projekta