Ajda

Jedi iz ajde spadajo med tradicionalne slovenske dobrote. Jemo jo po celotni Sloveniji, tako v slanih, kot tudi sladkih jedeh. Od nekdaj naše sorte ajde so: darja, čebelica in siva.

Kaj ima povedati slovenska ajda Darja?

RID ploscki zivali 1

Za ogled videa kliknite na sliko!

Zori po Koroškem, po Kranjskem in povsod drugod. Obožujejo jo čebelice in ona njih. Rada se pohvali, da prijateljuje z grškimi filozofi. 

Darja

Sorta darja je nastala s križanjem izbrank črne ajde in sort ajde ruskega izvora. Cvetovi so bele barve. Semena imajo temnorjavo luščino in so nekoliko večja. Rastline so nedeterminantne (cvetoči poganjki se oblikujejo na stranskih brstih, medtem ko glavni poganjek neomejeno raste naprej). Posamezne rastline se med seboj razlikujejo po višini rasti. Darja je precej odporna na sušo in visoke temperature, vendar nekoliko manj kot čebelica. Odporna je na poleganje, občutljiva pa je na nizke temperature. Primerna je za setev v okolici Ljubljane in na nižinskih območjih Štajerske.

Čebelica

Sorta čebelica je avtohtona sorta, ki izvira z Gorenjske. Rastlina zgodaj cveti in zraste do 70 cm visoko. Cvetovi čebelice so beli, na spodnji strani rahlo rožnati. Zrnje je svetlo do temno rjavo z rahlim temnejšim vzorcem in srednje veliko. Sorta je zelo odporna proti suši in poleganju, zaradi česar daje v sušnih letih večji pridelek. Je zelo medovita rastlina in ob primerni oskrbi nudi ustrezno čebeljo pašo v poletnih mesecih.

Siva

Nekomercialna siva sorta je nastala s selekcijo iz domačih populacij sive ajde na Dolenjskem. Cveti belo do rahlo rožnato. Semena so srednje velika, dobro napolnjena, luska je nežna, svetlo sive do srebrnkaste barve. Rastlina ima genetsko determiniran zaključek rasti zato semena bolj enakomerno dozorevajo. Slednje ugodno vpliva na spravilo posevka. Siva daje visoke pridelke. Slabše je odporna na sušo in visoke temperature.

Ali ste vedeli? Ajda ne vsebuje glutena.

Ajdovi izdelki Od nekdaj naše so na policah posebej označeni

Izdelki Od nekdaj naše so na policah posebej označeni, poiščite pa jih tudi v Spletni trgovini Mercator.

 • EKO AJDOVA MOKA BIODAR

  500 g, Kmetija Durnik

 • AJDOVA MOKA KOT DOMA

  1 kg, Rumi

 • AJDOVA MOKA GREGURMAN

  pristnega, naravnega
  okusa in arome, 1000 g

 • AJDOVA KAŠA RADI IMAMO DOMAČE

  500 g, Kot doma

 • AJDOVA KAŠA POLONCA

  1 kg, Sloga Kranj

 Poskusite linijo avtohtonih izdelkov Radi imamo domače.

Vstopite v spletno trgovino

Recepti

potancelj full 770x400px

Ajdov potancelj je slastna pogača iz ajdovega testa in skutinega nadeva, ki se na Dolenjskem lahko najde kot samostojna jed ali pa ob boku prazničnim dobrotam.

Na recept
ajdovi zganci zelje full 770x400px

Ajdovi žganci s praženim zeljem

Ajdovi žganci so enostavna, a malce bolj fizično zahtevna jed, ki se najbolje počuti v toplem objemu kislega zelja. V tej različici sva za malce polnejši okus zelju dodala tudi belo vino.

Na recept

Nazaj na vstopno stran Od nekdaj naše

Nazaj